2017 İş Cinayetleri Almanağı Çıktı…
Üretiyoruz. Üretiyoruz ancak ne patrona, ne devlete mal yetiştiremiyoruz. Kazandığımız para el alemin rekabetteki kuvvetinden, bizim çalışmamızın “veriminden” geçiyor. Daha kısa zamanda, hayatımızdan gittikçe daha fazlasını vererek, daha fazla ürün çıkarmaya uğraşıyoruz. Fakat bu da yetmiyor olacak ki, TOBB başkanı büyük bir pişkinlikle “İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı KOBİ’lerimize büyük yükler getiriyordu, bunları kaldırttık” diye açıklama yapıyor. Bu da yetmiyor, 50’den az sayıda işçi çalıştıran işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu 2020 senesine iteleniyor.
Bu hız ve beraberindeki denetimsizlikle birlikte kendi çalıştığımız alanlara özgü çeşitli meslek hastalıklarına yakalanıyoruz. Her ay yüzlerce işçi iş cinayetleri ve meslek hastalıkları nedeniyle çalışırken hayatını kaybediyor. Hatta diyebiliriz ki, çalışma yaşamına dair bu hal neredeyse kanıksanmış durumda.
Bu cinayetlerin unutulmaması için çabalayan bir grup gönüllü tam altı yıldır İş Cinayetleri Almanağı’nı çıkartıyorlar. Her ay düzenlenen Vicdan ve Adalet Nöbetleri’nde bir araya gelerek, iş cinayetleri ve iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin aileleri daha fazla artmasın diye verilen mücadeleyi kamuoyuyla paylaşıyorlar.
Lafı daha fazla uzatmadan, sözü kendilerine bırakalım:
“İş cinayetlerinin belleğini tutan altıncı kitabımız İş Cinayetleri Almanağı 2017 çıktı. Anlatılanın hepimizin hikâyesi olduğunu vurgulayan İş Cinayetleri Almanağı, iş cinayetlerini ülkenin gündemine taşımak, Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin 2008’den beri sürdürdüğü adalet mücadelesini görünür kılmak, 2017’de en az 1947 işçinin çalışırken hayatını kaybettiği gerçeğini gözler önüne sermek ve iş cinayetlerini birlikte durdurabileceğimizi vurgulamak amacıyla hazırlanıyor.
Bizler, Adalet Arayana Destek Grubu olarak ailelerin sürdürdüğü mücadeleyi duyulur, görünür kılmak ve iş cinayetleri meselesini ülkenin en önemli gündemi haline çevirmek için İş Cinayetleri Almanağı çıkarıyoruz. Kitabımız işçi hayatının köşede kalmış soğuk bir haber ve istatistikten daha fazlası olduğunu vurgulamaya çalıştığımız aylık iş cinayetleri raporları; Ailelerin Adalet Mücadelesinden Kesitler; aramızdan yavaş yavaş ve sessizce ayrılan meslek hastalıkları mağdurlarının, işçi sağlığı ve iş güvenliği talepli direnen işçilerin hikâyelerini; “iş kazası” ve meslek hastalıkları nedir, çocuk işçiliği, mülteci / göçmen işçiler ve inşaat suçları dosyalarından oluşuyor.
İş Cinayetleri Almanağı 2017’yi sosyal medyadan #İşCinayetleriAlmanağı2017 etiketiyle duyuruyoruz. Almanağa tüm kitapçılardan ve kitap satış sitelerinden ulaşılabilir.
Saygılarımızla,
Adalet Arayana Destek Grubu”
http://iscinayetleriniunutma.org/2017-is-cinayetleri-almanagi-cikti/
Twitter: @iscinayetleri
change.org: 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü İlan Edilsin