2020’de Sitemizde Olup Bitenler
OCAK
2020 senesi başında sitemizde, 2019 senesindeki etkileşimlerimize, neşriyatımıza dair bir özeti “Sitemizde 2019’da Olan- Bitenler” isimli bir faaliyet raporu ile okuyucularımızla paylaştık.
Esat Arslan, Kuran’dan Notlar yazı dizisi içerisinde Allah’a kul olmak ya da köle olmak kavramlarını tartıştığı “Allah’ın Kulu Ontolojik olarak Özgür Bir İnsandır” yazısının ikinci bölümünü kaleme aldı. Ocak ayının ilerleyen günlerinde yine Kuran’dan Notlar yazı dizisine devam olarak Esat Arslan’ın kaleme aldığı, hak dinde ve tahrif edilmiş dinde peygamberin yerini ve misyonunu tartıştığı Hak Dinde Peygamber’in Misyonu ve Özgürlük Felsefesi yazılarını ve hak batıl mukayeselerinin devamı olarak Kuran’ın örnek gösterdiği İbrahim Peygamber profili üzerinden “ideal Müslüman nasıl olmalıdır?” sorusuna cevap aradığı “İdeal Müslüman Örneği Olarak İbrahim (I & II) yazılarını sitemizde yayımladık.
Osman Özarslan’ ın Birikim Dergisi için taşradaki üniversitelerin ahvali üzerine yazdığı kıymetli Hariçten Gazel(I): Taşrada Üniversite(li) Olmak ve Hariçten Gazel (II): Taşra Üniversitesinde Taciz isimli yazılarını iktibas ettik.
Kanal İstanbul Projesi tartışmaları üzerine Ümit Aktaş’ın projeyi değerlendirdiği ve iktidarın sevdalısı olduğunun Hangi İstanbul? olduğunu sorduğu yazısı da Ocak ayında sitemizdeydi. Yanı sıra, İranlı general Kasım Süleymani’ nin ABD tarafından öldürülmesi sonrasında İsa Ensar arkadaşımız, sitemizde Kasım Süleymani Üzerine Bir Not yazısıyla islam camiasındaki bölünmelere, değerlendirmelerdeki çarpıklıklara dair bir özeleştiri yazısı yazdı.
Yoldaşımız Alpkan Birelma, Amerika’nın Demokratik Sosyalistleri örgütü, DSA’den Barry Eidlin ve Sofia Arias ile “Dünyanın dört bir yanında sosyal adalet için mücadele eden insanlar her zaman oldu ve olacak. Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var.” diyerek söyleşiler gerçekleştirdi. Alpkan arkadaşımızın yazdığı sunuş yazısı ile EAP Kolektifi tarafından çevrilen röportajlar hem Türkçe hem İngilizce olarak sitemizde yer aldı. (Sofia Arias – Tr I–II & En) (Barry Eidlin – Tr & En)
Bu ay içerisinde sitemizde yer alan bir başka yazı ise Kamil Kani Aygördü’nin kaleme aldığı bizce sorduğu soru ve yaptığı muhasebe açısından çok kıymetli olan “Neden Emek ve Adalet’te Mücadele Ediyorum?” oldu.
Bedri Soylu da sitemizdeki “Üniversiteler, Borçlandırılmış Gelecekler, Karşı Çıkmak ” yazısıyla neden reform talep eden esaslı bir eğitim mücadelesi üzerine düşünmemiz gerektiğini tartıştı.
Tanıl Bora’nın Mehmet Hayri Kırbaşoğlu ile Birikim Dergisi için yaptığı “Yozlaşma… Sancılar… Yakınmalar… Özeleştiri… Arayışlar”: Mehmet Hayri Kırbaşoğlu ile İslam Düşünce Dünyası Üzerine Söyleşi” metnini ve iştiraki.blogspot.com tarafından çevrilen Siyaveş Saffari’nin Şii İslamı ve İslamcılığı içinden tartıştığı “İran Devrimi’nde Mustazaf Yanlısı İki Söylem” metnini Sünniliğin baskın olduğu bir coğrafyada yaşayan bizler için anlamlı olduğunu düşünerek iktibas ettik. Ocak ayı sonunda ise EAP Kolektifi tarafından çevrilen Cole Stangler’in Fransa’daki grevlerle ilgili bir yazısı yer aldı.
ŞUBAT
Şubat ayına başlarken EAP Çeviri Kolektifi, Mohamad Abu Doun’un İsrail’de Filistinli Kaçak İşçi Olmak başlıklı, kişisel deneyimlerin ele alındığı çarpıcı metnini sitemiz için çevirdi. Olcay Çelik’in ETHA için yazdığı, 5 Şubat dolaylarında imzalanan toplu iş sözleşmesine giden sürecin detaylı bir resmini ortaya koyduğu Metal Grevinden Dönen Tahta Kaşık başlıklı yazıyı sitemiz için iktibas ettik.
Mücahit Bilici’nin Gazete Duvar için kaleme aldığı, Kürt meselesine dair kayda değer bir değerlendirme diyebileceğimiz Kürtler Zalim Olabilir Mi? metnini sitemizin iktibas kategorisinde yayınladık.
Esat Arslan Kur’an’dan Notlar serisine devam ederken İdeal Müslüman Örneği Olarak İbrahim başlıklı tefrikasının 3, 4, 5 ve 6. kısımlarına da Şubat ayı içerisinde sitemizde yer vermiş olduk.
İslam ve Sol Çalıştayı’nın hemen peşine alevlenen İslam-Sol tartışmaları hakkında sitemiz için yazmış olduğu İslam-Sol Tartışmaları Üzerine yazısıyla gündemin nabzını tutan Bedri Soylu’yu ağırladık bu defa. Şubat ayında CHP’nin çağIrıcılığıyla gerçekleşen Kudüs Mitingi hakkında yazılmış Kılıçdaroğlu’nun Müslümancılığı metnini ve Gezi davalarına eleştirel bir yaklaşım sunan “İnfaz” başlıklı kısa notu da yine Bedri Soylu’nun kaleminden okuduk.
Alin Ozinian’ın AGOS gazetesi için Ermenistanlı gündelik temizlik işçisi Siranuş Hanım ile gerçekleştirdiği değerli röportajın arşivimizde bulunması da bizim için önem arz ediyordu. Hümeyra Okuyan arkadaşımızın oldukça rağbet gören Schmitt’te Politik Olanın Öznesi: Partizan Kavramı yazısı ise sitemizin misafir yazılarındaki yerini almış oldu.
Şubat ayının başlıca gündemlerinden olan İslam ve Sol Çalıştayı konuşulmaya devam ederken Sami Özbil’in çalıştay için gönderdiği, İslam ve sosyalizm tartışmalarında yeni ufuklar açan tebliğ metnini adilmedya.com’dan iktibas ettik.
Metin Yüksel’in ölüm yıl dönümü hasebiyle bir anma niteliği taşıyan Metin ile Molla Babasının Mirası, Sinan Kızılkaya arkadaşımızın kaleminden hafızalara kazınan mühim bir not olarak sitemizde yerini aldı. Bunun yanında, Mehmet Efe’nin Metin Yüksel’i Anıyoruz etkinliği için sunduğu video konuşmayı da okuyucularımızın ilgisine sunduk.
Sitemizin düzenli yazarlarından Esat Arslan’ın perspektif.online’da yayınlanan Küresel Isınmanın Tehdidi Altında Uygarlığımızın Geleceğini Düşünmek başlıklı eko-politik çerçevede olası tehlikeleri tartışan yazısını iktibas olarak yayınlamış olduk.
MART
Mart ayının en önemli gündemlerinden birisi şüphesiz 8 Mart’tı. Ceren Acer’in %99 için Feminizm yazısından yaptığımız iktibas ile birlikte Emek ve Adalet Kadın Grubu 8 Mart için bir çağrı metni yayımladı. 8 Mart’ın ardından yürüyüş günü yapılan basın açıklamasına sitemizde yer verdik ayrıca arkadaşımız Şeyma F. sitemiz için bir değerlendirme yazısı kaleme aldı.
Mart ayında da Esat Arslan ”Kuran’dan Notlar” yazı dizisine devam etti. Bu ayın ilk yazıları olan İnsanın Kulluğu Bilgi ve Eylemle Allah’a Yükselmektir I–II ” sizlerle paylaşmıştık. Diğer bir yazısı da ”Allah Kendi Yolunda Gideni Tanrısallaştırır” yazısı olmuştu. Bu ayın son yazısı ”Gelenek Taassubu” olmuştu.
Diğer bir gündem ise Edirne sınırında göçmenlerin yaşadığı insani krizdi. Krizin başlamasının ardından imzaya açılan ”Sınırlar öldürüyor, sınırları açın” metnini imzaladık ve sitemizde yer verdik. Burcu Karakaş’ın insani krizin mahiyetini aktaran değerlendirme yazısını iktibas ettik. Bunlarla birlikte gocmendayanisma.com‘da yayımlanan Pazarkule/Evros’tan Notlar 1., 2., 3., 4., 5., ve Son İki Gün sahadan izlenim notlarını iktibas ettik. Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi’nin çağrısıyla Sınırları Açın! eylem çağrısı yapıldı ancak koronavirüs salgının ortaya çıkmasıyla eylem ertelenmişti. Sınırda yaşananlara dair Hak İnisiyatifi’nin hazırladığı Göçmen Krizi Raporu’nu arkadaşımız Mevlüde Ecem Öksüz sitemiz için haberleştirdi. Emek ve Adalet Platformu’ndan arkadaşlarımızın sınır bölgesine giderek iki sınır arasında kaderlerine terk edilen göçmenlere kulak vermişlerdi. Sınır bölgesinden arkadaşlarımızın gözlemlerine de sitemizde yer vermiştik. Kış günlerini geride bırakıp baharı karşıladığımız Mart ayında Ümit Aktaş’ın ”Kış ve Bahar” adlı bir yazısını da sitemizde sizlerle paylaştık.
Mart ayının en önemli gündemlerinden bir diğeri de Koronavirüs salgınıydı. Henüz Türkiye’de konuşmaya başlamadan önce İtalya’da yaşanan süreci Berat İzgördü arkadaşımız sitemize yazdığı yazısında bizlerle paylaştı. Salgının Türkiye’de ortaya çıkmasının ardından Bedri Soylu’nun ve Hüseyin Arif Sarıyaşar’ın salgına dair düşüncelerini paylaştıkları yazılarına sitemizde yer verdik. Salgının ortaya çıkmasının ardından eşitsiz koşullar daha da görünür hale geldi. TÜMTİS sendikası başkanı Kenan Öztürk kargo çalışanlarının yaşadığı süreci yaptığımız röportajda bizlerle paylaştı. Hükümetin tedbir politikalarına ilişkin Olcay Çelik’in yazısını da iktabas ettik. Salgının ortaya çıkardığı krizin faturasını halka ödetilmesine karşı ”Sermayenin İfsadına Karşı Örgütlü Mücadele’‘ sözümüzü kaleme aldık.
NİSAN
Nisan ayının ilk iktibası Osman Özarslan’ın Türkiye’nin yaşadığı ekonomik ve siyasal dönüşümlere ve sonrasına, koronavirüs salgınının penceresinden baktığı Jübile: Yarasalar, Pelikanlar yazısıydı. Bir süredir ara verdiğimiz Perşembe söyleşilerine bu ay iki farklı söyleşiyle devam ettik ve sitemizde paylaştık. Zeki Kılıçaslan ile ”Salgın ve Sermaye” konulu söyleşimizde koronavirüs salgınını, sağlık politikalarını, kapitalizmin krizlerini ve çıkış yollarını konuştuk. Ardından Ömer Faruk Gergerlioğlu ile ”Hapishanelerde Salgın” konulu söyleşimizde o günlerde tartışılan infaz yasa tasarısını, hapishanelerde salgın koşullarını ve neler yapılabileceği üzerine konuşmuştuk. Bu ayın son perşembe söyleşilerinde şimdilerde siyasi tutsak olan(?) Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’i ağırlamıştık. ”Merkezde ve Yerelde Salgını Yönet(eme)mek” başlıklı söyleşimizde COVID-19 salgınının yerelde nasıl yaşandığını, Kars’ta oluşturulan toplumsal ve ekonomik dayanışma pratiklerini ve kriz sonrası süreç için nasıl bir mücadele örgütlememiz gerektiğini üzerine konuştuk.
Bu ay Emek ve Adalet Platformu ile İKEP ortak yayını olarak hazırladığımız programımız ”İşçilerin Sesi” her hafta salı günleri fabrikalardan havzalara, şantiyelerden tersanelere emeğin ve emekçinin sesini Youtube kanalımız üzerinden ekranlara taşımaya başladık. İlk yayınımızda Yol-İş Ankara 1 Nolu Şubesinden Şaban Çekil ile Covid-19 pandemisinin emekçilere etkisini, torba yasadaki grev ve TİS yasağını konuştuk. Bu ay ki ikinci yayınımızda İBB Çalışanları Derneği’nden Ali Rıza İlhan’ı ağırladık. Salgın döneminde İSKİ ve İGDAŞ’taki sayaç okuma çalışanlarının sorunlarını ve mücadele süreçlerin kendisinden dinledik.
Esat Arslan’ın sitemiz için yazdığı Kuran’dan Notlar yazı dizisi bu ay iki farklı yazıyla sürdürdü. Bir süredir Kuran’a göre dinlerin nasıl tahrif edildiği sorunu üzerinde durduğu yazılarına ”Dini Güç ve Çıkar İçin Manipüle Etme” yazısıyla devam etti. Ardından aynı sorun üzerine düşünmeye devam ettiği ”Dini Çimento Olarak Kullanma” yazısını sitemizle sizlere sunduk.
MAYIS
Bu aya “Felaketlere İnat Umutta Buluşmaya Davet” diyerek 1 Mayıs bildirimizle başladık. Emekçi ve ezilenlere yaptığımız çağrı, mücadele ve dayanışmayı dillerden ve fikirlerden düşürmemek üzereydi. İktibas olarak, daha içeri alınmadığı, Kars Belediyesi eşbaşkanlığını yaptığı günlerde Ayhan Bilgen’le T24’te yapılan bir röportajı yayınladık. Kars Belediyesi’ne destek için tasarladığımız Kars Dayanışması kampanyasını aynı günlerde örgütledik. Diğer iktibasımız Ümit Aktaş’ın Dar Koridor ve Anayasal Kriz yazısını oldu. 14 Mayıs’ta, Emek ve Adalet Kadın Grubu gündemdeki İstanbul Sözleşmesi tartışmalarına, çarpıtmalara dair açıklayıcı ve çağırıcı bir metin yayınladı. 21 Mayıs’ta düzenlenen “Patronları değil emekçileri kurtar” eyleminin çağrısı ve açıklamamız olan “Kendi Gemimizi İnşa Edelim” metinlerini paylaştık.
Ayrıca ay içinde Arkadaşımız Berat İzgördü Akselarasyonist Manifesto’yu değerlendirdiği ve manifestonun düşündürdükleri üzerine bir yazı kaleme aldı; 13 Mayıs Türk Dil Bayramı ve ana dil hakkındaki faşizan uygulamalara dair arkadaşımız Şeyma F. “Türk Dil Bayramı – Kürt Dil Bayramı: Bize Ne Söylüyor?” isimli bir yazı yazdı. Alpkan Birelma’nın kesimşimsellik tartışmasını gündeme aldığı “Sosyal Adalet ve Ayrımcılık” yazısı, Emre Kovankaya’nın çevre-şehircilik politikalarının durumunu değerlendirdiği “Türkiye Büyükşehir Belediyesi” yazısı yine mayıs ayında not düştüklerimiz arasında. Aynı günlerde Fuat Kına, işçiliğin basit bir şekilde mavi yakalılara indirgenemeyeceğini ve hepimize dair olan işçiliği andığı “İşçiliğimiz!” yazısını kaleme aldı. Nuran Derin “Kimin Camileri?” ve Mehmet Yılmaz “Minareler Süngü” yazılarıyla o günler de olan ‘camiden okunan Çav Bella marşı’ meselesinin düşündürdüklerini gündem ettiler. Arkadaşımız Zehra Gündoğdu, Pandemi döneminde ev içi emeğin kadınlar üzerindeki baskısını dillendiren bir yazı kaleme aldı. Çerkes soykırımının olduğu 21 Mayıs 1864’e dair, bugünün bir Çerkes genci olarak Sena Arslan da içimize “sinen” soykırımın kendisindeki duygusal ve politik karşılığına dair yazdı.
Esat Arslan’ın ‘Kuran’dan Notlar’ serisi “Toplumsal Gruplar Arası Çatışma”, “Dinin Seküler Arzusu ve İdeolojilere Yedirilmesi”, “Din Adamlarını Tanrılaştırmak” ve “İdealizmi Terk Etme” başlıklı yazılarıyla devam etti.
İşçilerin Sesi programımız Mayıs’ta OTİS ve Limiter-İş sendikalarını, Büro işçilerini, Avrupa’da Sanayi işçiliğini, Cengiz inşaat işçilerinin dertlerini ve Yaşar Avcı ile 1974 Ülker İşgalini gündeme taşıdı. Perşembe Söyleşileri’nde konuk ettiğimiz Bülent Şık, Osman Özarslan, Selma Değirmenci, Foti Benlisoy & Doğan Çetinkaya, Adnan Serdaroğlu, Berrin Sönmez isimlerinin kayıt ve notlarını da bu ay paylaştık.
HAZİRAN
Bu ayın ilk yazısı Suat Yalçın’ın İslam felsefe geleneğinin önemli ismi Gazali’nin hayatı ve eserleri üzerine olan ”İslam ve Felsefe 3” yazısı oldu. Alman müsteşrik Thomas Bauer’in oldukça dikkat çeken metni üzerine arkadaşımız Alperen Gençosmanoğlu kapsamlı bir kritik kaleme aldı ve sitemizde iktibas ettik. Asma Barlas’ın ”Kur’an’ı Yorumlamak Erkeklere Özgü Bir Hak Mıdır?” yazısını arkadaşlarımız Betül K. ve Ayşe bizler için çevirdi ve sitemizde yayımladık.
Esat Arslan ”Kuran’da Epistemelojinin Temelleri I. II., III. IV. ” başlıklı bir yazı dizisi yayımlamaya başladı. Kuran’da epistemolojinin temellerine dair fenemenoloji, tarihselci ile amprizm ve positivizme işaret eden pasajlar üzerinde durduğu yazılarını bizlerle paylaştı.
Haziran ayında Perşembe Söyleşileri’nin ilk konuğu Cihan Tuğal’dı. Söyleşide, Amerika’daki ayaklanmaların toplumsal arka planını, yükselen sağın karşısında işçi sınıfının güncel durumunu ve Covid-19’un ekonomiye etkileri üzerine konuştuk. Bu ay ki diğer bir söyleşide dayanışmayı ve tüketimi yeniden örgütlemek için yola çıkan Kadıköy Kooperatifi gönüllülerinden Hatice Kurşuncu ve Mahmut Koyun’u ağırladık. Bu ayın son söyleşisinde Yahya Madra ile Geroge Floyd cinayetine tepkiyle başlayan ayaklanmaların sınıfsallık ve ırkçılık bağlamında nasıl bir karşılığı olduğunu, Amerikan iç siyasetinde nasıl yansımaları olduğunu konuştuk.
Arkadaşımız Ahmet Orhan, ”Yakalarımızı Kim, Neden Beyaza Boyadı?” yazısında mühendis olarak çalıştığı demir-çelik fabrikasında, kol emeği güden işçilerle arasına inşa edilen farkları, fark yaralarını kaleme aldı. ”Kars’ta Neler Oluyor” başlıklı söyleşimizde Kars Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla açtığı Kadın Dayanışma Merkezi ve Toplumsal Dayanışma Mağazası sorumlusu, sosyal hizmet uzmanı Zehra Anlı ve Kars Belediyesi Çalışanları Kooperatifi sorumlu ortaklarından veteriner sağlık teknikeri Mehmet Tahir Barut ile kısa bir söyleşi yaptık ve sizlerle paylaşmıştık. 15-16 Haziran işçi direnişinin 50. yıldönümünde ”Kemal Türkler’in 14 Haziran 1970 Merter Konuşması”nı sitemizde yayınlamıştık. Arkadaşımız Bedri Soylu’nun, Deva Partisi’nin kuruluş arifesinde ‘Sakil ve Temcit Pilavı Tadında: Babacan’ın “Yeni” Siyaseti Üzerine’ yazısını yayımladık.
Haziran ayının ilk İşçilerin Sesi programında Çapa Hastanesi’ndeki taşeron mücadelesinden tanıdığımız Güneş Cengiz Zanlıer’i konuk ettik ve sağlıkta taşeron mücadelesi üzerine konuştuk. İkinci yayınımızda 15-16 Haziran Direnişi’nin 50. yıldönümünde Kavel fabrikası emekçilerinden Ramazan Gecenoğlu’nu ağırladık. Bu ayın son programında ise Bağımsız Maden-İş sendikasından Tahir Çetin ile Soma katliamını ve maden işçilerinin çalışma şartlarını konuştuk.
TEMMUZ
Temmuz ayına Cem Somel’in Eşitlik Davası Üzerine yazısıyla başladık ve bu yazı etrafında hazırladığımız dosyanın ilk yazısı Cem Somel’in “Eşitlik Davası Üzerine” Yazısının Düşündürdükleri Ümit Aktaş’tan, ikinci yazısı İnsan Ne İçin Yaşar Ve Özgürlükten Eşitliğe Siyaset Ayhan Bilgen’den geldi.
Esat Arslan’ın Kuran’dan Notlar serisi de temmuz ayı boyunca sırasıyla Pragmatizm, Psikanaliz, Adornocu Mimesis, Heideggerci Alethia gibi konu ve kavramları incelediği Epistemoloji’nin Temelleri V, VI, VII, VIII yazılarıyla devam etti.
Kadın cinayetleri ne yazık ki temmuz ayı boyunca da durmak bilmedi. Vahşice katledilen Pınar Gültekin’in ardından arkadaşımız Şeyma F. kadın cinayetleri, İstanbul Sözleşmesi ve patriarka üzerine Her Gün Öldürülen Kadınların Ardından: Yasta Değil İsyandayız! Yazısını kaleme aldı. Bilge Tekin arkadaşımız artık kendisi koca bir şantiyeye dönmüş olan İstanbul’da, Galataport’a dair farklı bir bakış sunan Galataport’a Bakmak isimli kolaj çalışması, kanayan bir yara olmaya devam eden göçmenlik meselesi üzerine Tarık Örnek’in kaleme alıp sitemize gönderdiği “Kıyıya Varamayan Bir Hüzün: Göçmen” isimli yazısı da temmuz ayı içerisinde sitemizde yer aldı.
Bu ay yayınladığımız bir başka yazı dizisi de Alpkan Birelma’nın hazırladığı “Dünyadaki Büyük İşçi Hareketleri” serisi oldu. Üç bölümden oluşan bu seride son yıllarda üç farklı coğrafyada, Tunus, Fransa ve Hindistan’da yaşanan kitlesel grevlere yakından baktık.
Perşembe Söyleşileri salgının tüm hızıyla yayılmaya devam ettiği temmuz ayı boyunca da online olarak gerçekleştirildi. Önce Boğaziçi Üniversitesi’nden bir grup akademisyen ve kampüs çalışanının birlikte kurduğu BÜKOOP üzerine Engin Eder ile daha sonra da Yerküre Yerel Çalışmalar kooperatifi üzerine Fatih Tatari ile söyleştik.
Yine online yayın olarak gerçekleştirdiğimiz İşçilerin Sesi’nde temmuz ayı içerisinde Fatih Öksüz ile Öz Sağlık Sen ve Kıdem Tazminatını, Aziz Çelik ile Kıdem Tazminatını, Aynur Gürcan, Hande Yalçınkaya Işık ile Kadın İşçilerin Gözünden Pandemiyi, son olarak da Salih Aslan ile motor kuryelerin mücadelesini konuştuk.
Temmuz ayını Kurban Bayramı vesilesiyle yazdığımız Kurban Neyi Hatırlatır yazımız ve bu yazımızdaki temenniler ile sonlandırdık.
AĞUSTOS
Ağustosta, geçtiğimiz ay Cem Somel’in eşitlik davası tartışması üzerine kaleme alınan bir dizi yazıyı daha yayımladık. Tartışmayı sürdürmeye Esat Arslan’ın “kapitalizmin unutturduğu mutluluk ahlakı ve onun zorunlu önkoşulu eşitlik ideali”ne dikkat çektiği yazısı; Ahmet Tonak’ın pratik anlamda eylemin faillerini tartıştığı “Ebesini Arayan Sosyalizm” katkısı; Alev Erkilet’in meseleyi İslam düşünce tarihiyle ele aldığı “Derkenar” metni; Osman Özaraslan’ın “eski ama güncel bir mesele olarak eşitlik davası”nı tartıştığı yazısı; Bedri Soylu’nun “Bitmez-Tükenmez Bir Arzu: Eşitlik Davası” metni; Kadrican Mendi’den meselenin kavramlarını ayrıştırarak Kuran temelli ele aldığı katkısı; ve son olarak Burak Gürel’in son yüzyılda sosyalizmin politik ekonomisini tartıştığı yazısıyla devam ettik. Eşitlik mücadelesinin ne kadar güncel olduğunu gözler önüne seren bir tartışma dizisi gerçekleştirilmiş oldu böylece.
İşçilerin Sesi’nde bu ay Gemi ve Metal işçilerini dinledik, eğitim emekçilerinden Mahir Hamdi Sarı’ya kulak verdik. Ayrıca yaptığımız yayında Özer Elektrik işçilerinden Yusuf Çakır’ın dile getirdiklerinin işçiler arasında bulduğu dayanışmacı karşılık ve temennileri de sitemize taşıdık. Perşembe Söyleşileri’nde gerçekleştirdiğimiz dayanışma ekonomileri serisinde bu ay “Kocaeli Yeryüzü Dayanışma ve Tüketim Kooperatifi”ne kulak verdik.
EYLÜL
Eylül ayına başlarken Arkadaşımız Cansu Altıntaş, eğitimdeki piyasalaşmanın geldiği boyutları, güvencesizleşen eğitim emekçilerinin kamu yöneticileri nezdinde verdikleri anayasal hizmete rağmen ‘yük’ nezdinde değerlendirilişini tartıştığı “Öğretmen Yük Müdür?” yazısını kaleme aldı.
Yoldaşımız Berat İzgördü’nün internete “veri vermenin” ne demek olduğunu ve içerinde dönüşen ekonomi ağlarını vurguladığı, Platform Kapitalizmi kavramını anlattığı “Bir Veri Vardır Benden İçeri” isimli güncel üretim zincirlerini kaçırmayan ve bize de hatırlatan yazısı eylül ayında sitemizdeydi.
14-18 Eylül tarihlerinde internet üzerinden ve İngilizce gerçekleştirilen yoldaşımız Mustafa Emin Büyükcoşkun’un, İhsan Eliaçık’ın ve Melvyn Ingleby’ın konuşmacı olarak katıldığı Islamic Socialism in the Global South (Küresel Güney’de İslami Sosyalizm) seminer dizisinin Islamic Socialism in Turkey ( Türkiye’de İslami Sosyalizm) başlıklı oturumunu sitemizde paylaştık.
12 Eylül’ün 40. yılı olması dolayısıyla arkadaşımız Bedri Soylu’nun ” 40. yılında, 12 Eylül Ruhu Nerede?” isimli yazısı da sitemizdeydi. Eylül ayını El Yazmaları sitesinin Aslı Odman ile yaptığı Covid-19 salgını sürecinde emek üzerindeki kontrol mekanizmalarını, yeni emek rejimini ve işçi sağlığını konuştukları önemli röportajını iktibas ettik.
EKİM
1 Ekim’de HDP’ye yapılan organize müdahale ve gözaltıların bir parçası olarak Kars Belediyesi eşbaşkanı Ayhan Bilgen gözaltına alındı. Bu olay üzerine aynı gün içinde Bedri soylunun Kimin Kılıcı Neyi Düzeltiyor yazısıyla, yargının bir iktidar aygıtı olmaması gerektiğini ve HDP’li siyasetçilerin tahliyesini talep ettiğimiz, bu uygulamaların sömürgeci ve faşizan tavırları hatırlattığını dillendirdiğimiz bildirimizi yayınladık. İlerleyen günlerde destek için yaptığımız HDP İstanbul il örgütü ziyaretini haberleştirdik. Arkadaşımız Av. Üsame Sarıyaşar’ın desteklerimizi iletmek için yaptığı Sincan Cezaevindeki Ayhan Bilgen görüşmesini kaleme aldığı Görüş Kabininde Bir Belediye Başkanı başlıklı notu sitemizde yayınladık.
İlk defa online olarak gerçekleştirdiğimiz Müştereklerimiz Atölyeleri’nin güz dönemi duyurularını yayınladık.
Ekim 2020’de Twitter’da erkek-egemen din anlayışının mizahi eleştirilere tabi tutularak gündem edilmesi üzerinden Müslüman Feminist birçok kadına davalar ve sözsel saldırılar yağmaya başladı. Bunun üzerine Zehra Keleş’in kalıplaşmış erkek-egemen zihniyetin Müslüman Kadınları da nasıl karşısına aldığını gösteren, Reçel Blog’da yayınlanan yazısını iktibas ettik. Aynı dönem harekete geçirilen “Kadınların Aklı Yargılanıyor” kampanyası kapsamında Fatma Yavuz’un duruşmasını haberleştirdik.
Ayrıca, Koç Üniversitesi’nin asistanların lojmanlarını ellerinden aldığı skandalı ve oradaki taşeron işçilerle olan dayanışmayı da haberleştirdik.
Arkadaşımız Şeyma F. Tahir Elçi’nin faili meçhul(!) cinayetinin yıl dönümünde insan hakları savunucusunu andığımız bir yazı kaleme aldı. Esra Akdere’nin “cama taş yerine tivit atıyorum” şiirini de bu ay sitemizde yayınladık.
Sürdürülmekte olan Kuran Çalışmalarının arkadışımız Hüseyin Arif’in yazdığı bir sunuşunu ve çalışmadan notlar olarak paylaşmaya başladığımız yazıların ilki, Cemre Yıldırım tarafından yazılan “Şeytan Sorunu” isimli yazıyı sitemize aldık.
İşçilerin Sesi’nde tekrar ayaklanan maden işçilerine dair Soma’yı, Berrin Demir ve Bağımsız Maden İşçileri Sendikası başkanı Tahir Çetin’den dinledik. Soma işçilerinin Ankara’ya yürüdüğü günlerde yanlarında olmak üzere oraya giden arkadaşımız Hüseyin Arif, Bağımsız Maden İş örgütlenme uzmanı Kamil Kartal’la maden işçilerinin talepleri ve yürüyüş sürecini konuştukları bir program gerçekleştirdi. Diğer hafta, Sosyal-İş eski örgütlenme uzmanı, İKEP genel başkanı Cemal Bilgin’le salgın döneminde bir sendikanın haksızca nasıl işçi çıkarabildiğini, sendikaların kendi menfaatini düşünen insanların eline nasıl kalabileceğini konuştuk.
KASIM
Kasım ayına Edirnekapı’daki fabrikaları önünde direnen Uzel makine işçilerine gerçekleştirdiğimiz ziyaretin haberi ile başladık. Ekonomik krizin faturasını halka kesmeye çalışanlara karşı İşçinin Kendi Partisi’nin yayınlamış olduğu basın açıklamasını ve Zeki Kılıçarslan’ın Yeni Bir İşçi Siyaseti çağrısını iktibas ettik.
İşçilerin Sesi’nde, Kent Emekçileri Dayanışması’nın çağrısıyla, kıdem tazminatının kaldırılmasına yönelik tasarıya karşı Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılan açıklamayı canlı yayına taşıdık, Av. Dr. Murat Özveri ile pandemi döneminde çalışma hayatındaki değişiklikleri, patronların lehine çıkartılan yasaları ve emekçilerin durumunu konuştuk.
Yayınlandığı hafta sosyal medyayı kasıp kavuran Berkun Oya’nın Bir Başkadır dizisi üzerine yapılan analiz ve tartışmalara iki yazıyla katıldık. İlki Bedri Soylu arkadaşımızın kaleme aldığı “Türkiye’nin Ruhu”na Bakmak: Berkun Oya’nın Bir Başkadır’ı Üzerine yazısı, ikincisi de dört arkadaşımızın dizi üzerine yaptıkları sohbeti yazıya döktüğümüz Bir Başkadır Üzerine Kısa Bir Sohbet .
Perşembe Söyleşileri’nde, Gökçiçek Ayata ile Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun kuruluş hikayesini, çalışmalarını ve hedeflerini konuştuk.
Emek ve Adalet Platformu Kadın Grubu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü için bir çağrı yayınladı ve Las Tesis protestolarıyla dikkatleri çeken Şili kadın hareketinin tarihçesini anlatan “Devrim ya feminist olacak ya da hiç olmayacak!” – Şili Feminist Hareketine Bir Bakış başlıklı yazıyı türkçeye çevirdi.
Kasım ayında son olarak Mustafa Emin Büyükcoşkun arkadaşımızın bir taşınma hikayesi vesilesiyle mülkiyet ilişkileri üzerine sorduğu soruları not düştüğü Asla Yalnız Ev Taşımayacaksın yazısı sitemizde yer aldı.
ARALIK
Aralığın ilk günlerinde Mustafa Öztürk’ün gizlice çekilmiş bir videosu üzerinden linçe maruz bırakılmasıyla söyledikleri ve akademideki yeriyle ilgili bir tartışma furyası oluştu. Hasan Köse bu konu üzerine Kuran Vahyinin Mahiyeti ve İlahiliği isimli bir yazı kaleme aldı. Akabinde arkadaşımız Burak, 20. yüzyılın siyaset teorisinden iki kritik figürü, Wallerstein ve Mann’ı karşılaştırdığı bir yazı yazdı. Arkadaşımız Muhammed Gazali, Şehir Üniversitesinin kapanması olayının örnekliğine değinerek bugünkü genç üniversitelilerin politik tutumlarına dair bir tasvir denemesi kaleme aldı.
İşçilerin Sesi’nde bu ay her sene yapılan asgari ücret tartışmalarında emekçilerin konumunu, taleplerini ve etkilerini Suat Karlıkaya’yla konuştuk. Son programda ise direnişe yeni geçen, mücadelelerinde ısrarcı ve haklı olan, sendikalaştıkları için işleri ellerinden alınan PTT-Sen’den Halit Büyük ve Burhan Tan’a kulak verdik.
Twitter’da patlak veren #MeToo hareketi ve taciz ifşaları üzerine Hidayet Şefkatli Tuksal’la Serbestiyet’te yapılan bir röportajı iktibas ettik: “Taciz korkusu yaşamadan büyüyen bir kadın yoktur”
Ammar Kılıç’ın sitemiz için çevirdiği, çatıların politik mekanlar olarak analizini sunan Çatı Manzarası: Güney Asya’da Mekan ve Siyaset isimli metin de yine bu ayın yazılarından biriydi.
Yılın son günlerindeyse İçişleri Bakanı ve birçok AKP millet vekili tarafından hakaret ve iftiralara maruz kalan Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun davasına desteğimizi sunduğumuz, onun mecliste ezilenlerin ve madunların sesi olduğunu dillendirdiğimiz, insan hakları savunuculuğunda bu ülkenin vicdanı olarak mücadelesini sürdürmesinde yanında olduğumuzu dile getirdiğimiz bildirimizi yayınladık.