Yeni Sendikalar Yasası Vesilesiyle – Sendikalara dair İslami bir Tutum Alma Denemesi

6 Responses

  1. mustafa emin dedi ki:

    alp’in yazısı pek çok noktasıyla kıymetli bir yazı. sosyal adaletle ilgili her türlü eleştiri ve siyasaya, “bizim kavramlarımız” diye kusan, solculuğa yamayan, bilimum sağ-muhafazakar zevata ve hatta kendini islamcı zannedenlere derinlikli bir cevap. hayrettin hocanın faizsiz bankacılık zırvalarının dışında akıllı-uslu ümmete faydalı işlerini de keşfetmemize vesile olan bir kazı. nihayetindeki röportaj ayrıca kıymetli, türkiyede artık mikroskopla aranan emek hareketinin filizlenme ihtimaline dair çok kritik fragmanlar içeriyor.

  2. bedri dedi ki:

    Hocam eline sağlık. Hiç boşluk kalmamış. Güzel olmuş.

  3. Filiz dedi ki:

    Yeni çıkan sendika yasasında önemli bir diğer değişiklikte, çalışan sayısı 30’un altında olan işyerlerinde sendikal nedenle işten çıkarmalarda işe iade davası açılamayacak ve sendikal tazminat talebinde bulunalamayacak olması. Bu hüküm, 30 altında çalışanı bulunan işyerlerinde fiili olarak bir sendikanın örgütlenmesini nerdeyse imkansız hale getiriyor. (ki zaten küçük işletmelerde sendikalaşma çok düşük). Memlekette, 30 altı işçi çalıştıran işyeri sayısının toplam işyerlerinin nerdeyse %90 olduğu bir ülkede bu madde 12 Eylül anayasasını cebinden çıkartır. Buna bir de KOBİ’lerin son yıllarda bolca teşvik edilmesini eklediğimizde tablo iyice kötüleşiyor. Bana göre taşeronlar ve KOBİ’ler (büyük işyerleri kesinlikle bundan muaf değil tabi) üzerinden milyonlarca insanın emeğinin sömürülmesi ile büyüyen bir ülkede, habire ne kadar büyüdük, dünyada bilmem kaçıncı olduk, bölgesel güç olduk lafları ne vicdana ne de insafa sığar.

  4. Orkun dedi ki:

    Liberal anlayışa teslim olmayalım evet ama mesela emeğin arz-talep teorisinin yerine ne koyuluyor bilmiyorum. bu yazıda bu detay yok fakat bunun dışında fikir-ilke düzeyinde de olsa ne var merak ediyorum. bir işin karşılığını diğerine göre değerlendiren objektif kriter nedir? cem somel hepsi aynıdır diye kesitirp atmıştı geçenlerde bir yazısında 🙂 hiyerarşik işletme yapısı olduğu müddetçe üst ile ast arasındaki ücret eşitsizliği nasıl giderilebilir? herkese eşit-yakın ücret verildiğinde kim niye daha fazla-yetki sorumluluk alsın gibi klasik sorular gelecektir normal olarak.

    sonra, “işletmenin vicdanı yoktur” diyen kafanın tezini alıp benimsiyoruz, sonra onun anti-tezini alıyoruz, yani sendikal mücadelesini (ki sonu emperyalizmle gelen sosyal haklara varıyor) de alıp, sonra anti-tezi islami diye övüp, tezi “gavur işi” olmakla itham etmek ne kadar doğru bilmiyorum. sonuçta sarıldığımız anti-tez de gavur işi bir yerde. sonradan ayetle refere edince şahadet getirip müslüman olmuyor bence. ki ben insanlığın yaşadığı süreçleri ve elde ettiklerini bu şekilde tasnif etmekten yana değilim.

    gelelim, benim hala vakıf olamadığım, bu yazıda da dermanımı bulamadığım, işçi direnişlerinden muradımıza.
    işletme maliyetleri içinde züğürdün çenesi normal olarak çokça yoran, patronun cebine giren para, bunun patrona getirdiği görece lüks yaşam vs. ahlaki tabi ki değildi ama işletme maliyetlerinde sanıldığı kadar büyük bir kalem de değildir. yani bu payı işçilere bölüp dağıtırsanız işçiler için çoğunlukla çok anlamlı bir artış yaşanmaz. tabi şayet kamu imtiyazı ile cebe indirilen büyük bir rant ortada yoksa. genelde elde edilen kâr yeniden işletme sermayesine katılarak işletme büyümeye devam eder. eğer bundan feragat edilmesi bekleniyorsa, işletmeden feragat edilmesi gerekir kanımca, zira işletmenin doğası büyüme üzerinedir. yani, iş kuran işverene, “işçine yüksek ücret ver/kendi kazandığın kadar ona da ver” dediğinizde, işletme rekabet şartlarında batmadan ayakta kalsa bile herhangi bir büyüme gösteremeyecektir kuvvetle muhtemel, şayet ortada çok süper inovatif bir iş yoksa. bu durumda da yerinde sayacak bir yatırım için hiç kimse istekli olmayacaktır. ki bu da büyük ölçekli işletmelerin yine olmadığı bir düzene varır sonuç olarak. algoritmada hata olasılığı çok yüksek ama benim kıt aklım buraya varıyor elimdeki bilgilerle-tecrübelerle.

    bir başka eleştirim de, bu mücadelelerin -şayet varsa- devrimci ufkunun şeffaf bir şekilde ortada olmaması, sanki kısa vadeli maddi kazanım mücadelesi gibi ortaya konması oluyor. işçilerin mücadele pratiği içinde kendinde devrimci bir güç görmesi bekleniyor galiba ama, onca mücadeleden sonra Avrupa işçisinin maddi kazanımlara tamah edip, bu hakların kendilerine sağlanmasının bedelini, çin’linin-tayvan’lının, hindu’nun, orta doğu halklarının, afrika’lı halkların ödemesine sırt çevirmesi çok acı bir örnek olarak duruyor. o kadar işçi mücadelesi, bp’yi, renault’yu, siemens’i zayıflattı mı acaba, patronların cebine girene elini uzatabildi mi bu işçiler? yoksa sırtlarındaki yükü üçüncü dünyaya yükledikten sonra derin bir oh mu çektiler?

    bu konular muhakkak, sol entelektüel çevrelerde konuşuluyordur. benim merak ettiğim yine-yeniden, emek-adalet’in özgün bir görüş ortaya koyma çabası içinde, bu sorulara nasıl cevap verdiğidir/bulacağıdır?

    saygılar alp başkan 😉

  5. alp dedi ki:

    Paragraf paragraf gideyim dağılmasın.

    1.

    Arz talep teorisi yerine ne koyabiliriz? Valla ben de bilmiyorum. Elimizde hazırda emek-değer teorisi var, yani değer emek tarafından üretilir, bir şeyin değeri de aşağı yukarı onun için harcanan ortalama emek zamanına eş değerdir diyen. Ama bu da o kadar matah değil sanki. Bunlar çok büyük teoriler, hepsinin eksiği olacaktır. Uzatmamak için önemli olan bence şu: emek bir meta olamaz, çünkü sonuçta insandan bahsediyoruz. Emekten yani insandan pazarda kendine müşteri arayan bir sandalyeden bahsettiğimiz gibi bahsedemeyiz. Buradaki hile aslında kapitalizm de, bugünkü arz talepçiler de öyle yapmıyor, yapamıyor, yaparsa insanlar ölür, toplumsal isyan çıkar çünkü bu kadar basit. İlla insaflı olduklarından değil. Asgari ücret diye bir şey var mesela, sosyal devlet, yardımlar var vs. vs.

    Bir işin karşılığının diğerine göre değeri nedir? Cem hocanın tutumu evet kestirip atmak gibi görünüyor. Ben onun kadar rahat değilim bana çok ütopik geliyor ama bu tutumu anlıyorum, çünkü çok zor bir alan. İnsanları motive eden tek şey fazla ücret değil sonuçta, başka şeyler de var, toplumsal prestij, söz sahibi olma vs. Bunların da dahil olduğu ama alınan ücretlerin ya da karların bugünkü kadar açılmadığı bir düzen düşlemek o kadar da zor değil.

    Bu paragrafta sorduğun hemen her şeyin arkasında şöyle bir şey seziliyor sanki, “şimdiye karşı çıkacaksak, onun tam zıttı, ya da onun tam yokoluşu gerekli, eğer bunları bulamıyorsak hiç boşuna karşı çıkmayalım”. Ama arz talep teorisinin yerine bir şey koymadan da gelir uçurumunun azaltılmasını savunabilir, bunun için mücadele edebiliriz. Hiyerarşik işletme yapısı olduğu müddetçe üst altta ücret eşitsizliği evet olacaktır ama bu eşitsizliği azaltabiliriz. Burada bence belirleyici olan adalet mücadelesine nasıl bakıyoruz. Elbette devrim önemli çünkü sistem diye bir şey var, sosyoloji sağolsun bunu biliyoruz. Ama devrim tek şey değil ve elele tutuşup onu yeterince istersek de gelmeyecek. Devrim toplumsal adalet mücadelelerin birike birike, kazana kazana geldiği ve artık daha fazla ilerleyemediği, ilerlemek için düzeni topyekün değiştirmek zorunda kaldığı uzun soluklu mücadele maratonlarının sonunda geliyor görebildiğim kadarıyla. Gündelik, ufak tefek adalet kazanımları da önemlidir bu yüzden.

    2.

    “sonra, “işletmenin vicdanı yoktur” diyen kafanın tezini alıp benimsiyoruz, sonra onun anti-tezini alıyoruz” kısmını gerçekten anlayamadım, açarsana abi biraz.

    “ki sonu emperyalizmle gelen sosyal haklara varıyor” Bu parantez gerçekten biraz garip olmuş bence Orkun. Belki açarsan oturur. Çünkü bu haliyle bence senin de düşünmediğin bir şeyi kastetmiş oluyorsun. Yani her sosyal hak illa emperyalizmimi getirir gerçekten de? Bu çok hak düşmanı bir düşünce olmaz mı? İlla kendimiz gibi garibanlardan ya da orta kesimden birilerine bedelini ödetmeden hak elde edemez miyiz sence gerçekten de? Bence böyle değil epey de örnekleri var. Çalışan sınıfın, yoksul kesiminin hak kazandığı ülkeler, coğrafyalar batı yani emperyalist ülkelerle sınırlı değil. Çok basit bir örnek mesela Brezilya’daki Lula ile başlayan dönemde gelir dağılımı ciddi şekilde adaletli yöne doğru değişti. Sayılar yok şu an aklımda ama bulabilirim.

    Yukarıdaki yazıda anti-tezi İslami diye övüp, tezi gavur işilikle itham etmek gibi kaba ve basit bir şey yapmadığımı düşünüyorum abi ya amma gömmüşsün aşkolsun. Bir kere bence tezler ve anti-tezler senin koyduğun kadar net değil. İkincisi, metinde yapmaya çalıştığım bence çok basit bir sorunun izini sürmek: Bugün iş hayatında işçilerin hakkı yeniyor mu yenmiyor mu? Yenmiyorsa nereden, nasıl biliyoruz? Yeniyorsa buna İslam bir şey demez mi, derse ne der?

    3.

    Hata olasılığı çok yüksek demişsin zaten. Bence de öyle olmuş. Patronun cebine giren para sanıldığı kadar büyük bir kalem değildir meselesi üzerine epey araştırma yapmak lazım. Ama herhalde misal şunu biliyoruz ki ölçeği dünyaya kaydırdığımız zaman en zengin bin kişinin dünya gelirinin dörtte birine filan sahip olduğu gibi fantastik oranlara aşinayızdır. Burada senin dikkat çektiğin servet/gelir ayrımına doğru dikkat etmekte fayda var, ama gelirler de bildiğim kadarıyla oranlar fazla değişmiyor. Gözlemlerin kıymetli ama sınırlı sayıdaki orta ve küçük işletmelerde yapılan gözlemler resmin hepsini açıklamayabilir.

    İkincisi senin bütün burada anlattığın koşullar sonuçta neoliberal kapitalizm koşullarına dair. Elbette o koşullarda yaşıyoruz onları göz ardı edemeyiz, ama sonuçta bu koşulları da değiştirmek için uğraşıyoruz, yoksa niye bunlarla uğraşalım. O yüzden parametrelerde oynamalar yapıldığı takdirde senin kurduğun mantık zincirindeki kimi akışlarda farklı durumlar ortaya çıkacaktır. Misal gümrük duvarlarının bugünkü kadar dibe vurulduğu bir dönemde olmasak rekabetin koşulları değişecektir, gibi.

    Üçüncüsü herhalükarda senin kurduğun mantık tabii ki niyetin bu değil ama o zaman işçilere en az parayı ödeyelime gidiyor. Yani kapitalizmin mantığını anlatmışsın, evet kapitalizmin mantığı böyle işliyor, oyun böyle kurulmuş. Patronlar zalim oldukları, kalpsiz oldukları için değil, kapitalist yarışta ayakta kalmak için işçilerini eziyorlar. Ezmeseler belki kalamayacaklar. Ama işte mevzu o kadar siyah beyaz değil abi sonuçta. Yani bugünkü kapitalizm koşullarında bile bazı gri alanlar var, çalışanların çalıştıkları işyerini batırmadan elde edebilecekleri bir takım haklar da var. Kapitalizm her şeye rağmen o kadar ucu ucuna gitmiyor.

    4.

    “devrimci ufuk” meselesi karmaşık bir mesele. Burada bir devrim tartışması yapmak lazım, ben devrim meselesini biraz hafife aldığını, bence olduğundan daha basit bir şeymiş gibi gördüğünü düşünüyorum çoğu zaman. Ama emin değilim yani hiç oturup uzun uzun konuşmadık, böyle parça parça söylediğin şeylerden. Buna şimdi girmeyeyim, laf iyice dağılmasın.

    “işçilerin mücadele pratiği içinde devrimci bir güç görmesi”… devrimci bir güç görmesi gerekmiyor kimsenin, bu kadar büyük bir şeyi görmeye gerek de yok. öyle bir şey de yok zaten, o yüzden görülebilecek bişi de değil herhalde, misal ben de görmüyorum. Müşterek şekilde hakkını arama, kapitalist hiyerarşide senden üstte olan senin hakkını yediğinde ona dur diyebilmek gibi bence çok daha mütevazi bir noktadayız. O noktada bile değiliz de genel olarak, işçi ortaya çıkan direnişler o noktadan başlamış oluyor ve buradan yavaş yavaş ilerleriz. Ne biz kendimiz, ne başkaları, ne toplumun geneli böyle bir düzeydeyiz zaten. Buradan başlayacaz, başlıyoruz, onu unutmamak lazım.

    Şimdi gelelim yine Avrupalı işçiler meselesine. Favori konun:) Burada üç tezin var iç içe. Birinci Avrupalı işçiler ahlaksızlık yaptı, o yüzden işçilerden medet umulmaz. İkincisi Avrupa işçisi maddi kazanım sağladı ama bunun bedelini üçüncü dünya halklarına ödetti (ya da onların ödemesine ses çıkarmadı). Üçüncüsü de Avrupa işçisinin bu kazanımları kapitalistlere koymadı, onlardan bir şey götürmedi. Bunlarda kimi doğruluk payları olmakla beraber hiç birine katılmıyorum.

    Birinci tez bence zaten sen de kabul edersin gibime geliyor ki biraz fantastik. Yani pire için yorgan yakmak türünden bişi zaten. Yani aynı mantığı misal şöyle kuralım: Türkler yanı başlarındaki Kürtlerin bunca yıl temel haklardan mahrum olmalarına ses çıkarmadılar, Türklerden bir cacık çıkmaz.
    A. Bu Türklerden hiç mi ses çıkartan olmadı?
    B. Türk ontolojik tarih üstü bir şey mi yani değişmez mi dönüşmez mi?
    C. Türk Kürt’ün ezilmesine sessiz kaldığı için (evet bu çok kötü bir şey ama) tümden adaletsiz ve ahlaksızlıkla itham edilebilir mi? Türklerin bu zulme sessiz kalmalarının ahlaki sorumluluğunu (tamamen değil ama biraz olsun) ulus devlet denen süper güçlü ve hegemonik aygıtın rolü biraz olsun hafifletmez mi? Gibi gibi…
    Ki bu örnekte yine Türk’te yani bir ulus devletin sınırları içersinde bir millette sınırlı kaldık genellemenin boyutu anlamında, senin genellemen bundan da fersah fersah genel.

    İkinci tez Avrupa işçisinin maddi kazanımlarının bedelini üçüncü dünya mı ödedi? Buradaki matematik o kadar kolay olmayabilir. Ama diyelim ki üçüncü dünya emekçilerinden sömürülenler, birinci dünyadaki patronlara, oradan da bir kısmı birinci dünya işçilerine dağıtılmış olsun. Burada herhalde önce hırsızın hiç mi suçu yok diye sormak gerekiyor. Yani asıl suçlu/sorumlu işçiler mi bir kere. İkincisi işçiler mesela nasıl ses çıkartabilirdi? Yeterince ses çıkmadığına katılıyorum, ama kürt örneğinden misal (evet tam aynı şey değil ama bence şimdilik işimizi görür) aynı şeyi kendimize uygulayabiliriz. Ya da şöyle yapalım araya ülke koymayalım, aynı ülke, hatta işletmedeki hiyerarşiye bakalım. Benzer mantıkla avrupadaki işçilerin görece fazla maaş alması, üçüncü dünyadaki işçilerin az maaş alması ile ilişkiliyse, işyerlerinde bizim gibi beyaz yakalı diye tabir edilenlerin görece fazla ücret almaları, mavi yakalı ya da hizmetlilerin düşük maaş almaları ile biraz alakalıdır herhalde. O zaman misal biz ne yapıyoruz bu ilişkisellik için bizden altta olanlar için? Örnekler çoğaltılabilir. Ki Avrupa işçilerinin yaptıkları -evet az- güzel şeyler de var hiç yok değil. Şu an aklıma en dramatik örnek olarak apartheid rejiminin yıkılışında Amerikalı ve batı Avrupalı liman taşıma işçilerinin yaptıkları grevler geliyor, ki bu grevlerin somut etkisi olmuştu. Liman taşıma işçileri emek tarihinde hep radikalizmin ve dayanışmacılığın öncüleri olmuştur. Yani böyle örnekler de var yok değil.

    Üçüncü tez: Abi uzatmışlar, rahatsız etmişler herhalde ki keynesçiliği bırakıp neoliberalizm diye bir şey çıkarttılar. 70lerin sonundan beri tüm batı dünyasında sendikalara yönelik son derece şiddetli bir saldırı var. ABD’de “işyerinizde sendika mı var bizi arayın, iki haftada temizleriz” diye reklam yapan yüzlerce “danışmanlık” şirketi var. Sendikalı oranları otuz yılda bütün batıda düştü, düşürüldü. O senin sürekli vurgu yaptığın batı’daki işçilerine sendikal mücadele sebebiyle güzel haklar veren fabrikaların çoğu kapandı, doğu avrupaya, güney amerikaya, asyaya filan taşındı. Bunları hep şundan söylüyorum, oldukça farazi bir yerden “acaba işçilerin mücadeleleri birinci dünya patronlarını canını yaktı mı yakmadı mı” diye tartışmak yerine somut olaylara tarihe bakarsak, yapıp edilenlerden işçi hareketinin patronların canını epey sıktığı görüyoruz.

    Zaten çok uzattım affola. Şu kaygına katılıyorum, çok güzel ifade etmişsin: “benim merak ettiğim yine-yeniden, emek-adalet’in özgün bir görüş ortaya koyma çabası içinde, bu sorulara nasıl cevap verdiğidir/bulacağıdır?”

    Bence de buna odaklanmak lazım. Bence bi kere bunu ancak birlikte yapabiliriz, yani ortak tartışma, istişare ve el birliği ile. Çünkü bir ya da birkaç kişiye havale edilebilecek meseleler değil bunlar.

    Bi de Orkun reyiz az daha derli toplu gidelim da, bir yorumda elli tane topa girmişsin, toparlayacam derken ansikolopedi oldu. Daha nokta atışı tane tane gidersek daha verimli olabilir. Ama şart da değil yani sen bilirsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir