Taşeron İşçilerden Evsizlere Destek
İşçi-Der’in Şefkat-Der evsizler evine destek amaçlı yardım kampanyası düzenlediğini ve bir ziyaret yapacağını duyurmuştuk. Geçtiğimiz pazar gerçekleşen ziyaretle taşeron işçiler evsizlere olan destekleri sundu, daha da önemlisi sohbet ve muhabbet edildi, kalpler birbirine ısındı. İşçi-Der’in sitesindeki haberi paylaşıyoruz.
Şefkat-Der evsizler evine ziyaretimizi gerçekleştirdik
Geçtiğimiz Pazar Şefkat-Der evsizler evine dayanışma ziyaretimizi gerçekleştirdik. Aksaray’daki büromuzdan, Tophane’deki Atsushi Miyazaki evsizler evine 14:00 civarında vardık. Şefkat-Der üyelerinden Halil abimiz bizi karşıladı. Dayanışma için aldığımız kahvaltılık erzakları verdikten sonra evin üst katına, sohbet etmeye geçtik. Halil abi ve dört evsiz arkadaşımız dışında derneğe sürekli gönüllü destek sunan başka arkadaşlar da vardı.
Halil Abi dernek olarak bütün evsizleri barındıracak evler açmak gibi bir imkanlarının olmadığını, sadece çok acil durumdaki sınırlı sayıda evsizi barındırabildiklerini, esasen toplumumuzun önemli meselelerinden biri olan “evsizlik sorunu”nu gündemde tutmayı hedeflediklerini belirtti. Halil Abi’ye göre evsizliği sürdürülebilir kılmaya çalışmak yanlış. Bir evsizin evsiz olmaya devam edip sosyal hizmete muhtaç durumda kalması, devlet açısından da yüksek maliyet anlamına geliyor. Bunun yerine Türkiye’de evsizliğin tamamen ortadan kaldırılması için çalışılması gerekiyor. Bunun içinse daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç var. Evsizlerin büyük bir kısmı meslek sahibi ve maddi manevi destek ile kısa sürede mesleklerini sürdürebilir hale gelebilirler. Bunlar hayatta tökezlediklerinden tutunacak kimse bulamayınca bir şekilde “evsiz” kalan kişiler. Çoğu öksüz-yetim veya aileleriyle teması kesilmiş kişiler.
Evsizlerin bir süre kalıp hayata döndürülecekleri, psikolojik rehabilitasyon, meslek eğitimi gibi imkanlara sahip olabilecekleri evsizler evlerinin sayısı artırılmalı, imkanları iyileştirilmeli. Halil Abi bir başka evsiz kategorisine daha dikkat çekiyor. Uzun süre evsiz kalıp rahatsızlıkları kronik hale gelen evsizler de var. Şu ya da bu sebeple evsiz kalmadan önceki hayatına dönemeyen ya da yeni bir hayat kuramayanlar, yani bundan sonra hep muhtaç durumda olacak olanlar için ise Darülaceze gibi kurumların artırılması gerektiğini belirtti. Bu kategoriden kalıcı evsizlerin, “evsizler evi”nden farklı bir yerde barınma imkanlarına kavuşturulması gerekiyor.
Haftada hergün geceleri yapılan çorba dağıtım işini ve haftaya yapılacak sabahlama eylemi ile birlikte, çözüm yolları üzerine görüşüldükten sonra, İşçi-Der genel başkanı İSKİ işçisi Adnan Kondak abimiz İşçi-Der’in kuruluş sebeplerini ve yaptıklarını kısaca özetledi. Böylece derneklerin karşılıklı tanışması gerçekleşmiş oldu.
Mevcut evsizler evi, ihtiyacı karşılamakta zorlandığından kiraların uygun olabileceği muhitlerde yeni evler açmak için çalışmalar sürdürülüyor.
Kaynak: http://iscider.org/sefkat-der-evsizler-evi-ziyaretimizi-gerceklestirdik/