Maltepe direnişi 16. Günü bitirirken
Maltepe Üniversitesi Hastanesi yönetimi tarafından işlerin taşerona verileceği gerekçesiyle 98 kişinin işten atılmasından sonra direnişe geçen işçiler, 13. günde de direnmeye halaylar ve sloganlar eşliğinde devam etti.
Geçtiğimiz haftasonu İşçi-Der ve Taş-İş-Der’li dostlarımız da direniş çadırına güzel bir destek yürüyüşü düzenlemişlerdi.
8 saatlik çalışmaları karşılığı 1.100 TL maaş alan sözleşmeli hastane işçileri, kendilerine her yıl sadece 15 ila 30 TL zam yapılması ve yol ücreti ödenmemesi üzerine bu sorunları konuşmak için yönetimden görüşme talep ediyorlar. Yönetim ise ”Siz paspasçısınız sadece! Çalışmazsanız yerinize çalışacak yüzlerce kişi var” diyerek taleplerini reddediyor. Direniş çadırında konuştuğumuz Zehra abla “Biz buraya her gün emek veriyoruz, ama bize yapılan bu muamele ve sözler çok ağır geldi” diyor.
Direnişteki işçiler düşük ücretle çalıştıkları için geçinemediklerinden ve yol ücretini konuşmak için kendilerini muhatap bile almayan yönetimin politikalarına karşı durabilmek adına Dev-Sağlık-İş sendikasında örgütlenme kararı alıyorlar. Canlarına tak eden hastane işçileri bu karar sonrası hızla sendikalaşmaya başlıyor.
4 yıllık yoğun bakım işçisi Ömer Önder, “Önce sendikalı olan 3-4 arkadaşımız işten atıldı. Bir müddet sonra da sabah işe geldiğimizde 94 kişi birden işten atıldık. Hüseyin Bey ‘birkaç tane hastaneyi kapatmak zorunda kalsam bile sendikaya izin vermeyeceğim’ diyor. İşten atılmadan önce sendikalı olmayan birçok arkadaşımız da, atıldıktan sonra sendikaya üye oldular” diyerek süreci özetliyor.
Hastane yönetimi atılan işçilere taşeron firmaya gidip iş isterlerse geri dönebileceklerini söylerken, işçiler ise bunu reddediyor. İşe iadelerini ve çalışma şartlarının iyileştirilmesini istiyor.
Sabah akşam direnişi terk etmeyen işçiler gece de nöbetleşerek ‘direniş sarayı’ adını verdikleri ve hastane önünde bulunan çadırda haklarını elde etmek için direnmeye devam ediyorlar.