İşçilerin Ölüm Meleği

Zonguldak’ta “Emeğe Saygı” mitinginde, madenlerdeki ahvale dair kulak verdiğimiz Abi’den taşeronluk sisteminin yarattığı faciayı dinlemiştik. Tecrübesiz işçilerin, emniyet tedbirleri dikkate alınmaksızın, insan hayatını değil kazılan metreye bağlı olarak günlük karı hedefleyen bir sistemde ölüme yollandığını ibretle işitmiştik. Bundan yirmi yıl önce Armutçuk’ta yaşanan bir başka maden katliamında ölen 103 işçiyi rahmetle anarken, Genel Maden İş’e de bir kulak vermekte fayda var. Zira unutmuyoruz ki maden ölümleri ne kazar ne de kader, ancak cinayettir.

 

‘Taşeron sistemiyle maden faciaları yeniden başladı’

1983’te 103 kişinin ölümüne yol açan grizu faciasının yıldönümünde konuşan Genel Maden İş Sendikası Başkanı Eyüp Alabaş, 2004’te taşeron sistemi TTK’ya girdikten sonra faciaların yeniden yaşanmaya başladığını söyledi.

'Taşeron sistemiyle maden faciaları yeniden başladı'

EREĞLİ – Zonguldak ’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesi’nde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü maden ocağında 7 Mart 1983’te meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 103 maden işçisi dualarla anıldı.

Maden ocağı önünde saat 07.30’da düzenlenen anma töreninde, gece vardiyasından çıkan işçiler ile 08.00- 16.00 vardiyasına girecek işçiler hazır bulundu. Ölen madenciler için saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı okundu. Törende konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TTK’nın 165 yıldır bölgede Türkiye ekonomisine can verirken, 5 bin madencinin de canını verdiğini söyledi. 2004’te taşeron sistemi TTK’ya girdikten sonra bu tür faciaların yeniden yaşanmaya başladığını belirten Alabaş, şöyle konuştu:

“Artık bu acıları unuttuk derken 17 Mayıs 2010’da Karadon’da, yine 7 Ocak 2013’te Kozlu’da taşeron şirketlerin çalıştığı alanlarda bu kazaları yeniden yaşadık. Biz taşeron sistemi ile bu tür kazaların yaşanabileceğini belirterek ilgilileri defalarca uyardık. Yer altında taşeron olmayacağını söyledik. Buradan bir kez daha söylüyoruz. TTK, Türkiye’nin madencilik açısından en tecrübeli kurumudur. Bu tür iş kazalarını yaşamak istemiyoruz. Hazırlık işlerinin taşeron vasıtasıyla değil, bu işi en iyi bilen TTK tarafından yapılmasını istiyoruz.”

YENİ KUYUDA, ‘10 DAKİKADA OCAK’
TTK Genel Müdür Burhan İnan ise Armutçuk’taki yeni kuyu projesi hakkında bilgi verdi. Eksi 200 ile eksi 700 kodları arasındaki yeni kuyu için şu anda pilot sonajların yapıldığını belirten İnan, şöyle dedi:

“Bu kuyunun galerileri sürüldüğünde Armutçuk’ta çok daha mükemmel bir havalandırma sistemi tesis edilecek. Nakliyat kolaylaşacak, işçimiz 10 dakikada ocağında olacak, 10 dakikada kuyudan çıkacak. Bu, üretimi de çok olumlu etkileyecek. Ben bu projenin tam bir iş güvenliği projesi olduğunu düşünüyorum. Bu kuyu hayata geçtiğinde şu anda kullanmakta olduğumuz kuyuyu hava dönüş kuyusu yapacağız. Yeni kuyumuzdan temiz havamızı vereceğiz. Yine aynı şekilde ana aspiratörlerimizi değiştiriyoruz. Burası için yeni aspiratör imal edildi. Ancak tüm bunlara rağmen iş güvenliği konusu hepimizin el atması gereken, hepimizin elini taşın altına koyması gereken bir konu. Bu konuda bilinçlenmek çok önemli.”

Konuşmaların ardından ölen madenciler için Kuran okundu ve dua edildi. Mevlit şekeri ve gül suyu ikram edilen işçiler, daha sonra asansörle yer altına inerek mesailerine başladı.

İLHAN ÇETİN / DHA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir