Hakkarili Fırıncıların Ekmek Kavgası

Abdullah Öcalan’ın Newroz’da açıklanan mektubuyla beraber Kürt sorununda yeni bir döneme girilirken, Türkiye solundan kimi çevreler hareketin AKP hükümeti ile masaya oturmasına yönelik çeşitli eleştiriler getirdi. Türkiye-Kürdistan ittifakı ile ABD’ye yedeklenerek Şii bloğuna karşı Sünni cephe kurmaktan, silahlı mücadelenin son bulmasıyla Kürdistan’ın sermayeye teslim olmasına kadar geniş bir yelpazeye yayılan ve insaf ölçüsünü epey kaçıran bu eleştirilerin ortak noktası, Kürt hareketinin öznelerini faili muhtar görmemesi, Kürtlerin siyasal mücadele hafızasına itibar etmemesi. Otuzbeş yılı aşan savaş sürecinde Kürtler sadece ulusal kimliklerini elde etmekle kalmadılar, ilkeleri kazanımlara öncelemeyi, hak ve adalet için mücadele vermeyi, bedel ödemeyi refleks haline getirdiler. Hakkari’li fırın işçilerinin iş bırakma eylemi, bu eleştirilere hem siyasal hem de somut bir cevap niteliğinde. İşçinin de işverenin Kürt hareketine mensup olduğu bir düzlemde, Hakkari gibi son derece enformel ilişkilere yaslanan, üstelik işsizliğin had safhada olduğu dar bir şehirde işinden olmayı göze alarak iş bırakan fırın işçilerinin mücadelesi, Kürt siyasi hareketinin geleceğine ve muhtemel çözüm süreci sonrasında evrileceği istikamete dair ufak ve ama önemli bir ipucu. Dikkatlerinize sunuyoruz.

 

Eylem yapan işçiler işlerinden oldu

Hakkari’de özlük haklarını isteyen ve 4 gün boyunca iş bırakma eylemi yapan fırın çalışanlarından bazılarının işine son verildiği iddia edildi.
eylem-yapan-isciler-islerinden-oldu-108969

HAKKARİ – Fırınlarda çalışmalarına rağmen sigortasız ve izinlerinin olmadığı gerekçesiyle 161 işçi, 4 gün boyunca iş bırakma eylemi yaparak basın açıklaması düzenlemişlerdi.

Öğle saatlerinde bir araya gelen işçiler, eylemlerinin dördüncü gününe girdiğini, haklı taleplerini yerine getirmeyen fırın sahiplerinin yaklaşık 130 işçinin işine son verildiğini öne sürdüler.

İşsiz kalmalarına rağmen haklarını sonuna kadar savunacaklarını ifade eden işçiler, işyeri sahiplerini vicdansızlık yapmakla suçladılar. Bazılarının yaklaşık 10 yıldır gece gündüz demeden fırında çalışmasına rağmen sigortalarının bulunmadığını belirten işçiler, işyeri sahiplerinin 130 kişinin işine son verdiğini belirttiler.

Fırın işçileri adına konuşan Yakup Arı, 20 ayrı fırında çalışan 121 işçi ile başlattıkları 4 günlük iş bırakma eylemi sonrasında taleplerinin yerine getirilmeyerek 130 işçinin işine son verdiğini iddia etti. Arı, “Bizler sadece haklarımızı istedik. İnsanca yaşamak istedik. Ek ücret almadan vardiyalı çalıştık. Sigortası olmayan arkadaşlarımızın sigortalarının yapılması, düşük ücretlerin yükseltilmesini istedik. Ancak hiçbir talebimiz yerine getirilmediği gibi birde 130 işçinin işine son verildi. Allah bu zulmü kabul etmesin” dedi.

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı yetkilileri ise, iş sahipleri ve işçiler arasındaki sorunu çözmek için çaba sarf ettiklerini belirttiler.

İHA

1 Response

  1. mehmet talha dedi ki:

    arkadaşımız bu haberi yazarken kürt siyaseti hakkında büyük, genel bir okuma yapmış ama bence daha çok, emek meselesinin konjonktür ne olursa olsun ne kadar başat, çünkü ne kadar hayatî olduğunu gösteriyordu.

    Hakkari’li fırıncıların eylemi karşılık buldu çok şükür:

    http://www.yuksekovahaber.com/haber/talepleri-kabul-edildi-eylem-sona-erdi-101210.htm

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir