Halka Dergi’nin 2. Sayısı Çıktı! (Ocak-Şubat 2024)

Halka Dergi’nin ikinci sayısıyla karşınızdayız.

Bu sayının dosya başlığı: “Sınıf Mücadelesinde Müslümanlar: İmkânlar ve Arayışlar”. Yıllardır içinde yer aldığımız ve sınıf siyasetine dair mevcut ezberlerden farklı bir siyasetin imkânlarına odaklanan bu konuya, derginin ikinci sayısıyla giriş yapmış olduk. Hacmi ve politik karşılığı fevkalade büyük olan bu konu için elbette tek bir sayının yetmeyeceğinin farkındayız. Bu bağlamda yazılar ve dosyalar ile meseleyi konuşmaya devam edeceğiz.

Geçtiğimiz iki ay boyunca gündemimizi meşgul eden birçok konu vardı. Bunları kısa özetler olarak Halka’nın Gündemi’nde aktardık.

Dosyaya Süha Tarık Keskin, konuyu teorik, tarihi ve pratik düzlemlerde değerlendiren “Peki İslam Bunun Neresinde?” başlıklı bir yazıyla katkı sundu. Fatma Betül Kocaaslan “Bir Sınıf Savaşının Anatomisi: Özak Tekstil Direnişi” başlıklı yazısıyla daha çok kadın işçilerin önderliğinde gelişip büyüyen Özak Tekstil Direnişini, dindar işçilerin yaşadıkları çevrede karşılaştıkları zorlukları da görerek değerlendirdi. Muhammet Turabi Yerli, “Komünistlerin Sırat Köprüsü ile İmtihanı” başlıklı yazısıyla hem mücadele hafızasında dindarlık ile kurulan ilişkiyi hem de handikapları değerlendirdi.  Suat Yalçın, “Ey İman Edenler, İman Ediniz!” başlıklı yazısıyla Müslüman olmanın gereği olarak sürekli akılda tutulması gereken bir yenilenme çağrısını mücadele perspektifinde yazdı. Bedri Soylu, “İşçi Sınıfının Önderi Musa Peygamber” başlıklı yazısıyla, yakın dönemde ortaya çıkan bilimsel bulgulardan yola çıkarak, insanlık tarihinin ve dinlerin emeğiyle geçinen işçilerin tarihinden ve kültüründen bağımsız düşünülemeyeceğine ve dinsel metinlerin bu bilgiyle birlikte tekrar okuması gerektiğine dair bir değerlendirme yaptı.

Bu sayıda dosya dışında; Yağmur Birdal, “Örselenmiş Kadın Sendromu ve Meşru Savunma” başlıklı yazısıyla, erkek şiddetinin ve meşru kadın savunmasının yarattığı psikolojik ve hukuki görüntüleri aktardı. Feyza Pınar Kılınç, “İki Toprak Arasında Mücadele: Doğu Türkistanlı Göçmenler” başlıklı yazısıyla ülkemizde yaşayan Doğu Türkistanlı göçmenlerin yaşadıkları emek sömürüsünü ve güvencesizliği değerlendirdi. Fikret Soysal, “Bakü Kurultayına Giderken Kısa Bir Tarihçe: Cihan Harbi, Bolşevik İhtilali ve Türkler” başlıklı yazısıyla Türkiye’yi en çok ilgilendiren 1. Dünya Savaşı’nın ve sonrasının en yoğun dönemlerine odaklandı. Zeki Kılıçaslan, “İngiltere’de Özgür Kiliseler, İşçi Hareketi ve Emek Kilisesi Deneyimi” başlıklı yazısıyla dinî taban cemaatlerinin İngiltere özelinde Görkemli Devrim, Sanayi Devrimi ve İngiliz işçi sınıfının teşekkülündeki konumlarına odaklandı. Yusuf Akşeker, “Gerçekten Ne Yapmalı?-II: Siyasetin Finansmanı ve Siyasetin Yaptığı Finansman” başlıklı yazısıyla daha önce Halka Blog’da tartışmaya başladığı bir serinin ikinci yazısıyla Dergi’ye katkı sundu.

Halka Dergi’nin ileriki sayılarında tekrar görüşmek üzere, selamlar.

 


Halka Dergi 02_Ocak-Şubat 2024 PDF

Halka Dergi İnternet Sitesi
https://halkadergi.org/

Halka Dergi Mail Adresi
Halkadergi0@gmail.com

Instagram
@halkadergi

Twitter
@halkadergi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir