“Biz davamızdan vazgeçmeyeceğiz, bunu iyi bilsinler.” – 40. Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin Ardından
Adalet Arayan İşçi Aileleri 40. Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni tutmak üzere Galatasaray Meydanı’ndaydı. Nöbetin esas gündemi 13 Nisan tarihinde ilk duruşması görülecek olan Soma Davası‘ydı.
Basın açıklamasını Esenyurt MarmaraPark AVM çadır yangınında hayatını kaybeden Barış Kıyak’ın kardeşi Damla Kıyak okudu ve onun ardından sözü nöbetin gazetecisi Ulus Atayurt aldı.
İş cinayetlerini üretim ilişkileri içerisinde örgütlü bir şiddet olarak nitelendiren Ulus Atayurt, bu şiddetin kodlarına inilmesi gerektiğini ve aksi takdirde emekçilerin hayatlarını kaybetmeye devam edeceklerini söyledi. Atayurt Forbes listesine giren en zengin 100 patronun 83’ünün inşaat ve enerji sektöründe faaliyet gösterdiğinin altını çizdi. Ülkenin şirket gibi yönetilmesi istendiği için, zenginler daha da zenginleşsin diye işçilerin öldürüldüğünü belirtti.
Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin gönüllü hukukçuluğunu yapan Berrin Demir Soma Faciası’nda iki kuzenini kaybetmişti. Atayurt’un ardından sözü alan Demir Soma Davası hakkındaki son bilgileri paylaştı. Demir evvela duruşmanın yapılacağı spor salonunun kapasitesinin yetersizliğini vurguladı ve hayatını kaybeden 301 işçinin ailelerinin bu salona sığmayacağını, birçok kişinin davayı takip edemeyeceğini belirtti. Demir müştekilerin yalnızca 7 tanesine tebligat yollandığı bilgisini verdi ve bu hususun yargılamanın sıhhatini olumsuz etkileyeceğinin altını çizdi. Davanın görülmesinde müşteki vekillerinin durumunun da tartışmalı olduğunu söyleyerek kapasite yetersizliği bahanesine sığınılarak büyük hukuksuzlukların gerçekleştirilme ihtimalinin kuvvetli olduğunu belirtti.
Berrin Demir, “Soma Davası’nda 45 şüpheliden yalnızca 8’i tutuklu yargılanıyor. Yetkililerin Soma Faciası’nın yaşanmasında olağanüstü ihmalleri var. Bilirkişiler şirket yetkilileri ve kamu görevlilerini asli kusurlu olarak göstermiş olsa da savcının düzenlediği iddianamede bu hususlara yer verilmemiş. Soma’yı işleten şirket üretim kapasitesini arttırırken zaten kötü olan çalışma koşullarına dair hiçbir iyileştirme yapmamış, hatta kötü olan çalışma koşulları daha da kötüleşmiş. Bütün bunları bildikleri raporlar ile sabit olan kamu görevlilerinin yargılanması için ise görevli oldukları Bakanlıklar tarafından yargılama izni verilmiyor” diyerek sözlerini noktaladı.
Esenyurt Özel Doğa Hastanesi’nde tabela asarken elektrik akımına kapılıp hayatını kaybeden Eren Eroğlu’nun babası Erdinç Eroğlu da, dava sürecinden bahsederek 6 Nisan günü görülecek duruşmanın duyurusunu yaptı.
Son olarak Van-Bayram Otel’de abisi Cem Emir’i kaybeden Sinem Emir konuştu. Duruşma sırasının sanık avukatının “Bu dava 4 yıldır devam ediyor, aileler de ölenlerin acısına alıştılar” sözlerine tepki gösteren Sinem Emir “Biz acımızı ilk günkü kadar derinden yaşıyoruz. Dava yıllarca sürebilir fakat biz davamızdan vazgeçmeyeceğiz, bunu iyi bilsinler.” dedi.
40. Vicdan ve Adalet Nöbeti, 28 Nisan’ın iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü ilan edilmesi için yapılacak kampanyanın duyurusu ile sona erdi.
Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin basın açıklamasından satır başları:
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 2015’in ilk 3 ayında en az 351, Mart ayında en az 139 işçi kardeşimizin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini duyurdu.
Geçtiğimiz ay duruşması görülen davalar:
BEDAŞ ve ALKAMA çalışanı Erkan Keleş’in 10 Eylül 2010’da hayatını kaybettiği davanın 6. duruşması 1 Nisan 2015’te görüldü. Dosya Bilirkişi Heyeti’ne gönderildi.
7 Ocak 2013’te 8 işçinin hayatını kaybettiği Zonguldak/Kozlu’da dava açıldı. 2. duruşması 1 Nisan 2015’te gerçekleşti. Duruşmaya gelmeyen sanık ve tanıkları dinlemek üzere yargılama devam etmekte. TTK yetkililerinin yargılanmasına Enerji Bakanlığı izin vermedi. Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk.
Önümüzdeki ay duruşması görülecek olan davalar:
31 Ekim 2013’te Özel Doğa Hastanesi’nde tabela asarken hayatını kaybeden Eren Eroğlu’nun 6 Nisan 2015’te 5. duruşması gerçekleşecek. Bilirkişi İncelemesi yapılması talebimiz kabul edildi.
11 Mart 2012’de 11 işçi kardeşimizin yanarak hayatını kaybettiği, Esenyurt Marmara Park AVM inşaatı davasının 15. duruşması 8 Nisan 2015’te görülecek. Geçtiğimiz duruşmada ECE- Kayı İnşaat/Kaldem İnşaat ve Yapı Denetim firması başta olmak üzere bütün sorumluların yargılanması/cezalandırılması gerektiğini belgeleriyle ortaya koyan 116 sayfalık mütalaamızı sunduk. Davaya yeni sanıkların dahil edilmesini talep ettik. Cumhuriyet Savcısı Mütalaasını bekliyoruz.
13 Mayıs 2014’te 301 maden işçisi kardeşimizin hayatını kaybettiği SOMA davası, 13 Nisan 2015’te başlıyor. Haklarında takipsizlik kararı verilen Soma Holding patronu ve yetkilileri hakkında çıkan kararlara itiraz ettik, Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı/İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Enerji Bakanlığı/MİGEM yetkililerinin yargılamaya dahil edilmesi çabalarımız devam etmekte.
30 Nisan 2015’e ertelenen Van-Bayram Otel davasında, Yargıtay’ın bozma kararı sonrasında 19 Mart 2015’te duruşması görülen ve AFAD’a ait olduğu iddia edilen “hasar tespiti yapıldığına dair raporla, daha önce AFAD tarafından gönderilen hasar tespiti yapılmadığı raporu” arasındaki çelişkiye dair AFAD görüşü beklemekteyiz. Aynı zamanda, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen bir türlü yargılamaya dahil edemediğimiz Van Valisi ve AFAD görevlilerine dair 2. Anayasa Mahkemesi başvurumuzun neticesini bekliyoruz.
Tüm dünyada İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri ANMA ve YAS Günü ilan edilen 28 Nisan‘da bu yıl iki etkinlik düzenleyeceğiz.
26 Nisan 2015’te Şişli Kent Kültür Merkezi’nde, saat: 12.30’da kapalı salon toplantısında buluşacağız.
28 Nisan 2015’te saat: 19.00’da Taksim Tramvay Durağından Galatasaray Meydanı’na, “Geleneksel 28 Nisan Yürüyüşümüzün” 3’üncüsünü gerçekleştireceğiz.