“Yetkili kurumlar ve işverenler de yargılansın!” – 36. Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin ardından
Her ayın ilk Pazar günü, Davutpaşa, Ostim-İvedik, Van-Bayram Otel, BEDAŞ, Esenyurt-Marmara Park AVM, Kozlu, Milas-Güllük-AKFEN, Arka Sıradakiler dizi seti ve Özel Doğa Hastanesi’nde çalışırken hayatını kaybetmiş işçilerin ailelerinden oluşan Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin düzenlediği Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 36.’sı gerçekleşti. Bu ayki nöbetin gönüllü gazetecisi İMC televizyonundan Soner Şimşek’ti. Davutpaşa’lı ailelerden Hakkı Güleç nöbeti başlatarak, açıklamayı okuması için sözü Van Bayram Otel’de depremde abisi gazeteci Cem Emir’i kaybeden Sinem Emir’e bıraktı. İSİG Meclisinin Kasım ayı raporuna göre en az 123 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Sinem Emir, bu rakamla beraber 2014’ün ilk 11 ayında –sadece ulusal basına yansıyan- toplam 1724 işçinin iş cinayetlerine kurban gittiğini ifade etti.
Özel Doğa Hastanesi Davası: TEİAŞ ve Esenyurt Belediyesi neden yargılanmıyor?
Esenyurt’taki Özel Doğa hastanesinde tabela takarken yüksek gerilim hattının akımına kapılarak hayatını kaybeden Eren Eroğlu’nun babası Erdinç Eroğlu davada gelinen son durumu aktardı. 13 Kasım’da ikinci duruşması görülen davada, sadece bir kaç işçinin ve iki müdürün yargılanmasının yetersiz olduğunu belirten baba Erdinç Eroğlu, asıl işverenin ve kamu yetkililerinin yargılanmasından imtina edildiğini belirtti. Bütün duruşmalarda benzer bir durumun yaşandığını ifade eden Eroğlu, TEİAŞ ve Esenyurt Belediyesi yetkililerinin ve hastane sahibinin de yargılanması gerektiğini vurguladı. Toplu ölümlerin yaşandığı iş cinayetlerinde savcıların diğer davalara nazaran, toplumsal tepkileri azaltmak için bir bir buçuk sene süren raporlama işini bir ay gibi kısa bir sürede yapabildiklerini ifade eden Eroğlu, bu durumun hukuka aykırı olduğunu anlattı.
Mevzuatlar eksik değil, uyulsun yeter
İkinci olarak, Soma maden faciası ile ilgili davanın detaylarını anlatmak üzere ailelerin gönüllü avukatlarından Erbay Yucak söz aldı. Savcılığın Akhisar mahkemesine yolladığı fezlekeye itiraz ettiklerini, mahkemenin bunu kabul ettiğini ve eksik olan fezlekenin savcılık tarafından tamamlanmak üzere geri yollandığını ifade etti. İş cinayetlerinde asıl sorunun mevzuat eksikliği değil, mevcut mevzuata dahi uyulmaması olduğunu belirten Yucak, bu durumun temel sebeplerinin; mevzuata uyulmasının işi yavaşlatarak verimliliği azaltmasından, alınan önlemlerin işveren için ek bir maliyet kalemi anlamına gelmesinden kaynaklandığını vurguladı. Kasım ayı içinde görülen Milas-Güllük davası ile ilgili detayları aktardıktan sonra, Erbay Yucak sözü Van Bayram Otel ailelerinden Sinem Emir’e bıraktı.
Van Bayram Otel’de Valilik ve AFAD yetkilileri de yargılansın
Van Bayram Otel, ilk depremden sonra valilik ve AFAD yetkilileri tarafından kapatılmamıştı. İkinci depremde ise, kapatma kararı verilmemiş olduğundan, otelin yıkılmasıyla içeride kalan gazeteci Cem Emir hayatını kaybetmişti. Sinem Emir, ilk deprem sonrasında hasar tespit çalışması yapmayıp, bir de üstüne halkı rahatlatmak için evlerin ve otelin güvenli olduğuna dair açıklamalar yapan valiliğin de yargılanması gerektiğini ifade ederek, başvurdukları Anayasa Mahkemesi’nin valiliğin yargılanması gerektiğine dair kararını Yargıtay’a göndermesi ve Yargıtay’ın İç İşleri Bakanlığı’na bu yönde baş vuru yapmasına rağmen bakanlığın izin vermediğini belirtti. Davutpaşa ve Ostim’de 20’şer kişinin, Bayram Otel’de 24 kişinin, Esenyurt’taki Marmara Park AVM inşaatı yangınında 11 kişinin hayatını kaybettiğini, bütün bu davalarda işçilerin tanık oldukları durumlarda apar topar evlerinden getirilebilmelerine rağmen bu ölümlere sebep olan iş verenlerin bir türlü mahkemeye sanık olarak getirilemediklerini vurguladı. BEDAŞ’ta güvenlik önlemleri alınmaksızın bayram günü arızayı gidermek için elektrik direğine çıkartıldığında akıma kapılarak hayatını kaybeden Erkan Keleş’in abisi, davanın 4 yıldır sürmesine rağmen taşeron şirket yetkililerinin hala ifadelerinin alınmadığını vurguladı. Son olarak söz alan avukat Erbay Yucak, “Arka Sıradakiler” dizisi setinde çalışırken hayatını kaybeden Selin Erdem’in davasına değinerek, Çalışma Bakanlığı’nın dahi iş kazası tespiti yaptığı duruma dair savcılığın dört gün içinde trafik kazası şeklinde iddianame hazırladığını, bunun olası sebebinin ise dizinin yapımcısı Hamdi Alkan olduğunu belirtti. Bir sonraki nöbete kadar başka iş cinayetlerinin olmaması dileğiyle nöbete son verildi.