89. Vicdan ve Adalet Nöbeti

Dün 89. Vicdan ve Adalet Nöbeti için Taksim’de 1 Umut Derneği önündeydik. İş cinayetleri kader olarak görülmekten çıksın vurgusuyla başlayan nöbette basın açıklamasını 2008 Davutpaşa patlamasında eşini kaybeden İdris Çabuk okudu. İşçi ailelerinin Galatasaray Meydanı’na çıkmasının yasaklanışı sebebiyle 75. nöbetten itibaren nöbetlerini her ayın ilk pazarı saat 13:00’da 1 Umut Derneği önünde tuttuklarını söyleyen İdris Çabuk, “anayasal hakkımızı çiğneyen bu yasağın kaldırmasını istiyoruz” dedi.

İş Cinayetleri Almanağı 2018’e göre 2018’de en az 1873 işçinin, İSİG Meclisi’nin açıkladığı rapora göre ise 2019’un ilk on ayında en az 1475 işçinin iş cinayetlerinden hayatını kaybettiğini belirten Çabuk, adaletten yana ve vicdanlı olan herkesi iş cinayetlerinin vahşetini anlamaya ve ona göre davranmaya davet etti.

11 Mart 2012, tespit edilen risklere rağmen acil çıkış kapısı bile olmayan çadırlarda kalmaya zorlanan işçilerin can verdiği Esenyurt MarmaraPark AVM yangını davasının detayları konuşuldu. Bir sonraki duruşma tarihinin 07.02.2020’ye ertelendiği belirtildi.

28 Nisan tarihinin İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü olarak kabul edilmesi ile ilgili imza kampanyalarının devam ettiğini de belirten Çabuk, “gerçek suçluların tespit edilmesini, yargılanmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz” dedi. Ekmeğini kazanan başka işçilerin hayatlarını kaybetmemeleri için caydırıcı cezaların gerekliliğini vurguladı. Çabuk, Adalet Arayan İşçi Aileleri adına okuduğu basın açıklamasını destek beklediklerini ifade ederek sonlandırdı.

İdris Çabuk’tan sonra davanın gönüllü hukukçuluğunu yapan Gökhan Küçük söz aldı. Davanın 8 yıldır devam eden bir adalet mücadelesi olduğundan ancak yargı sisteminin bu 8 yılda adaleti tesis edemediğinden bahseden Küçük, davayı takip etmenin, gereken anda itiraz edebilmek için önemli olduğunu söyledi.

Gökhan Küçük’ün davanın detaylarına dair verdiği bilgilerden sonra 1 Mayıs 2012’de Arka Sıradakiler dizi setinde, iş cinayetinden hayatını kaybeden Selin Erdem’in annesi Hacer Erdem söz aldı.

Bu konuşmalar sonrasında iş cinayetlerine bakan savcı ve hakimlerin söylemleri değişmediği sürece nöbetlerin devam edeceği bildirilerek nöbet sona erdi.Ailelerin mücadelesine dair detaylı bilgiye iscinayetleriniunutma.org sitesinden ulaşabilirsiniz. 

Etkinlik sırasında yapılan periscope yayınına şuradan ulaşabilirsiniz: 

https://www.pscp.tv/w/1YqJDnQdBDLKV

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir