Cezaevlerindeki Kitap Yasakları Kaldırılsın!
Türkiye’de yaşanan insan hakkı ihlallerinin önemli bir bölümü cezanın infazı aşamasında ortaya çıkmakta. Mahkuma kötü müdahale ve işkence eylemleri artık klasik formunun ötesinde, mahkumu dış dünyadan tecrit etme şekilleriyle de kendini gösteriyor. Kısacası memleketin insan hakları problemi cezaevlerinin içinde bulunduğu halden ve hükümetlerin uyguladığı ceza politikalarından bağımsız düşünülmeyecek durumda.
Sene başında mahkumların koğuşlarda 5’ten fazla kitap bulundurmasının yasaklanmasının ardından, son düzenleme ile mahkumlara dışarıdan kitap gönderimi de yasaklandı. Çeşitli hak arayışları vesilesi ile ismini yakinen bildiğimiz Mehmet Ali Başaran bir avukat ve insan hakları aktivisti olarak cezaevlerindeki haksızlıklara en aşina olanlardan. Mahkumlara yönelik kötü muamelenin, mahkumların entelektüel gelişimine de yöneldiğini, “2017 Türkiye’sinde kitabın açıkça mahkum edildiğini” söylüyor. Türkiye’de devlet eliyle işlenen bütün zulümlere şahit olmakla birlikte ayrıca mahkumların kitap kısıtlaması ve yasakları gibi uygulamalarla zihinsel olarak tecride mahkum edilmesine tepki olarak bu gibi kampanyaları desteklediğimizi belirtiyoruz. Cezaevlerine kitap gönderiminin yasaklanması üzerine başlatılan kampanyayı ilginize sunarız.
Cezaevlerindeki Kitap Yasakları Kaldırılsın! – Change.org İmza Kampanyası
Cezaevindeki insanlar için okumak çok önemli bir hak ve imkân. Bu hak ve imkân mahkûmların elinden zorla alınıyor. Bu yılın başında mahkûmların koğuşlarında 5’ten fazla kitap bulundurması yasaklandı. “Fazlalık” görülen kitaplar gardiyanlar eliyle koğuşlardan çıkartılıp depolara kaldırılıyordu ki geçen ay bir yasak daha geldi. Bu son yasağa göre, artık mahkûmlara kitap-dergi gibi okuma materyali gönderilemeyecek.
Artık sadece parası olan mahkûmlar cezaevi idaresinden kitap talep edebilecekler. Bu talepler toplanacak ve civardaki bir kitapçıdan temin edilmeye çalışılacak. Kitap taleplerinin toplanma süresi, kitapçıya iletilmesi, istenen kitapların taşrada bulunma ihtimali, bulunamazsa nasıl ve ne sürede temin edileceği, hatta temin edilip edilmeyeceği, bürokrasinin duvarlarına çarpmaya hazır çok can sıkıcı sorular.
Kesin olan bir şey var: 2017 Türkiye’sinde Kitap açıkça mahkûm ediliyor. Mahkûmların zihin ve ruh sağlığı için hayati öneme sahip kitap okuma hakkı ayaklar altına alınıyor. Kasım 2016 verilerine göre Türkiye’deki cezaevi sayısı 372, toplam tutuklu ve hükümlü sayısı ise 197 bin. Mevcut durum yaşanan hak ihlalinin boyutlarını gözler önüne seriyor.
Bu yasaklar çağ dışıdır ve insanlığın yüzünü kızartacak utanç kaynaklarıdır. Adalet Bakanlığı’nı, insan haklarına saygı duymaya, Türkiye’yi daha fazla utandırmamaya davet ediyoruz. Kültür Bakanlığı’na, kitaplara karşı girişilen bu anlamsız savaşa kayıtsız kalmaması için uyarıda bulunuyoruz. Kültür, Edebiyat ve Sanat dünyasının, tarihte kara bir leke oluşturacak bu ayıptan haberdar olmasını, sesimize ses vermesini istiyoruz.