Sitemizde 2019’da Olan-Bitenler
Editör Masası olarak sitemizdeki içerikler üzerinden 2019’un bir özetini çıkaralım istedik ve sizlere yaptığımız neşriyat üzerinden bir yıllık faaliyet raporu sunuyoruz.
Ocak
Sitemizde 2019 yılında yayınlanan ilk yazı, arkadaşımız Suat Yalçın’ın yazdığı Hiç Bu Kadar Ölmemiştim romanı üzerine Ramazan Karabulut’un kaleme aldığı Öldürülenlerin Zaferi, Yaşama Tutunanların Hezimeti: Hiç Bu Kadar Ölmemiştim başlıklı tanıtım yazısı oldu. Tanıl Bora arkadaşımız Esat Arslan ile Birikim’de ufuk açıcı bir röportaj gerçekleştirmişti, gerekli izinleri alarak bu kıymetli röportajı iktibas ettik. Bu vesileyle internet ortamında dolaşıma giren röportaj anlamlı bir etkiye neden olmuştu. Arkadaşımız Hikmet Tekin, öğrencisi tarafından hunharca öldürülen akademisyen Ceren Damar ve akademinin ahvali üzerine bir yazı kaleme aldı.
Bedri Soylu o günlerde Mustafa Öztürk’e karşı sergilenen dışlayıcı ve hedef gösterici mesajlarla iyice görünürleşen ve bir nevi entelektüel pogrom anlamı taşıyan beyanlara tepki amacıyla yazılan bir çağrı metnini öne çıkaran bir yazı yazdı. Enes Karakaş, Boğaziçi Üniversitesinden arkadaşlarla beraber Cargill İşçilerinin direniş çadırlarını ziyaret etmişlerdi, bunu haberleştirdi.
Geçen yıl 2018 için, şimdi yaptığımız gibi bir önceki yıl sitemizde olan bitenlerle ilgili bir içerik hazırlamıştık. Bizim için bir ilkti ve şöyleydi. Mehmet Yılmaz daha önce başlamış olduğu yazı serisine Halatın İki Ucu başlıklı yazısıyla devam etti. Bedri Soylu, Kürt siyasetinde temayüz etmeye başlayan sağ temayüller ve tutumlar üzerine bir yazı kaleme aldı. Ömer Carullah Sevim’in ideblog’da Kuran’ı anlamaya dönük sesli bir düşünme anlamına da gelen bir yazı kaleme aldı, iktibas ettik.
Yerel seçim gündemi yaklaşırken, Ankara’dan bir arkadaşımızın seçim tartışmalarının mahiyetine dair gönderdiği “Hökümat Eyi Mi” Plebisiti başlıklı yazıyı neşrettik. Esat Arslan’ın Kuran’dan Notlar serisine bu ay başladık. Ay içinde “Ba’l: Bireycilik” ve “Bir Filozof ve Toplum Düşünürü Olarak Hazret-i İbrahim” başlıklı iki yazısını yayınladık. Sonrasında Kuran’dan Notlar serisi yıl boyunca her Cuma yayınlanmaya devam etti.
Diyarbakır’dan arkadaşımız Müzeyyen, Bağlar Kadın Semt Pazarı üzerine bir haber yaptı. Kadınların kimseye muhtaç olmadan ekmeklerini kazandıkları pazara dönük müdahaleleri gündeme getiren bu haber, merkez medyanın gündemine geç girmiş ve yurt çapında bilinir olmuştu. Mustafa Emin Büyükcoşkun, Kayseri’nin önemli simalarından olan Aydın Karakimseli’nin vefatı üzerine kendi çektiği görüntüleri de katarak bir yazı kaleme aldı. Sınıf meselesi üzerine önemli metinler çıkarmış, kıymetli bir düşünür olan Erik Olin Wright’ın vefatı üzerine Vivek Chibber’in Jacobin’de yazdığı yazıyı çevirdik.
Suat Yalçın’ın aralıklarla devam ettiği Özgürlük Teolojisinin İmkanları Üzerine başlıklı serisinin İslam’da Ruhbanlık sınıfı tartıştığı 15. yazısını sitemizden paylaştık. Özlem Altuntaş ve Suzan Saner, Murat Paker’in kendisine danışan bir kadını taciz ettiği iddiası üzerine çıkan haberler sonrasında yazdıkları anlamlı yazıyı iktibas ettik. Arkadaşımız Bahar Kılınç’ın 5harfliler için yazdığı meslek hastalıkları olgusuna kadınları merkeze alarak sınıfsal bir yerden bakan yazıyı iktibas ettik. Murat Paker olayından sonra başlayan “terapi odası ve taciz” tartışmaları üzerine arkadaşımız Fatma Betül’ün reçel blog’da yazdığı yazıyı sitemize aldık. Sitemizde, Ocak ayının son yazısı Mehmet Ali Başaran’ın Alparslan Kuytul ve Selçuk Kozağaçlı’ya reva görülen hukuksuzlukları birlikte tartıştığı Bir Garip Deneme adlı yazısıydı, iktibas ettik.
Bu ay, ikinci dönem atölyelerimizin içeriklerini sitemize yükleyerek duyuruya çıktık. Bahar dönemi atölyelerimiz başlamadan, aynı zamanda bir önceki dönem atölyelerinin özeti mahiyetinde olan Bir Umut Mekanı: Müştereklerimiz Atölyeleri başlıklı bir haber neşrettik. Ocak ayında atölyelerden bağımsız olarak müstakil bir söyleşi de gerçekleştirdik. Feyza Akınerdem moderatörlüğüyle, arkadaşımız Burcu Kalpaklıoğlu, yüksek lisans tezi üzerine “Vaizelerin Fetva Yorumları: Alo Ferva ile Gündelik Hayata Rehberlik Etmek ve Özeli Yönetmek” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.
Şubat
Bu ay uzun süredir üzerinde çalıştığımız iki temel metni yayınladığımızı duyurduk. “Biz kimiz” ve “İlkelerimiz” metinlerini güncelleştirerek haberleştirdik. Esat Arslan Şubat ayında Kuran’dan Notlar serisine dört yazı ile devam etti: İnsanı Baştan Çıkaran ve Nefret Ateşi Yaratan/Doğuran Tutkular: Zakkum Peygamberi Altüst Eden Sıkıntı ve Güzel Bir İsim Bırakmak, Hangi Mitolojiler Makbul: Kuran, Campbell ve Eliade, Yunus: Psikolojik Bir Dönüşüm Hikayesi
Bedri Soylu, İhsan Eliaçık’ın çağrısıyla yapılan 1. İslam ve Sol Çalıştayı üzerine bir değerlendirme yazdı. Enes Karakaş, 11. Yıl dönümünde Davutpaşa Patlaması’nı hatırlatmak için yapılan 80. Vicdan ve Adalet Nöbeti anmasına katılarak nöbeti haberleştirdi. Suat Yalçın Özgürlük Teolojisinin İmkanları Üzerine başlıklı yazı serisinde bu ay İslam ve Felsefe tartışmaları üzerine iki yazı yazdı: Özgürlük Teolojisinin İmkanları Üzerine (16) – İslam ve Felsefe (1), Özgürlük Teolojisinin İmkanları Üzerine (17) – İslam ve Felsefe (2). İran İslam Devrimi’nin 40. yılı münasebetiyle Foucault’nun yazmış olduğu Ayaklanmak Faydasız mı? Başlıklı yazısının ardından Ayşe Çavdar’ın Zarif ve Dinen Makbul kitabını neşreden Aksu Akçaoğlu ile yaptığı dikkat çekici röportajı dindar çevrelerdeki dönüşüme dair anlamlı bir resim çıkardığını düşündüğümüzden iktibas ettik. Bu ayın diğer bir iktibası ise Serkan Küçük’ün Gazete Duvar’da yayınlanan ve iş cinayetlerini edebi bir anlatımla gözümüze sokan yazısı oldu.
Cihan Tuğal, sitemiz için Erik Olin Wright üzerine bir yazı kaleme aldı. Diyarbakır’dan arkadaşımız Müzeyyen, kayyum belediyelerinin erkek pazarcılarla iş birliği ederek zayıflatmaya çalıştığı Bağlar Kadın Semt Pazarı üzerine son gelişmeleri haberleştirdi. Mehmet Yılmaz, Suriyelilerin başlarına gelenleri, hallerini anlatan bir yazı kaleme aldı. 28 Şubat’ın yıl dönümünde Mustafa Emin Büyükcoşkun Uzlaşamayanlar’ı yazdı.
Mart
Mart ayında Esat Arslan’ın Kuran’dan Notlar yazı dizisinin “Liberalizm Ayeti”, “Bizi Esenliğe Çıkaracak Nefes”, “İslam’da Cihad Niçin Yapılır”, “Gösterişle ve Gafletle Anlamsızlaşan Namaz”, “Hilafet Kureyş’tedir Ne Demek?” metinlerini yayınladık.
Mahalleler Birliği’nin İBB adaylarına çağrısını siteye taşıdık. Seçim öncesinde platformumuzun hazırladığı çağrı metnini yayınladık. Arkadaşımız Hikmet Tekin, Yıldıray Oğur’un Osman Kavala iddianamesine ilişkin yazdığı yazıyı Oğur’un Gezi sürecindeki tutumu üzerinden eleştirdi. Emek ve Adalet Platformu Kadınları tarafından yazılan 8 Mart çağrı metnini yayınladık. 8 Mart’ta uygulanan polis şiddetine karşı açıklama yaptık.
Cem Somel, geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz sosyolog Erik Olin Wright’in gündem olan “Bugün Nasıl Antikapitalist Olunur?” yazısı üzerine yazdı. Münir Yusuf, Fatih’te yediği bir öğle yemeği üzerinden, günlük hayatın içine sızmış toplumsal ötekileştirmeye dair kısa bir anısını paylaştı. Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen “Türkiye’de Devlet ve Rejim” başlıklı sempozyumun duyurusunu yaptık.
Ezan yuhalama iddiaları üzerinden tartışılan 8 Mart’ı Zeynep Uçar kendi gözlemleri ve tecrübesi üzerinden aktardı. 8 Mart’ın bu iddia üzerinden tartışıldığı günlerde Mustafa Emin Büyükcoşkun, Müslüman feministlerin bugünkü siyasi iktidara meydan okuduklarını yine farklı bağlamlarla ortaya koydu. Zeynep K. 8 Mart’ın “reklam yüzü”nü eleştiren yazısıyla sitemize katkı sundu. 8 Mart ile ilgili diğer bir yazı ise sitemize iktibas ettiğimiz Ümit Aktaş’ın metni oldu. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin “Afrin lokumu hadisesi”nin yıldönümünde yaptığı basın açıklamasına sitemizde yer verdik. Bedri Soylu seçim süreci yaklaşırken, toplumsal muhalefetin gelecek için örgütleyemediği umuda dair yazdı. Büyükada Davası olarak bilinen hak savunucularının yargılandığı davanın yedinci duruşmasına sitemizde yer verdik.
Ali Serbedar, Hz. Ömer’i anlattığı yazıyla sitemize misafir oldu. Ümit Aktaş, Hz. Muhammed’in henüz yirmili yaşlarındayken katıldığı Erdemliler İttifakı’nı okuyucuya hatırlattı. EAP Çeviri Kolektifi, Chris Maisano’nun sol örgütler üzerine Jacobinmag’de çıkan yazısını çevirdi. Fuat Kına özellikle siyaset alanında yaşanılan dinin meşruiyet sorununu ele aldı. Mehmet Yılmaz, “In Seven Years” belgeseli üzerine bir yazı yazdı. Hikmet Tekin, epey sancılı geçen yerel seçim atmosferini Türkiye’nin yakın tarihiyle birlikte değerlendirdi.
Hak İnisiyatifi’nin açlık grevleri ve feda eylemleri üzerine yaptığı basın açıklamasına sitemizde yer verdik. Kirazlıtepe Dayanışma Derneği üyeleriyle yaptığımız görüşmeyi ve mahallenin kentsel dönüşüm sürecini haberleştirdik.
Nisan
Nisan ayının ilk yazısı seçim gününe ait gözlemlerimizin bir derlemesiydi. Yerel seçim sonuçlarının belli olmasıyla birlikte Şeyma F. İstanbul’un kazanılması üzerine bir metin kaleme aldı. Koç Üniversitesi taşeron işçi direnişinin 6. yılı kutlamalarını haberleştirdik. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin el değiştirmesini konu edinen diğer bir yazı ise Ümit Aktaş’a aitti. Esat Arslan’ın bu ay da devam eden Kuran’dan Notlar yazı dizisi “Yenilmez Fil Ordularını Dize Getiren Kuşlar”, “İslam Hümanizmi ve Kutsallar”, “Teslie İnanan Samimi Hıristiyanlar Üzerine”, “Hz. İsa’nın Sanatı” metinleriyle sitemize katkı sundu.
Ali Serbedar, kıssalar üzerinden umudu hatırlattığı yazısıyla sitemize misafir oldu. Mehmet Yılmaz, Suriye’li mültecilere yönelik düşmanlık besleyen toplumsal grupları ele aldığı yazısından sonra kayyuma dair kısa bir hikâye anlattı. Mehmet Efe, 2019’da Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik yapılan linç girişimini siyasi iktidarın toplumsal muhalefeti hedef gösteren tavrını eleştirerek değerlendirdi. EAP Çeviri Kolektifi, sosyolog Erik Olin Wright’ın 2015’ye yayınlanan “Bugün Nasıl Antikapitalist Olunur?” metnini çevirdi. Bu çeviri metinin Türkçe’deki ilk tam çevirisiydi. İşçi İttifakı’nın Beyazıt Meydanı’nda 1 Mayıs’a yaptığı çağrıyı arkadaşımız Alp Çıracı haberleştirdi. Çapa Hastanesi’nde verdiği mücadeleden tanıdığımız Cemal Bilgin’in röportajını, Halil İbrahim Yenigün’ün söyleşisini ve Tanıl Bora’nın iş cinayeti üzerine yazısını sitemize iktibas ettik. Adil bir çalışma düzeni isteğimizi haykırmak için herkesi 1 Mayıs’a katılmaya davet ettik.
Mayıs
Sitemizde Mayıs ayı 1 Mayıs’a katılım haberimiz ile başladı. Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “10. Emek Haftası ve Marksizm Günleri” kapsamında arkadaşımız Fuat Kına’nın Göçmen Düşmanlığı, Irkçılık ve Direniş oturumunda yaptığı sunumu sizlerle paylaştık.
Esat Arslan Kur’an’dan Notlar serisine “Maymuna ve Domuza Çevrilenler”, “Yahudi ve Hıristiyanlarla Dostluk”, “İsa’nın Tanrısal Doğası”, “Gökten İnen Sofra” ve “Aşağılık Kompleksi, Taklit ve Yabancılaşma” yazılarıyla devam etti. Ali Serbedar “Yemen’in ‘Dokunulmazları’: Hizmetkârlar” yazısıyla Yemen’in ötelenenlerini anlattı. Mehmet Yılmaz “Öğün, Çalış, Güvenme! Bir Ölümün Bize Hatırlattıkları” yazısıyla Rabia Naz hadisesini; Mekke’ye Giden Yol yazısı ile Muhammed Esed’in aynı isimli kitabını değerlendirdi. Alp Çıracı “Akparti Beceriksizliği” yazısında Marmaray özelinde ulaşımda yaşanan sıkıntıları dillendirdi. Bedri Soylu “Maduniyet ve Öznenin Dönüşmesi” yazısı ile anlatıcı arama eğilimini ve özne yitimini; “Her Şey Çok Güzel Olmayacak!” yazısı ile seçimleri ve Türkiye’deki siyasal atmosferi ele aldı. Ümit Aktaş siyasal muhayyilede bir mitosun yerini konu aldı. Mehmet Can Çağlayan kendisi olma çabasındaki insan üzerine yazdı. Alp Eren Topal’ın Birikim’de yayınlanan “Gelenek, Bildung ve Muhafazakarlık: Bir Kavramsal Analiz Denemesi” yazısını iktibas ettik. Seçime dair “23 Haziran ve Yaralarımızın Merhemi” isimli bildiriyi yayınladık.
Haziran
Haziran ayı İstanbul seçimlerinin iptali gündemiyle başladı. Sinan Kızılkaya “Yenilenen İstanbul Seçimlerine Giderken” yazısında siyasal atmosferi ve bağlamı; “Mısır’a Ağıt” yazısında ise Türkiye İslamcısının Mısır ihvanı ile kurduğu ilişkiyi ele aldı. Bu sırada bayram vesilesiyle tebrik ve duamızı paylaştık. Esat Arslan Kur’an’dan Notlar serisine “Kurtuluşun Çoğulculuğu”, “Kurtuluşun Çoğulculuğu 2”, “Ceza Hukukunun Mantığı” ve “Dünyanın Büyüsünün Yitimi” yazıları ile devam etti. Sinem Adar ve Halil İbrahim Yenigün’ün Jadaliyya için yazdıkları ve Gazete Duvar’da Tarkan Tufan çevirisiyle yayınlanan “Türkiye’nin Yumuşak Güç Stratejileri ve İslamofobi Meselesi”; Şehide Zehra’nın Reçel Blog’da yayınlanan “İnananların Erkek Kardeşliğine Reddiye”; Emre Işındağ’ın İDE Blog’da yayınlanan “Hayalle Yaşarken Gerçek Dünyada” yazılarını iktibas ettik. Ümit Aktaş’ın İstanbul seçimi tartışmalarını ve asıl ele alınması gereken sorunları ele aldığı “İstanbul’u Kim Yönetecek? Nasıl Yönetecek?” yazısını yayınladık.
Bedri Soylu seçim hakkındaki tartışmalara “Bir Anti-Boykot Yazısı” ve “AKP’nin Kapanan Parantezi: Toparlanın Gitmiyoruz!” yazılarıyla katkı sundu. Hak İnisiyatifi Derneği’nin kendini kamu görevlisi olarak tanıtan kişilerin icra ettiği iddia edilen yasadışı alıkoyma vakalarına ilişkin iddialar hakkında yayınladıkları raporu haberleştirdik.
Temmuz
Temmuz ayının ilk yayını Ümit Aktaş’ın, sitemiz için kaleme aldığı, 23 Haziran’da tekrarlanan İstanbul seçimlerini değerlendirdiği “Bir Dönem Kapanıyor mu?” başlıklı yazısı oldu. Halil İbrahim Yenigün’ün ise babası Sedat Yenigün’ün şehadetinin yıl dönümünde sitemiz için yazdığı “Sedat Yenigün İçin Bir 5 Temmuz Notu” başlıklı yazısını yayınladık.
Bu ay içinde Esat Arslan “Kuran’dan Notlar” başlıklı yazı dizisinden “Kavimlerin Helakı”, “İman ve Halifelik Neyi Gerektirir?”, “Evrensel Sevgi Mesajı”, “Makam ve Mevki Hukuku” başlıklı dört yeni yazı ile sitemize katkı sundu. Ülkede kitlesel insan hakları ihlaline yol açan hukuksuz KHK’lara ilişkin, yine bu KHK’lar ile işinden ihraç edilen Sunay Karakaya’nın yazısını yayınladık. Bu ay içinde iktibas ettiğimiz yazılara baktığımızda ise ilk olarak arkadaşımız Mustafa Emin Büyükcoşkun’un yönetmenliğini yaptığı “Gitmek” belgeseli üzerine Hasan Ağzıküçük’ün sendika.org’da yayınlanan yazısını iktibas ettik. Ömer Carullah Sevim’in İDE Blog’da yer alan “Kareem Said’in Ümmeti” başlıklı yazısını sitemize taşıdık.
Halil İbrahim Yenigün’ün Türkiye İslamcılığı üzerine T24’e verdiği mülakatını yayınladık. Bilge Tekin ise 31 Mart seçimleri sonrasında Bolu Belediye’sinde işine son verilen çalışanların, yerinde ziyaret ettiğimiz, belediye binası önündeki direniş çadırını haberleştirdi.
Ağustos
Ağustos ayının ilk gününe üç yazıyla merhaba dedik. Sitemiz için ayın ilk özgün çalışması “Göçmenler ve İktidar” başlıklı yazısı ile yine sevgili Ümit Aktaş’tan geldi. Aynı gün yayınladığımız bir diğer çalışma ise Umut Kocagöz’ün içinde bulunduğumuz neoliberal dönemde kooperatiflerin taşıdığı önemi tartıştığı “Dayanışma Ekonomilerinin Felsefesi” başlığıyla Gazete Duvar’da yayınlanan yazısı oldu. 1 Ağustos tarihindeki üçüncü yayınımız ise Halil İbrahim Yenigün’ün İDE Blog’da yayınlanan “Kırılmalar ‘Doğru’ Siyasallıklar Getirebilir mi?” başlıklı yazısıydı. Bu ay içinde sitemize taşıdığımız diğer iktibaslar ise şu şekildeydi; arkadaşımız Emre Kovankaya’nın Hekim Sözü Dergisi için kaleme aldığı, aynı zamanda kendi çevirisi olan ve İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı yayınlarınca basılan Sağlıklı Şehir Planlama kitabı için yazdığı tanıtım yazısını alıntıladık. Gazete Duvar’da Kavel Alpaslan’ın Hukuku Halk Hareketi mensubu Ali Ammar Jan ile yaptığı, Pakistan’daki sosyalist hareketlerin kısa bir tarihini verip mevcut fırsatlardan bahseden, İslam ve Sosyalizm ilişkilenmesine dair işaretler barındıran anlamlı söyleşiyi iktibas ettik.
Veli Saçılık’ın ortak bir söz ve eylem pratiği geliştirmenin imkanları üzerine potansiyel aktörler üzerinden bir hat arayışını gözeten, Yeni Yaşam Gazetesi’nde yayınlanan “Karşı Komşu” ve “Karşı Komşu (2): Sivil Kemalistler” başlıklı iki yazısını iktibas ettik. Arkadaşımız Bahar Kılınç’ın 5Harfliler sitesinde yayınlanan “İstanbul Sözleşmesi Bizim Neyimiz Olur?” başlıklı yazısına yer verdik. Bir diğer iktibas yazımız ise birazdan bahsedeceğimiz ay içinde yaptığımız ekoloji yayınlarının bir parçası olarak görülebilecek olan Hayri Kırbaşoğlu Hoca’nın kendi sitesinde yayınlamış olduğu “bir ibadet olarak çevrecilik” temalı ekoloji tartışmaları açısından kıymet arz eden yazısı oldu. Esat Arslan’ın sitemiz için kaleme aldığı “Kuran’dan Notlar” başlıklı yazı dizisine bu ay “Peygamber’e İtaatin Sınırları”, “Kitap Yüklü Merkepler”, “Cuma Ayeti Üzerine”, “Münafıklar Kimlerdir?”, “Evrim Hakikati” yazıları ile devam ettik.
Osman Özarslan’ın usta işi üslubunu görünür kıldığı “Hak, Hukuk, Adalet” başlıklı yazısını yayınladık. Bedri Soylu ise İbrahim Halil Balçık’ın ilk romanı “Sarsıntı” üzerine bir değerlendirme yazısı kaleme aldı. Platform olarak seçilmiş belediyelere hukuksuzca el koymanın yönetim mekanizması olan kayyımlığı ve kayyımları protesto eden “Devletin Sopası: Kayyımlar!” başlıklı bir açıklama yayınladık. Bu ay itibariyle bir diğer önemli yayınımız Emre Kovankaya’nın yürütücülüğünde “Ekoloji Söyleşileri” serisinin başlangıcı oldu. Öncelikle böyle bir seriye başlarken meramımızı ifade ettik. Bu söyleşilerin ilkini ise 31 Ekim 2018’de Londra’da düzenledikleri 6000 kişilik büyük bir gösteri ile seslerini duyuran, hükümetlerin daha şeffaf davranması, ellerindeki felaket senaryolarını açıklamaları ve 2025 yılına kadar karbon emisyonunun sonlandırılması için mücadele eden Yokoluş İsyanı Hareketi ile gerçekleştirdik.
Yine bu ay ekoloji ve çevre meselelerine ilişkin Türkiye’nin dört bir yanında dayanışma ekonomilerini geliştirmeye çalışan, ekoloji ve çevre mücadelesi veren çevreler ile bazı yerel yönetimlerden gelen temsilcilerin Ekoloji Kolektifi Derneği, Ekoloji Birliği ve Ankara Barosu’nun çağrıcılığında Ankara’da bir araya geldiği toplantıyı haberleştirdik.
Eylül
Furkan Vakfı gönüllülerinin “Yargı Reformunun Gerekliliği” konusundaki basın açıklamasını Nur Şirin arkadaşımız haberleştirdi. Tarlabaşı Dayanışma Topluluğu ile ortak olarak düzenlediğimiz “Sokak Mektebi” söyleşi dizisini sitemizden duyurduk. Esat Arslan’ın Kuran’dan Notlar başlığıyla bu ay da devam eden yazı dizisi kapsamında “Allah Ayakta Tutmasaydı Yer Gök Üzerimize Çökerdi”, “Kuran’dan Mülhem Bir Doğa Felsefesi”, “Doğanın Mekanik ve Estetik Düzeni, Mitolojiden Bilime”, “Sperm, Göğüs ve Omurgadan mı Yaratılıyor?” metinlerini yayınladık.
Emek Çalışmaları Topluluğu’nun hazırladığı “İşçi Sınıfı Eylemleri Raporu 2018” ile ilgili verdikleri röportajı iktibas ettik. Emre Kovankaya, 20 Eylül’de yapılan küresel iklim grevine yönelik bir davet metni hazırladı. Sokak Mektebi’nin ikinci haftasında düzenlenen “Göçmen Emeği” konusunda yapılan konuşmaları arkadaşımız Betül Kocaaslan aktardı. Ege Berensel’in de çalışmalarının olduğu Tütün Deposu’ndaki sergiyi arkadaşımız Bilge Tekin yazdı. Alp Altınörs’ün konuşmacı olduğu İmkânsız Sermaye: 21. Yüzyılda Kapitalizm, Sosyalizm ve Toplum söyleşimizi duyurduk. Müştereklerimiz Atölyeleri 2019 güz döneminin başvurularının başladığını duyurduk.
Sokak Mektebi oturumları kapsamında gerçekleşen Göçmen Emeği başlıklı oturum üzerine Nebiye Arı’nın hazırladığı videoyu paylaştık. Veli Saçılık’ın serbest radikaller üzerine yazdığı yazıyı iktibas ettik. Neşet Ertaş’ın vefatının sene-i devriyesi vesilesiyle Osman Özarslan “Çiçekdağlıların Öldüğüdür” yazısını sitemizde neşrettik. Fuat Kına, ahiret-dünya arasında kalan hayatımıza dair Mart ayında yazdığı metnin devamını paylaştı. Bahar Kılınç’ın Şule Yüksel Şenler’in vefatının ardından yazdığı yazıyı iktibas ettik. Emek ve Adalet Kadın Grubu olarak Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu’nun Kadıköy’deki eylemine katıldık.
Ekim
Fuat Kına “Sylvia Walby, Kompleksite Teorisi ve Kesişimsellik” yazısında Walby’nin komplektisite teorisi hakkındaki makalesini ele aldı. Nur Şirin tarafından Anadolu Meralarının kurucularından Durukan Duru ile yapılan röportaj Ekoloji Söyleşileri serisinin parçası olarak yayınlandı. Eylül ayı sonunda son oturumu gerçekleştirilen Sokak Mektebi’nin son haftasında Cengiz Akkaya ve Mehmet Yeralan’ın katılımıyla gerçekleştirilen Sokak ve Madde Bağımlılığı oturumunun ve Alp Altınörs’le son çıkan kitabı üzerine İmkansız Sermaye: 21. Yüzyılda Kapitalizm, Sosyalizm ve Toplum başlığıyla gerçekleştirdiğimiz söyleşinin notlarını yayınladık.
Esat Arslan Kur’an’dan Notlar serisine “Önce Hangisi Yaratıldı: Yer mi Yoksa Göç mü?”, “Köle Örneği ve Atom”, “Doğadaki Tabakalar” ve “İnanmayanların Hepsi Cehenneme Gitmez (I)” yazılarıyla devam etti. Amin Noor’un Türkiye’de bir mülteci olarak yaşadıklarına ilişkin olarak aljumhuriya’da yayınlanan yazısını Mehmet Yılmaz’ın çevirisi ve “Suriyeli Solcu Bir Türkmen Gözüyle Türkiye” başlığıyla yayınladık. Türkiye’nin Suriye içine yönelik müdahalesine ilişkin olarak “Müstekbirlerin Savaşına Hayır!” bildirisini paylaştık. Prof. Dr. Ali Dursun’un kasabalılık üzerine yazdığı yazıya eleştiri olarak Osman Özarslan’ın Gazete Duvar’a yazdığı “Kasabalılığı Nereden Biliyorsun” yazısını iktibas ettik. Aynı konuda Alperen Gençosmanoğlu’nun yazdığı “Nerede Bu Kentler ve Kentliler” eleştiri yazısını yayınladık.
Ayşa Zeynep Abdullah tarafından yapılmış olan meal çalışmasına dair Reçel Blog’da Nuray tarafından yayınlanan tanıtımı; Muammer Bilgiç’in TV5.com.tr’de yayınlanan, savaş, emperyalist hesaplar ve ortak hukuk konularına eğilen “Bizim Yerimize Başkası Düşünmeyecek”; Berrin Sönmez’in Gazeteduvar’da yayınlanan “Savaş Çığırtkanlığıyla Nafaka Karşıtlığı İç İçe” yazılarını ve Ümit Aktaş’ın Gazete Duvar’dan İslam Özkan’a verdiği “Sağcı zemin İslamcılığın en büyük talihsizliği” röportajını iktibas ettik.
Sena Ersöz’ün KEİG’in “İşyeri Kadınlar İçin Ne Kadar Güvenli”; Betül Kocaaslan’ın “Sınıf Perspektifinden Göçmenliğe Bakmak” paneli notlarını yayınladık. İstanbul Hak İnisiyatifi’nin Kadına Yönelik Şiddet Okumaları Etkinliğinin tanıtımı sitemizde yer aldı. Gül Dağdeviren’in Şehir Üniversitesi meselesi bağlamında ortaya çıkan muhalefet biçimine yönelik yazdığı “#şehirhepimizin mi” eleştirisi yayınlandı. Bedri Soylu Mehmet Efe edebiyatının temsil ettiklerine dair değerlendirmelerini yazdı. Aslı Odman ve Emre Kovankaya’nın katılımıyla gerçekleştirilen Müştereklerimiz Atölyeleri açılış dersi “Akademide Müşterekler Mümkün Mü?”nün notları yayınlandı.
Kasım
Esat Arslan, Kasım ayında beş yazı ile katkı sundu. Ahiret hayatına dair ayetlerden pasajlar aktardı: İnanmayanların Hepsi Cehenneme Gitmez (II) , Cehennem Azabı Manevidir , Cennet Nimetleri Manevidir (I) , Cennet Nimetleri Manevidir (II) ve Cennette Herkes Tek Eşli Olacaktır
Bilge Tekin, Dolapdere’deki Arter üzerinden mütenalaştırmayı ve ortasınıfa hitap eden sanatın, sınıfa yabancılaşmasını konu edinen bir yazı yazdı. Osman Özarslan’ın artan ve canımızı sıkan intihar vakalar üzerine Birikim’e yazdığı yazıyı iktibas ettik. Mehmet Yılmaz, Suriyeli mültecilerin İstanbul’una dair bir yazı dizisini tanıtan bir yazı kaleme aldı. Filiz Gazi’nin arkadaşımız Alpkan Birelma ile yaptığı anlamlı röportajı iktibas ettik. Alpkan Birelma’nın TÜMTİS Dergisi için yazdığı yazıyı iktibas ettik. Sunay Karakaya, bir KHKlı olarak Ankara’ya giremeyişlerine dair bir izlenim kaleme aldı. İBB’de işçi olarak çalışan arkadaşımız Ahmet Dursun, Ceket başlıklı yazısıyla sitemize misafir oldu.
Kasım ayı bizim için eylem ve etkinlik anlamında yoğun geçti. Haliyle sitemizde bu bağlamda içerikler önemli bir yer tuttu. Ayrıca devam eden atölyelerimizin notları da yayınlanmaya devam etti. Vicdan ve Adalet Nöbetleri’yle haklarını arayan Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin mücadelelerini ve iş cinayetlerini anlatan Fatih Pınar’ın yönettiği Kaza Değil, Cinayet belgeselinin gösterimine gittik. 24 Kasım’da çeşitli siyasi mecralardan temsilcilerin ve figürlerin katıldığı Türkiye’de Hukuku ve Barışı Aramak başlıklı bir sempozyum düzenledik. Ayrıca 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü yürüyüşüne Umudumuzu ve İsyanımızı Birleştirmeye! diyerek çağrı yaptık ve katıldık.
Türkiye’de Hukuku ve Barışı Aramak Sempozyumu’nun bazı çıktılarını Kasım ayında yayına koyduk. İlk olarak sempozyum notlarını yayınladık. Sempozyumun ikinci oturumunda söz alan Veysi Dündar’ın konuşma metni yazısını sitemize aldık. Bir diğer konuşmacı olan Alpkan Birelma’nın sunumunun yazılaştırılmış halini siteye koyduk. Yine konuşmacılardan olan Muammer Bilgiç’in konuşma yazısını yayınladık. Çağlar Cilara’nın sempozyum sonrası Ayhan Bilgen ile yaptığı yayını, Sema Kahriman’nın Medyascope için yaptığı video haberi, Rojda Oğuz’un Gazete Duvar’da yaptığı haberi, Ercan Dağ’ın Kurdistan.net için yaptığı sempozyum haberini ve Yeni Yaşam’da çıkan sempozyum haberini iktibas ettik.
Kasım ayında devam eden atölyelerimizin notlarını da neşrettik. Bu bağlamda Alpkan Birelma’nın atölyesinden Sınıf ve Emek: Temel Kavram ve Meseleler, Sınıfsal Konumların Nesnel Haritası ve Öznellik Eğilimleri ve Sömürü ve Tahakkümün Tecrübesi başlıklı üç adet not yayınladık. Türkiye, Uluslararası Göç ve Hak Savunuculuğu başlıklı atölyeden ise Türkiye’nin Göçmenleri ve Göç Politikaları, Suriyeli Mülteciler, Türkiye ve AB ve Türkiye’nin Entegrasyon Politikaları ve Afrikalı Göçmenler başlıklı notları yayınladık. Bu ay atölye notları kapsamında son olarak Mesut Yeğen ile yaptığımız Türk Milletinden Olmak başlıklı atölyeden Millete ve Milliyetçiliğe Dair Üç Yaklaşım başlıklı notu yayınladık.
Aralık
Yılın son ayında öncelikle sitemiz için kaleme alınan yazılara bakalım. Şeyma F. çalıştığı okuldaki öğrencilerin hayatlarından yola çıkarak Hemmynia Zur Mühlen adlı yazarın “Emekçi Çocuklarına Hikayeler” başlıklı kitabını tanıttı. Bedri Soylu, Şehir Üniversitesi henüz Marmara Üniversitesi’ne devredilmeden önce süreci farklı boyutlarıyla değerlendirdiği “Şehir Kimin, Üniversiteler Kimindir?” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Suat Yalçın sarih ve vurucu üslubuyla faili devlet olan onlarca canın durumunu gözler önüne sererek, hesabı sorulamamış kayıplarımızı faili meçhul değil “Faili Meşhurlar” olarak adlandırdı. Osman Özarslan ise “Koloniciliğin Üçüncü Dalgası” başlıklı yazısında içinde bulunduğumuz dönemi biyo-kapitalizm olarak tanımlayarak somut ve yakıcı örneklerle bu çağda artık bedenlerin kolonizasyonu ile karşı karşıya olduğumuzu ortaya koydu.
Esat Arslan “Kuran’dan Notlar” yazı dizisine “Cehennem Azabı Sonsuz Değildir-I” “Cehennem Azabı Sonsuz Değildir-II” ve “Cehennem Azabı Sonsuz Değildir-III”, “Allah’ın Kulu Ontolojik Olarak Özgür İnsandır” yazıları ile devam etti. Bu ayın çeviri yayınlar açısından verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Jodi Dean’ın yeni yayınlanan Yoldaş isimli kitabından yola çıkarak Jacobin sitesine yazdığı “Bize Yoldaş Gerek” başlıklı yazısını ve yine aynı sitede ilgili kitaba ilişkin Mie Inouye’nin “Örgütlenmek ve Örgütlü Olmak” başlıklı değerlendirme yazısını Emre Kovankaya Türkçe’ye kazandırdı. Şükrü Atsızelti ise Beşir Emin isimli Suriyeli bir mültecinin İstanbul’daki tekstil atölyelerindeki zorlu hayatını anlattığı yazısını Türkçeleştirdi. Bu ay içinde Müşterekler Atölyelerimiz dolayısıyla farklı yayınlar yapma imkânı bulduk. Ekoloji Atölyesi’nin ilk iki haftasında Ömer Madra ile iklim krizinin güncel durumu ve dünyadaki bazı güncel etkileri üzerine konuştuk. Durumumuzu analiz etmeye yönelik bizimle paylaştığı araştırma ve haberleri bir araya getirdik. Fatmanur Delioğlu, gerçekleştirmiş olduğumuz Göç Atölyesi üzerine yazdı.
Sabri Durur’un Sivil Sayfalar sitesi için atölyelerimiz hakkında bizimle yapmış olduğu mülakatı iktibas ettik. Bir başka iktibasımız ise Ümit Aktaş’ın Independent Türkçe’de yayınlanan demokrasi ve toplumculuk meselelerine ilişkin kıymetli yazısı oldu. Platform olarak 8 Aralık tarihinde Bakırköy’de İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi güçlerinin çağrıcılığıyla düzenlenen “İnsanca Yaşamak İstiyoruz Mitingine” davette bulunduk. İş Cinayetleri’ni unutmamak ve bu yoldaki mücadelenin takipçisi olmak için Taksim’de her ay düzenlenen Vicdan ve Adalet Nöbetleri’nin, bu ayın ilk haftası düzenlenen 89. buluşmasına katıldık ve nöbeti haberleştirdik. Yine bu ay içinde Şehir Üniversitesi öğrencilerinin üniversitelerine sahip çıkmak için okullarından yola çıkarak Kartal Bölge Adliyesi önünde yaptıkları protesto gösterisini haberleştirerek basın açıklamalarıyla birlikte sitemizde yer verdik.