Hür Beyan Hareketi’nden Veda, FASILA’dan Merhaba
2010 – 2013 yılları arasında Ankara’da faaliyet gösteren Hür Beyan Hareketi tecrübe ve sorularını bir kitapla paylaştı. Hareket bu çalışmayla birlikte faaliyetlerine son verme kararı aldı.
Ankara’da üniversitelerinde okuyan Müslüman gençliği İslami bir eylem pratiği etrafında 2010 – 2013 yılları arasında buluşturmayı amaçlayan Hür Beyan Hareketi çalışmalarına son verdi. “Müslümanların giderek apolitikleştiği ve neo-liberal politikaların uygulayıcısı olan iktidara entegre olduğu bir vasatta vahyi perspektifi göz önüne alarak güncel meselelere Müslümanca bir bakış geliştirmeye ve bu bakışa yaslanarak salih amel üretmeye çalıştık” diyor Hür Beyan Hareketi üç yıllık tecrübesini özetlemek için. Son yıllarda çeşitli üniversitelerde vücut bulan ama sessizce sönümlenen pek çoğu İslami gençlik hareketlerinden farklı olarak Hür Beyan içinde bulunulan durumu tartışmaya açmak, seslice giderek yeni imkânlara kapı aralamak istiyor. Bu nedenle basılan ve ücretsiz bir şekilde dağıtılan FASILA gençliğin aklında biriktirdiklerini İslami kamuoyuna açıyor. Eylem ve Düşünce olarak iki bölüme ayrılan kitap Hür Beyan gençliğinin yanı sıra Mehmet Ali Başaran, Nebiye Arı, Ammar Kılıç, Ömer Carullah Sevim, Mustafa Emin Büyükçoşkun, Bedri Soylu ve Abdürrahim Boynukalın’ın yazılarını içeriyor.
Kitabın Düşünce bölümünde Hür Beyan ve Özgür Açılım hareketlerinin mensupları deneyimlerini hem bir sonraki üniversiteli kuşağına aktarıyor hem de tartışmaya açıyor. Bu bölümde en dikkat çeken yazı kadın-erkek ilişkilerinin İslami mücadeledeki konumlanışını tartışan Sema Erdoğan Başaran imzalı metin. Aynı bölümün Adımlar kısmında ise Cebeci ve ODTÜ kampüslerinin yanı sıra İstanbul, Trabzon, Sakarya, Bursa’da yürüyen küçük çaplı faaliyetler hatırlatılıyor. Düşünce bölümünde Arif Emre İsaoğlu’nun süzgecinden İslamcılığı okuyacaksınız. Emre Berber İslami gençliğin durumu üzerine tespitlerde bulunurken diğer kalemler devam edegelen İslamcılık tartışmalarına fener tutacak.
Hür Beyan Hareketi kitabı kısıtlı miktarda bassa da tartışmalardan haberdar olmak isteyen herkese gönderebilmek istiyor. Bunun için Ankara’da bulunanların Mazlum-Der Ankara Şubesi’ne gitmesi, Ankara dışında bulunanların ise isim ve iletişim bilgilerini (tel, adres) hurbeyanhareketi@gmail.com mail adresine yollaması yeterli. Tabi kitabı bir çırpıda okuyup kenara koymanız doğru olmayacak. İmkânı olanların çevrelerinde okumalar yapıp, değerlendirme halkaları oluşturmaları Hür Beyan için daha uygun bir alternatif. Böylesi durumlarda da yine mail adresiyle daha önceden irtibata geçmek koşulu ile bu deneyimleri paylaşanlar halkalara dâhil olabilir. Belki böylelikle yeni Fasıla’lara ve yeni Hür Beyan’lara yol açılmış olur. Zira kitabın ek bölümü olan “Yola Çıkışlar”da henüz her şeyin bitmemiş olduğu görülecek.
Fasıla türkiyede pek yapılmayan türdne güzel bir derleme. gerizekalı pek çok gençlik çalışmasından, nilüfergöle sosyolojisinden çok daha kıymetli bir yayın. bununla beraber içindeki metinlerin ortak sorunu, nesnel bir özeleştiri pratiğinden yoksunlukları. diğer bir ifadeyle tüm bu siyasal arayışların tasfiyeyle sonuçlanmalarına neden olan kadro politikaları ve siyasal yeniden üretim meselelerine dair dürüst davranmamaları. hafızasızlık ve tarihsizlik de bu sorunu derinleştiriyor. yine de yazıya dökülmüş tartışmalar olarak değerli bir derleme. hür beyan için iyi bir jübile olmuş. gerçekten bir başlangıca vesile olmasını umalım