Wright’ın “Bugün Nasıl Antikapitalist Olunur?” Başlıklı Yazısı Üzerine

1 Response

  1. Süleyman dedi ki:

    Sosyal devlet uygulamaları, liberal demokrasilerde 20. yy’lın ortalarında sosyalizmin dizginlenmesi için uygulandı, cümlesi doğrudur. Buna ilaveten bir kaç tespitte şöyle olabilir belki;

    -Savaş sonrası 1970’lere kadar olan dönemde büyüme oranı faiz oranının üzerinde seyrediyor ve bu kalkınma ile birlikte refah dönemini de beraberinde getiriyor. Buradan hareketle devlet gelirlerinin de artması ile sosyal politikaların uygulanması zorluk oluşturmuyor.

    -Sonraki dönemlerde ise sermayenin (sıcak para) uluslararası dolaşıma açılması ile birlikte merkezde yoğunlaşan sermaye çevre ülkelere çıkmaya başlıyor. Bu da merkez ülkelerde büyüme oranının düşmesine sebep oluyor ve kamu borçlanması artmaya başlıyor. Buna ilaveten özel borçlanmalar da artıyor.

    -Bir diğer unsur ise, devletin yaptığı bu sosyal yardımların kaynağını nereden bulduğudur? Asıl sorulması gereken sorunun bu olması gerektiği kanaatindeyim. Evet devlet yardım yapıyor ve bakıldığında “oh ne güzel, sosyal bir devletimiz var” deniyor. Ancak yazının sonlarında belirtilen mülkiyet ve kaynakların kullanım tekeli meselesi anahtar nokta. Paraya ve kaynaklara sahip olamayan bir devlet (kamu) yönetimi yapacağı yardımların kaynağını, vergilerden ve borçlanma ile elde edecek. Bu da dolaylı olarak bu tekellerin ve para sahibi faizci ve rantiyecilerin kasasına akan bir sermaye musluğu olacaktır.

    Sahiplik ve mülkiyet konusu halledilmeden söylenen bütün sözler havada kalacak sözler olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir