Evsizler için: Belediyenin Hizmeti ve Şefkat-Der’in Erkek Evsizler Evi
Sokakta yaşayan evsiz insanlar için sürekli ve nitelikli evsiz sığınma merkezleri açılması talebiyle tertiplediğimiz etkinlikler, ne yazık ki yetkililer tarafından ya görmezden gelindi ya da tepkiyle karşılandı. Her devirde olduğu gibi bu devirde de koltuk ve makam sahiplerine laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan zor.
Fakat geçen yıllarda olduğu gibi dondurucu soğukların başladığı aylarda verilen geçici hizmet Aralık ayının sonundan itibaren yine başladı. Hiç yoktan elbette iyidir, emeği geçenlerin eline, aklına sağlıktır. Ancak bu hizmetin niye 2-3 ayla sınırlı tutulduğu, insanların bu süre sonunda nasıl ve niye yeniden sokaklara salındığı bizler için kocaman bir soru işareti. Ve konuya dair duyarlılığın pek de sahici olmadığının delaleti.
İstanbul Belediyesi bir süredir evsizleri kendi istekleri ya da başkalarının yaptığı çağrılar üzerine Tarabya’daki Metin Oktay spor tesisinde topluyor, misafir ediyor. Şimdilik söylenen bu hizmetin Mart sonuna kadar yapılacağı.
Telefon numaraları şunlar:
AKOM: 444 2 566
İBB Beyaz Masa: 153
Zabıta: 0 212 521 84 65
AKOM üzerinden bir aramamız oldu ve bir ekip gelip evsiz abiyi tesise götürdü. Bir başka tanıdığımız abi tesise gidip geldi ve koşulların iyi olduğunu söyledi. İlgilenenler çoktan haberdar olmuştur zaten ama numaraları bir de buradan duyurmuş olalım.
Öte yandan Şefkat-Der’in Taksim, Cihangir’de açtığı evsizler evi de hizmetine tam gaz devam ediyor. Evin temel ihtiyaçları ve doğal gazı vesairesi dernek gönüllülerinin muazzam çabalarıyla tamamlandı. Kendisi de eski bir evsiz olan ve Konya’dan sırf bu evin sorumluluğunu yürütmek için gelen Ahmet abimizle yaptığımız sohbete göre evde dönüşümlü yaklaşık on kişi sabit kalıyor. Bunun dışında bir grup genç üçerli, dörderli gruplar halinde 3-4 günde bir gelip kalıyor. Üstünü başını temizliyor, bir sıcak ev ve yemek yüzü görüyor. Bunlara ilaveten İstanbul’a çalışmak için memleketinden kalkıp gelip, talihsizliklerden ötürü, işsiz ve parasız kalıp, Taksim civarında parklarda gecelemek durumunda kalan kişiler 2-3 günlüğüne ya bir iş buluncaya ya da memlekete dönecek parayı denkleştirinceye kadar gelip kalıyorlarmış. Taksim civarında ev kulaktan kulağa duyulmuş tabii. Eve ilgi ve talep Ocak ayı başına kadar daha yoğunmuş, Belediye’nin Tarabya’da açtığı tesisten sonra biraz rahatlama olmuş.
Evin düzeni kurulmuş, gönüllülerin fedakarlıklarıyla ciddi bir sorun olmadan işliyor, tek bir sorun dışında. Tahmin edeceğiniz gibi maddi kaynak sorunu. Konuya duyarlı olanlara eve maddi manevi destek yapma çağrısını bir kez daha yenileyelim. Mart sonu gelip çattığında evsizlerin gidebilecekleri bir çatıları olsun. Evsiz kalmış insanlarımız için bu kadarcık bir imkan, İstanbul ahalisinin boynunun borcu olsa gerek.
Fazla bir maddi imkanımız olmasa bile evi en azından bir ziyaret etmek anlamlı olacaktır. Ahmet abinin sizi çayı ve hoş sohbetiyle ağırlamaya hazır olacağından emin olabilirsiniz. Evin adresi Cihangir, Firuzağa Mahallesi, Borazan Sok. No 3. Krokisi burada. Telefon olarak da şu numaraları arayabilirsiniz: 0212 244 85 97 // 0535 733 77 13.
Aşağıda da Hürriyet gazetesinin internet sitesinde 17.01.2012 tarihinde yayınlanan bir foto-haberin metnine yer veriyoruz. Kazım Ataer’in hazırladığı haberde İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Eskişehir ve Trabzon illerinde sokakta kalan vatandaşlar için aranacak telefon numaraları derli toplu şekilde verilmiş. Dikkatinize.
Onlar için bir telefon yeter
17.01.2012
http://fotoanaliz.hurriyet.com.tr/GaleriDetay.aspx?cid=53279&rid=4369&p=1
‘Soğuk hava nedeniyle sokakta yaşayan bir vatandaş donarak öldü…’
Bu haberi artık okumak yada duymak istemiyorsanız yapmanız gereken tek şey sadece telefon etmek. Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava şüphesiz en çok sokakta yaşayan vatandaşları etkiliyor ve her sene yine soğuk hava yüzünden onlarca vatandaş ‘donarak’ hayatını kaybediyor.
Peki sokakta yaşayan bir vatandaş görürseniz ne yapabilirsiniz? İşte yanıtı…
Hazırlayan: Kazım ATAER / kataer@hurriyet.com.tr
İSTANBUL
AKOM: 444 2 566
İBB Beyaz Masa: 153
Zabıta: 0 212 521 84 65
İstanbullular sokakta yaşayan vatandaşlar için yukarıdaki numaraları arayarak onların soğuktan korunmalarını sağlayabilir. İhbarın ardından, zabıta veya sağlık ekipleri hemen olay yerine giderek sokakta yaşayan vatandaşlarla ilgileniyor.
İstanbul’da sokakta yaşayan vatandaşlar bu yıl Tarabya’daki Metin Oktay Spor Kompleksi’nde misafir ediliyor. Mart ayı sonuna kadar misafir edilen vatandaşlara, günde üç öğün yemek, giyecek, banyo ve traş hizmetleri sunuluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl 700’ü aşkın vatandaş misafir etti, bu yıl ise bu sayı 244.
ANKARA
Ankara Valiliği İhbar Hattı: 183
Polis İmdat: 155
Başkentte, Ankara Valiliği çalışma yürütüyor.
Ankaralılar, sokakta yaşayan vatandaşlar için Valilik İhbar Hattı 183 ve 155 Polis İmdat numaralarını arayıp bilgi veriyor. Ankara Valiliği’nin mobil ekipleriyse harekete geçip evsiz vatandaşların barınma ihtiyacını karşılıyor.
Şu ana kadar Ankara’da bu hizmetten 610 vatandaş yararlanıyor.
İZMİR
Güçsüzler Evi: 361 71 51 – 361 00 82
İzmir Büyükşehir Belediyesi: 441 05 20 – 293 13 14
İzmir’de sokakta yaşayan vatandaşlar üç ayrı merkezde misafir ediliyor. 0-18 yaş arasındakiler Sosyal Hizmetler’de, 19-64 yaş arasındakiler Güçsüzler Evi’nde, 65 yaş üstüler ise Huzur Evi’nde barınabiliyor.
KOCAELİ
ATİAD Toplum Merkezi (0262) 332 36 66
Alo 183
Alo 155
Alo 153
Kocaeli’nde sokakta kalan vatandaşlara otel hizmeti veriliyor. Her ilde olduğu gibi yapılan araştırmaların ardından vatandaşlar uygun kuruma yerleştirilerek barınma ihtiyacı karşılanıyor. Bir ayı dolduranlar ayrıca harçlık veriliyor. Üç öğün yemeğin verildiği misafirhanelerde, çocuklar için ara öğün hizmeti de sunuluyor.
BURSA
Bursa Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü (0224) 220 38 30
Barınma Evi (0224) 442 90 08
Bursa’da evsiz vatandaşlar Nisan ayı sonuna kadar Barınma Evi’ni kullanabiliyor. Kendi imkânlarıyla gelemeyen vatandaşlar olursa, zabıta ekipleri harekete geçip vatandaşı Barınma Evi’ne yerleştiriliyor.
ESKİŞEHİR
Polis İmdat: 155
Sosyal Hizmetler: 183
İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü: 0 222 217 46 05-06
Toplum Merkezi: 0222 226 34 16 – 19
Eskişehir’de acil durumdaki vatandaşlar öncelikle Gençlik Merkezi’ne getirilerek misafir ediliyor. Ardından ise kişiyle ilgili temel sorunlar araştırılıyor. Sağlık durumu kontrol edilen vatandaşların öncelikle ailelerine ulaşmaya çalışılıyor. Eğer olumsuz sonuç alınırsa, Sosyal Hizmetler ve Toplum Merkezi vatandaşı, otel, pansiyon, huzur evi yada kadın konuk evine yerleştiriyor.
TRABZON
Trabzon Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü: (0462) 230 19 74
Trabzon’da kış öncesi sokakta yaşayan çocuklarla ilgili araştırmalar yapıldı. Trabzon’da az da olsa sokakta yaşayan vatandaş mevcut. Emniyet, Jandarma ve vatandaşların ihbarları Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri tarafından değerlendiriliyor. Uzmanlar, öncelikle ailelere ulaşmaya çalışıyor. Eğer sokakta yaşayan vatandaş kimsesizse, yapılan değerlendirmenin arından vatandaşlar ilgili kuruma yönlendiriliyor.
Alp Çıracı
Polis İmdat: 155
Sosyal Hizmetler: 183
İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü: 0 222 217 46 05-06
Toplum Merkezi: 0222 226 34 16 – 19
Eskişehir’de acil durumdaki vatandaşlar öncelikle Gençlik Merkezi’ne getirilerek misafir ediliyor. Ardından ise kişiyle ilgili temel sorunlar araştırılıyor. Sağlık durumu kontrol edilen vatandaşların öncelikle ailelerine ulaşmaya çalışılıyor. Eğer olumsuz sonuç alınırsa, Sosyal Hizmetler ve Toplum Merkezi vatandaşı, otel, pansiyon, huzur evi yada kadın konuk evine yerleştiriyor.
2 Responses
[…] yazılara rastlamak zor sayılır. “Niye eleştirellik?” diyenler için konuya dair bir önceki yazımızı tavsiye ederek, Radikal gazetesindeki bir haberi sizlerle paylaşmayı uygun […]
[…] http://www.emekveadalet.org/evsizler-icin-belediyenin-hizmeti-ve-sefkat-der%E2%80%99in-erkek-evsizle… […]