GEODA: Mekansal Veri Analizine Giriş – Ammar Sezgin
12-19-26 Şubat
Çarşamba 18.30
GeoDa, uzun yıllardır mekansal ekonometri alanında çalışan Luc Anselin ve takımı tarafından Chicago Üniversitesi’nde geliştirilen bir uygulamadır. Diğer uygulamalarla karşılaştırıldığında daha sezgisel bir arayüze sahip olan ve mekansal ekonometri için özelleştirilen bir coğrafi bilgi sistemi uygulamasıdır.
Atölye üç hafta sürecektir. İlk hafta daha teknik ve teorik bir girişle beraber her hafta çeşitli uygulamalar üzerinden GeoDa’nın kullanım alanlarını anlamaya çalışacağız. Her dersin sonunda da işlediğimiz verinin anlaşılabilir şekilde nasıl görselleştirileceği ve estetize edileceği üzerine ipuçları öğreneceğiz. Son haftanın uygulamasını bitirdikten sonra GeoDa haricindeki coğrafi bilgi sistemlerinin sosyal bilimlerde kullanım potansiyellerine dair bir sunumla atölyeyi sonlandıracağız.
Bu atölye mekansal verileri kullanmak isteyen sosyal bilimcilere, yine mekansal verileri işlemek ve görselleştirmek isteyen veri gazetecilerine, planlamanın analiz ve sentez sürecinde mekansal ekonometriden yararlanmak isteyen şehir plancılarına ve çeşitli vesilelerle mekansal veri analizine ilgi duyan herkese açıktır.
Kısa ve kompakt bir atölye olduğu için devamlılığı son derece önemsemekteyiz. Ayrıca atölye sırasında yanınızda bir bilgisayara ihtiyacınız olacaktır. Aşağıdaki linkten uygulamayı indirip bilgisayarınıza kurmuş olarak gelmenizi beklemekteyiz.
Uygulama linki: http://geodacenter.github.io/download.html