İstanbul’da İnşaat Muamması

5 Responses

  1. bedri dedi ki:

    Abi inceden inceden meseleyi çözümlemişsin. yazı gerçekten iyi. eline sağlık. ancak bu balonu patlatacak olan TOKİ olacak kısmını anlamadım tam. bana daha çok konut kredilerinin ödenememesinden ve avro dolar paritesindeki kritik eşiğin geçilmesinden sonra yaşanacaklardan dolayı patlicak gibi geliyor. gerçi sonraki yazılara bakalım. ayrıca anasayfadaki resim Ankara Mamak TOKİ’si. Çinçin falan oralar 🙂 demiş olayım da ben…

  2. emre dedi ki:

    euro dolar paritesindeki kritik eşiği anlat istersen abi. ben pek hakim değilim ama bilmek isterim. paritenin ne olduğunu biliyorum galiba.

    sanırım söylediklerimiz aynı. yani TOKİ’de taşınılacak evler derken oralara ödenemeyecek olan kredilerden bahsediyorum ben de. Hatta ertesinde tahliyelerden falan. Resimdeki zayıf halka taşınılacak TOKİ konutları yani. O manada.

  3. bedri dedi ki:

    EUR/USD paritesinde 1,2995’nin altı hayli sorunlu olduğu düşünülüyor.(şuan 1,2958) Tabi ne düzeye kadar direnç gösterebiliriz tam bilemiyorum. USD fazla değer kazanırsa TL’nin alım gücü düşer. Her ne kadar ihracat artsa da daha çok USD üzerinden alına hammadde ve diğer lüks tüketim maddelerinin ekonomiye yükü artar. Haliyle dış ticaret dengesi fena sarsılır ayrıca alınmış ve alınacak olan dış borçların yükü katmerlenir.(zaten 600 milyar dolar civarında özel sektörün dış borcu var.) Yabancı sermaye daha karlı bir yere kaymaya başlar. 2010 yılında ki bizim ekonominin çok iyi olduğu söylenen zamanlar, parite 1.3976 düzeyindeydi. Zaten sen tabloda da göstermişsin. O tarihlerde ciddi bir konut, altyapı yatırımı vs. falan var. Kısaca bizim şuan idare eder olmamızın sebeplerinden birisi bizden ciddi anlamda bağımsız olan bu parite dengesi oluyor. B.bakanın kenti daha cazip hale getirmeye çalışması ise kısa vadede anlamlı olabilir ki bu na seçim yatırımı diyoruz, uzun vadede Napolyon’un durumuna düşmesine neden olabilir. Garibim sürgünde ölmüştü yanılmıyorsam. Zaten yazıda iki tane açıklayıcı örnek vermişsin. Buna paralel durumlar yani. Ayrıca Suriye savşı şakçakçılığının da bu parite dengesi ile çok alakası var. Olası kriz halinde bize dolar gerekecek. Sağ olsun petro-dolar zengini müttefiklerimiz imdada yetiştiler önceleri. Şimdi yine yetişmeleri için havuç lazım.. Kısaca düşerse.. Neyse anladın sen 🙂

  4. mükemmel paylaşım başarılarınızın devamını dilerim.

  1. 27 Temmuz 2013

    […] “İstanbul’da İnşaat Muamması” adlı yazıda, Türkiye’de devlet ve inşaat sektörü arasındaki ilişkiden, son zamanlarda inşaat sektörünün yükselişinden bahsetmiş, sebeplerini irdelemeye çalışmıştım. Ortadoğu petrol sermayesini kentsel ranta yönlendiren devlet destekli inşaat sektörü, işin ekonomi-politik boyutu. Peki problemi daha darlaştırıp, konuta ve konut alanlarının sosyolojisine gelirsek ne ile karşılaşıyoruz? […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir