“Kadın Cinayetlerini Acil Önle” Kampanyası
Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu Kadıköy’de Kadın Cinayetlerine dikkat çekmek, erkek şiddetini görünür kılmak, İstanbul Sözleşmesinin uygulanması talebini yinelemek ve kadın dayanışmasının tek kurtuluş yolu olduğunu göstermek için #KadınCinayetleriniACİLÖNLE diyerek eylem çağrısında bulunmuştu. Bizler de Emek ve Adalet Platformu kadınları olarak oradaydık.
Saat 14:00’te Kadıköy iskelesinde toplanıp, öldürülen kadınların öykülerini okuduk. Ellerimizdeki siyah pankartlarda istatistiksel verilerin ötesi, kadınların isimleri, hayat mücadeleleri ve katillerinin hukuki süreçte edindikleri imtiyazlar yer alıyordu.
Başa çıkmaya çalıştığımız şiddete, öldürülene dek defalarca maruz bırakıldığımızı, hayatta kalmak için sosyal medyadan sesimizi duyurmak zorunda kaldığımızı ifade ettik. Yasalar uygulandığı ve failler cezalandırıldığı takdirde kadın cinayetlerinin durdurulabileceğini vurguladık. Katledilmiş yüz kadının hikayelerini öfkeyle, dirençle haykırdık. Kadın cinayetlerinin sebebi olan erkek şiddetine, kadını koruyacak yasaların uygulanmayışına, katil erkekleriyse devamlı aklayan sisteme karşı sesimizi bir kez daha yükselttik.
Yapılan eylemde, okuduğumuz katledilmiş yüz kadın hikayesi, erkek şiddetiyle öldürülen kadınların sesi oldu. Yaşları, yaşadıkları yerler, anadilleri, ne iş yaptıkları, hayat tarzları, cinsiyet kimlikleri birbirinden farklı olan kadınların ortak noktaları, katilleri olan erkeklerin öldürmeyi hak görmeleriydi. Yaşam öykülerinde cinayet, katledilen kadınlar tarafından çoğunlukla öngörülmüştü, bu nedenle koruma talep etmiş, talepleri geri çevrilmiş, veya devlet korumasında olmasına rağmen katledilmiş kadınlar vardı.
Paylaşılan hikayelerin ardından okunan basın açıklamasıyla; kadın cinayetlerinin bugün ya da dün başlamadığı gibi kadınların şiddete isyanının da yeni olmadığı vurgulandı. Kadınların şiddetle mücadelesinin ancak kadın dayanışmasıyla gerçekleşeceği ifade edildi. Kadınların şiddetle mücadele etmek için başvuracağı işlevsel mekanizmaların bulunmadığından ve sığınaklarda kadınların şiddet gördükleri kocalarıyla barıştırılmaya çalışılmasından bahsedilerek çözüm olarak İstanbul Sözleşmesi ve 6284’ün etkin bir şekilde uygulanması, yeterli sığınakların oluşturulması, kadın danışma/dayanışma merkezlerinin açılması ve tecavüz kriz merkezlerinin açılması ile kadın cinayetlerinin durdurulabileceği ifade edildi.
Açıklama yerel ve merkezi politikaları belirleyenlere ve uygulayanlara, emniyet müdürlüklerine, savcılara, hakimlere, görevi korumak olan polislere, adli tıp çalışanlarına, kadınları şiddet dolu evliliklerin içine “geri gönderen” ailelere, bunu duyan akrabalara, yan komşulara, sokaktan geçenlere, yani herkese seslenerek “kadın cinayetlerini acil önle” diyerek sonlandırıldı.
Platform, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne kadar bu akşam ve her akşam 20:00’de 5 dakika boyunca evde, işte, sokakta kadınları ses çıkarmaya çağırdı. Bizler de sizi bu çağrıya davet ediyoruz!