“Canımızla Bedel Ödemek İstemiyorsak Mücadele Edeceğiz.” – 57. Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin Ardından
57. Vicdan ve Adalet Nöbeti için Galatasaray’daydık. Basın açıklamasını Adalet Arayan İşçi Aileleri’nden İdris Çabuk okudu. Nöbetin moderatörlüğünü Eylem Can üstlendi. Diş teknisyenlerinin meslek hastalığına ve dolayısıyla iş cinayetlerine sebep olan çalışma koşulları bu ayın nöbetinin başlıca konusuydu. İki diş teknisyeni çalışma koşullarını anlattı.
İlk olarak konuşan Şahin Aydın, kamuda çalışan bir diş teknisyeni olduğunu, yapılan işlerin kamu denetime açık olduğunu belirtti. 2000 yılından beri bu sektörde çalıştığını belirterek, sektörde sigortasız, merdiven altı çalışmaların yoğun olduğunu söyledi. Kamuda çalışmasına rağmen, parça hesabı değil, ihale usulü çalıştıkları için üretimin aşırı derecede arttığını vurguladı. Bu yoğun çalışma temposunun işçiler üzerindeki meslek hastalığı ve iş cinayeti riskini arttırdığını söyledi. “Çok tehlikeli iş” sınıfına dahil edilen diş teknisyenliğinin, mevzuatlara göre günde 6 saat çalışma saati olmasına karşın, sektörde 13-14 saate varan çalışmaların bulunduğunu vurguladı.
Diğer diş teknisyeni Can Kılıç da Aydın’ın sözleriyle paralel olarak sektöre dair bilgilendirme yaptı. Mücadelenin önemine dikkat çeken Kılıç, “Canımızla bedel ödemek istemiyorsak mücadele etmek gerektiğini yaşayarak öğrendik.” dedi. Diş teknisyenleri olarak üretimi yalnızca kendilerinin yapabildiğini, bu güçlerini kavradıkları takdirde mücadelelerinin başarıya ulaşacağını söyledi.
Son olarak söz alan Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin gönüllü hukukçularından Berrin Demir, iş mevzuatlarında yer bulan işçinin tehlikeyi gördüğünde çalışmayı reddetme hakkından bahsetti. “Mevzuata göre gerekli önlemlerin alınmadığı bir ortamda işçi çalışma ortamının düzeltilmesini talep edip, düzeltilmediği takdirde de çalışmayı reddedebiliyor.” dedi. Ancak bu hakkın kağıt üstünde kaldığını anlattı. İşçilerin işten atılma korkusuyla çalışmayı reddetmekten çekindiğini, bu korkuyla çalışmayı reddetmekten çekinen işçilere bir iş kazası durumunda mahkeme veya bilirkişilerce kusur atfedilmesini örnek gösterdi. Gemlik Gübre’de yaşanan iş cinayetinin ardından hayatını kaybeden Uğur Çavdar’ın hikayesine gönderme yaparak, yaşanan cinayetten bir hafta sonra aynı bölgeyi temizlemesi istenen işçilerin işi reddettikleri için işten çıkarıldıklarını söyledi.
57. Vicdan ve Adalet Nöbeti, gelecek ayın nöbetinin duyurusu yapıldıktan sonra sona erdi.