İnsanlar Ekmek Parası İçin Çalışırken Hayatını Kaybetmesin!
Adalet Arayan İşçi Aileleri ve onlara destek verenler Vicdan ve Adalet Nöbeti için bugün 33. kez Galatasaray Lisesi önünde toplandı. Okunan basın bildirisinde Mecidiyeköy’deki rezidans inşaatında gerçekleşen iş cinayetinde hayatını kaybeden 10 işçi anıldı. Ailelerle röportajı bu ay Fatih Pınar yaptı.
Özel Doğa Hastanesinde tabela asarken hayatını kaybeden Eren Eroğlu’nun babası Erdinç Eroğlu sözlerine dün vefat eden 10 işçiyi anarak başladı. Hiçbir şeyin kaybettikleri yakınlarının yerini tutamayacağını maddi manevi hiçbir tazminatın bunu telafi edemeyeceğini belirterek açılan davanın 17 Eylül’de gerçekleşecek ilk duruşması hakkında bilgi verdi:
“31 Ekim’de oğlumu kaybetmiştim. 11 ay sonra ilk duruşması görülecek. Soruşturmanın içi boş. Bilirkişiler hep yanlı. Suçu tespit ediyor fakat kamu kuruluşlarına gelince her şey mübah deyip hakime savcıya telkinde bulunuyor. Kamu kuruluşları hakkında suç duyurusunda bulunmamıza rağmen hiçbirine soruşturma açılmadı. Bilirkişi raporuna göre gerçek sorumlular; Esenyurt Belediyesi, TEİAŞ ve işverenlerdir. Sadece işveren hakkında göstermelik bir dava . Kamu kuruluşlarına dava açılmıyor. Tüm sorumluların yargılanmasını ve caydırıcı bir ceza verilmesini talep ediyoruz.”
Ostim-İvedik Patlamalarında hayatını kaybedenlerin yakınlarından Nihat abi de dün vefat eden 10 işçiyi anarak sözlerine başladı ve 4 Eylül’de Ankara’da 22. duruşması gerçekleşen dava hakkında konuştu:
“3,5 yıl önce başka aileler bu acıyı yaşamasın diye bu yola çıkmıştık ama maalesef… 22. duruşmamız görüldü. İTÜ’nün hazırladığı bilirkişi raporuna itirazımızı dile getirdik. Sorumluluğu ve denetim yetkisi bulunan iş yeri açma yetkisi verilen ne belediyelere, ne bakanlıklara ne de organize sanayi bölgesi başkanlıklarına herhangi bir sorumluluk yüklenmiyor. Bilirkişi raporunun İTÜ’ye gitmesini istemiyoruz. Bunun için de itirazımızı dile getirdik.”
Van Bayram Otel’de hayatını kaybedenlerin aileleri de Anayasa Mahkemesi kararına rağmen 7 ay sonra İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık tarafından soruşturma izni verilmemesine ilişkin konuştu:
“Her iş cinayetinde söylenen sözler belli: Derinlemesine bir soruşturma başlatılacaktır. Buna sebep olanlar yargılanacaktır. deniyor. Aradan 3 yıl geçti. 24 insanın öldüğü davada tutuklu tek bir sanık var. O da Bayram Otelin sahibi Tevfik Bayram. Kamu görevlileri bütün hasar tespit çalışmalarını yaptıklarına dair beyanat vermişti. 10 duruşma boyunca Van’a gidip geldik. Tevfik Bayram yargılandı. 11 yıl aldı. Biz kamu görevlilerinin de bu işte ihmali olduğunu söyledik. 3 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz. En sonunda Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Van Valisi ve AFAD görevlileri bu hasar tespit çalışmasını yapmayan kamu görevlileri yargılanmalıdır kararı verildi. Bu karar üzerine Yargıtaya gittik. Yargıtay İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma talep etti. Bakanlık 7 ay sonra soruşturma izni vermediğini açıkladı. Şimdi bunun için mücadele ediyoruz. Danıştay’a itirazımızı ilettik.”