“Engellileri Adam Yerine Koyduk” Diyebilme Rahatlığı
Türkiye’de sosyal yardım alanı söz konusu olduğunda atılan adımların, yapılan küçük iyileştirmelerin nasıl hoyratça göze sokulduğunun örneklerini sıkça görmeye başladık. Ve maalesef bu söylevler gitgide normalleşiyor. Aşağıda okuyacağınız haber ise daha özelleşmiş bir alan olan engelli hizmetlerinde ahlaki hassasiyetin ne kadar rahat bir şekilde bir tarafa bırakıldığının bir örneği olarak beliriyor.
Bu tür söylemler, yaşantıyı yeniden kurgulayarak önümüze bir resim çıkarıyor. Fakat gerçeklik olarak karşımıza bu resmi çıkaranlar, toplumsal yaşamın değişimi karşısında süreklileşen bir mağduriyet yaşayan engelli kişileri ve onlarla bütün hayatı paylaşan akrabalarını incittiklerinin farkında bile değil.
Ak Parti sözcüleri maalesef risksiz bir yardımseverlik alanı olarak gördükleri bu alanda feci bir sömürgen söylemi dillerinden hiç bırakmıyorlar. Bu yardımları, çok basit ve maliyetsiz bu sosyal politika düzenlemelerini, her seferinde lütfeden bir ağa buyurganlığı ile dile getiriyorlar. Oysa en basitinden; din müminlerine, verdiğinizde unutun ve nezaketle verin, diye emreder.
Yardım almaya mecbur kalanın onurunu incitecek bir söylemin bu şekilde kuruluşu ve yaygınlaştırılması karşısında ahlaki bir setin çekilmesi gerekiyor. Acil bir sorumluluk olarak bu bir tarafta bekleyen bir vazife.
Aslında hatırlayalım. İlk olarak bazı televizyon programları ile ne tür bir yoksulluk övgüsü ve yardımseverlik kışkırtmasının türetildiğini ve popülarize edildiğini, daha kötüsü bu iş yapılırken yoksulun şahsiyetinin nasıl acizleştirildiğini.. Sonra bu söylemsel düzlemeden çıkan İslami yardım organizasyonlarının nasıl bir bağımlılaştıran yardım kültürünü yükselttiğini.
Tam da bu nedenle modern dönemde “sosyal yardım” olarak kavramsallaştırılan işin ya da müslüman bir kültürün infak, sadaka, zekat dediği faaliyetin hangi ahlaki çerçeve içinde icra edilebileceğini düşünmek ve hatırlatmak büyük bir önem taşıyor.
http://www.radikal.com.tr/turkiye/ak_partili_akbulut_engellileri_insan_yerine_koyduk-1151249