İş Kazalarının Sorumlusu İşçiler mi?
Mahmut Yaman’ın bu kısa ama öz notunu kendisinin onayıyla yayınlıyoruz. Bu tip çağrılarda ana akım düşüncelerle sürekli hesaplaşmak, onlar yokmuş gibi değil de, onları zikredip, ciddiye alıp onlarla didişmek gerek diye düşünüyoruz. Çünkü umum öyle düşünür ve umumun düşüncesini yok sayarak değil onunla diyaloğa girerek dönüştürmek daha mümkündür. Mahmut Bey’in çağrısında mevzuyu süratle politize edip, büyük kavramlara boğan bir tarzdan ziyade çok samimi ve insani bir üslup var. “Çalışanı küçük görme” meselesine dikkat çekişi de çok kıymetli. “Halkçılık” kaygımız ve kibre olan mesafemiz malum. Biz çok beğendik ve paylaşalım istedik. Kendisinin eline sağlık.
MAHMUT YAMAN
İş kazalarının ardındaki nedenlere bakıldığında genellikle klasik olarak;
- % 1 önlenemez nedenler,
- % 79-80 çalışan insan hatası,
- % 19-20 sistem hatası olarak bakılmaktadır.
Bu yaklaşım çoğu yerde karşımıza çıkmaktadır. İnsan hatası sıralanırken de dikkatsizlik, aymazlık vb. nedenler sayılmaktadır.
Ben yıllarca İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) ile iç içe olmuş biri ve aynı zamanda da bir hekim olarak bu yaklaşımı reddediyorum.
Bir iş kazasının sonucunda kazalanan kişiyi % 80 dolayında sorumlu tutmak “düşman dışarıda” yaklaşımıdır, çalışanı küçük gören bir yaklaşımdır. İş kazalarında gerçek nedenleri örtbas etme gayretidir, önyargılı bir yaklaşımdır…
İnsanın sosyal ve biyolojik bir varlık olduğunu kabul ediyorsak eğer; iş kazalarının ardındaki nedenleri sıralarken kazalanan kişiyi nedenlerin en sonuna oturtmamız gerekir.
Çalışma ortam koşulları… Çalışma koşulları… İyi analiz edilmemiş iş riskleri… Yerleşim hatası… İş yükü… Daha bir sürü neden sıralayabiliriz.
Daha dün maden ocağında 8 can gitti… Acaba bu maden (kaza diyemiyorum) cinayetinde kim ya da kimlerin sorumluluğu vardır? Yoksa bilirkişiler yaşamlarını yitirenleri mi hatalı bulacaklar?
Saygılarımla.
Dr. Mahmut Yaman
Paylaşım için teşekkürler. Ancak somut bir yerlere dokunan bişeyler daha olsaydı fena olmazdı bence.