Bankalara Sülüklü Protesto’nun ardından…

Önceden duyurduğumuz üzere 19 Ekim 2011 Çarşamba günü saat 11:00’de Karaköy’deki Tünel’de bankalara duyduğumuz tepkiyi dile getirmek üzere yaklaşık elli kişi toplandık. Bankalar Caddesi boyunca elimizde meramımızı anlatan dövizler ve sülük maketleri ile yürüdük. Yürürken de her bankanın önüne alkışlar ve ıslıklarla teker teker sülükleri ve dövizlerimizi bıraktık. Aşağıda okuyabileceğiniz derdimizi anlatan metinde de göreceğiniz gibi sülükleri tenzih ederiz, sülükler faydalı mahluklardır. Bankaları, normal hacminden dokuz kat fazla kan emebilen bir hayvan olan sülüğe benzetmek, derdimizi kısa ve çarpıcı bir dille ifade etmek gibi göründü bizlere.

Metnimizi Merkez Bankası binası önünde okuduk ve dağıldık. Bankalara yönelik olarak toplumun çok geniş kesimlerinde bir rahatsızlık olduğunu fakat bunun çeşitli sebeplerle dile gelmediğini düşünüyoruz. Tarihe bir not düşmek, bankalarda bir sorun olduğunu hem kendimize, hem yakın çevremize, hem de ilgili kamuoyuna hatırlatmak için bu işe giriştik. Ayrıca Amerika ve Batı dünyasında bankalara ve kapitalizme karşı yükselen sese de bir nebze olsun katkı sunalım istedik. Gelenlere, gelemeseler de kalben destek olanlara teşekkür ederiz.

Okuduğumuz ve dağıttığımız metni ve dövizlerde yazan cümleleri aşağıda okuyabilirsiniz.

“Borç, faiz, faizin faizi, gecikme zammı, sigorta bedeli, dosya masrafı, icra… Bankaların ışıltılı reklamlarının dostluk ve yardım vaat eden dilinin altındaki küçük yazılardaki gerçeklik, 40 milyon banka borçlusunun tepesinde akbabalar gibi dönmeye devam ediyor. Gazetelerin 3. sayfalarında gördüğümüz “kredi kartı borcu yüzünden intihar etti” haberleri artık sıradanlaştı. Nedense her ekonomik krizden de bankerler güçlenerek çıkıyor. Bütün ekonomik sistem hiçbir şey üretmeyen, sadece para alıp para satan bu kan emici bankaların hesabına işliyor.

Muhakkak ki bankalar kimseyi silah zoruyla borçlandırmıyor. Ama yaşamak zorunda bırakıldığımız bugünkü ekonomik ve sosyal düzen bizi bankalara muhtaç ediyor. Mümkün olduğunca bankalarla çalışmamaya, bankalara borçlanmamaya gayret etmeliyiz. Birinden borç isteyeceksek bu tanıdığımız, sevdiğimiz biri olmalı! Allah kimseyi namerde muhtaç etmesin! Bankalardan kredi çekmek yerine kankalarımızdan, dostlarımızdan, komşularımızdan borç almanın, bir borç hukuku ve borç ahlakı, toplumsal bir güven geliştirmenin yoluna bakmalıyız! İhtiyacımız olduğunda zorlanmadan borç isteyebileceğimiz ilişkiler, arkadaşlıklar, akrabalıklar kurmayı becerebilmeliyiz!

Kredi kartı kullanmak bankalardan bir aylığına borç almak anlamına geliyor. Borç ihtiyaç halinde alınan bir şeydir halbuki. Hiç ihtiyacımız yokken hiç de dostumuz sayılamayacak bankalara bir aylığına borçlanmanın anlamı nedir? Bankaların çıkarıp borç dağıtmaları, bir ay sonra ödersin diye kredi dağıtmaları bizi aldatmasın. Kredi kartı kullanmak hiç gereği yokken bankalara bağlanmak demektir.

Ufak tefek ama birleşince büyük olan tasarruflarımızı banka hesaplarında tutmak bankaların bu paraları finans kapitalizminin emeksiz ve acımasız işleyişi içinde döndürüp paralarına para katmalarından başka hiçbir işe yaramıyor. Maaşlarımızı yattığı gün çekmeli, paralarımızı vadesiz banka hesaplarında tutmamalıyız!

Birikimlerimizin ufak bir faiz karşılığında vadeli hesaplara konması ise toplumun alt ve orta kesimlerinin paralarını, zaten paranın çoğunu elinde tutan zenginlerin kullanımına sunmaktan başka bir anlam taşımıyor. Birisi paramızı kullanacaksa bizi tanımadan, bize riskte ve kararda ortaklık hakkı sunmadan kullanamamalı! Alt ve orta sınıf insanların birikimlerinin, ufak ve risksiz bir faiz geliri karşılığında zenginlerin kullanımına sunulması kabul edilemez! Allah celle celâluhû Kuran-ı Kerim’de Kendisinin ve Resulü Muhammed Mustafa sallallahu aleyhi vessellem’in, faiz yiyenlere savaş açtığını bildiriyor. Allah’ın ve Peygamberi’nin dostluğunu az bir paraya değişmeyelim!

Dahası bankalar sadece borçlandırdıkları kişiler üzerinden haksız kazanç elde etmiyorlar. Bizzat kendi çalışanlarının da sırtından kârına kâr katıyor. Pek çok banka çalışanlarına fazla mesai ücreti vermiyor ve sürekli eleman çıkarmak suretiyle yeni eleman ve stajyerleri çok ucuza çalıştırıyor.

Ruhumuza, bedenimize, emeğimize ipotek koymak çalışan şeytanlar birbiriyle yarışıyor. Sıraya girmiş, mutlu hayaller satan, sürekli tüketmemizi isteyen bu kurumsallaşmış tefecilerin icra memurlarıyla kapımıza dayanan çelik parmakları arasından boyunlarımızı kurtaralım!

Sülük faydalı bir hayvandır, sülükleri tenzih ederiz. Sülükler vücutta birikmiş kirli kanı, pıhtıları emer. Bankalar ise doğrudan atardamarlarımıza, şahdamarımıza yapışır, temiz kanımızı emer. Bu şahdamarımıza yapışmış sülüklerin dişlerinin arasından sızan tertemiz kanı görelim. Finans kapitalizminin ve faizli sistemin mabetleri olan bankaların bizim dostumuz olmadığını, olamayacağının farkına varalım. Bankalardan elimizden geldiğince uzak duralım!”

BANKADAN BORÇ ALMA KANKADAN BORÇ AL

NE KADAR BANKA O KADAR BORÇ

YETER ARTIK KANIMIZI EMDİNİZ!

BANKA İNSANIN KURDUDUR

DÜNYA AYAKTA DÜŞMAN BANKA

FAİZLİ SİSTEMİN MABUDU PARA MABEDİ BANKA

BANKADAN DOST OLMAZ

BANKAYA GİTME KOMŞUNA GİT

ALLAH NAMERDE MUHTAÇ ETMESİN!

ALTTAKİ YAZILAR OKUNMUYOR

LİMİT MAAŞA SABİTLENSİN

ASGARİ ÖDEME TUTARI % 100 OLSUN

OLAN OLMAYANA BORÇ VERSİN

PARANIZ BATSIN

NE YASTIK ALTINA NE BANKAYA PARALAR PARASI OLMAYANA

BANKAYA SOYGUNCU DEMEK YASAK

Eylemde çektiğimiz fotoğrafları siteye yüklemekte teknik bir sorun yaşadığımız, haber görselsiz de kalsın istemediğimiz için AdilMedya.Com’dan arkadaşlarımızın kendi siteleri için hazırlamış oldukları videoyu paylaşıyoruz.

2 Responses

  1. 6 Nisan 2012

    […] ettiği sorunlara dikkat çekmeye gayret ettiğimiz meselelerden biri. Geçtiğimiz ekim ayında finans kapitalizminin ve onun olmazsa olmazı bankacılık sisteminin adaletsizliklerini Bankalar Ca… yapmıştık. Finans meselesi, İslam iktisadı okumalarımızda da üzerine en çok eğildiğimiz […]

  2. 25 Mart 2014

    […] da, bir şekilde yapmak gerektiğinde de en azından biraz renklendirme çabası içinde oldu. Bankalar Caddesi’nde bankalara ve faize karşı yaptığımız sülüklü protesto (17 Ekim 2011) buna örnek […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir