İlker Cörüt ile Milliyetçi Olmayan Bir Türk Etno-Politik Programın Mümkünlüğü ve Zarureti Üzerine

Türklüğü devletten boşayan ve fakat hala Türklüğü açıkça üstlenmekte ve Türklüğün içinden konuşmakta ısrarlı Türkçü bir radikal öz-eleştiri siyaseti mümkün müdür? Vatanı Anadolu, dini İslam, dili Türkçe, bayrağı Türk bayrağı, marşı İstiklal marşı olan gerçek bir sosyolojik varlık olarak gerçek etkiler üreten Türklük, devleti, kapitalizmi, patriyarkayı, faşizmi bünyevi olarak çağırmak zorunda mıdır? Yoksa Türklüğümüz yüzleşilip kurtulmamız gereken bir yük mü? Bu sorular pekâlâ tek bir soruya da indirilebilir: Milliyetçi olmayan bir Türk etno-politik siyaset ve program tasavvur etmek mümkün müdür? 19 ve 20. yüzyılın “popülist”, “völkisch”, “narodnik”, “halkçı” hareketleri üzerinden seçici bir hatırlama ve milliyetçilik üzerine kuramsal bir tartışma bize böylesi bir tasavvurun hem mümkün hem de zaruri olduğunu gösteriyor.

Perşembe akşamı İlker Cörüt ile Milliyetçi Olmayan Bir Türk Etno-Politik Programın Mümkünlüğü ve Zarureti Üzerine konuşacağız, Fatih Kıztaşı’ndaki büromuza bekliyoruz.

İlker Cörüt Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünden mezun. Yüksek lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nde geç 19.yy. İstanbul’unda alt-sınıf suçları üzerine yazdığı tezle aldı. 2016 yılında Orta Avrupa Üniversitesi (CEU) sosyoloji ve sosyal antropoloji bölümünde “Hükümran Şiddet ve Biyo-Politik İhtiram Arasında Kürtler: AK Parti Döneminde Hakkâri’de Sağlık Hizmetleri” başlıklı tezini savunarak doktora eğitimini tamamladı. Dipesh Chakrabarty’nin “Provincializing Europe” (Avrupa’yı Taşralaştırmak) başlıklı kitabını Türkçeye çevirdi. Temel ilgi ve araştırma alanlarını milliyetçilik, etnisite, sosyal politika, medikal antropoloji, post-kolonyal teori ve maduniyet okulu, Osmanlı-Türkiye tarihi oluşturuyor. Bugünlerde popülist hareketler üzerine okuyup yazmaya çalışıyor.

İlker Cörüt’ün birkaç yazısı için bkz.

http://www.hayalgucuiktidara.org/icerikler/paramaz-devletlu-olmayan-turkluk-tahayyulu.html

https://bianet.org/bianet/yasam/170180-turk-devleti-nin-kolektif-cezalandirma-siyaseti-ve-hendekler

http://www.emekveadalet.org/notlar/muhafazakar-halkciligin-siniri-olarak-vatandas-ve-rakibi-olarak-kemalist-halkcilik/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir