Haftalık Emek Gündemi (1 Ekim – 8 Ekim)

 

Emek ve Adalet Platformu olarak, bir süre önce yayınladığımız emek bültenlerine yeniden devam ediyoruz. En temel amacımız, Türkiye işçi sınıfının gündemini gündemimiz kılmak ve işçilerin sorunlarını, direnişlerini ve mücadele pratiklerini daha fazla görünür hale getirmek. Türkiye’nin dört bir köşesinde işçi direnişlerinin yükseldiği bir dönemden geçiyoruz. Bursa’dan Soma’ya; Tekirdağ’dan Antep’e işçi sınıfı kula kulluğa ve sömürüye karşı isyan ediyor, haysiyetli bir yaşam için direniyor, Ankara yollarını yürüyor, yeni mücadele yolları açıyor. Bu hafta devam eden direnişlerden derlediğimiz bültenimizi ilginize sunuyoruz.

 


 

As Plastik İşçileri 19 Gündür Grevde!

 

İstanbul Hadımköy’de bulunan As Plastik fabrikasında işçiler 19 gündür grevde. Düşük ücretlere, 12 saate varan çalışma saatlerine ve mobbinge karşı Petrol-İş sendikasında örgütlenen As Plastik işçileri iki yıldır toplu sözleşme yapabilmek için mücadele ediyor. Bu iki yıllık süreçte patron sendikanın yetkisine itiraz etti, öncü işçileri işten attı, üyelikten istifa etmeleri için işçilere baskı yaptı ama As Plastik işçilerinin gücünü kıramadı.[1]Geçtiğimiz günlerde ise TİS görüşmelerine gelmeyerek ve 10 işçiyi daha işten atarak süreci baltalamaya ve işçilere gözdağı vermeye çalıştı. TİS’te anlaşma sağlanamaması üzerine 19 Eylül’de greve çıkan işçilerin en temel taleplerinden biri bu süreçte işten atılan arkadaşlarının işe iade edilmesi. As Plastik işçileri, 2023’te 28 işçinin işten atılması sonrasında yaptıkları fiili grevle arkadaşlarının işe geri dönmesini sağlamıştı. 19 gündür grevde olan işçiler, eski mücadele deneyimlerinden aldıkları güçle yola devam ediyorlar. Tüm engellemelere ve patronun grev kırıcılığına rağmen, insanca ve onurlu bir yaşam için mücadele eden As Plastik işçilerinin yanındayız. TİS derhal imzalansın, atılan işçiler işe geri alınsın.

 

 

Fernas Maden İşçilerinin Direnişi Ankara’da Devam Ediyor!

 

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te, ölüm riskiyle çalışan işçiler insanlık dışı çalışma koşullarına karşı Bağımsız Maden İş Sendikası’nda örgütlenmişlerdi.

Sendika üyesi 6 işçinin işten atılmasıylamaden işçileri iş bırakarak direnişe geçti. Direnişçi işçilere kolluk kuvvetleri müdahale etti ve 70 işçi ve sendikacılar polis şiddetiyle gözaltına alındı.Soma’daki maden önünde işçilerin direnişi devam ederken, patronun Bodrum’daki lüks otelinin önünde de eş zamanlı eylemler yapıldı. Ankara’da Çalışma Bakanlığı önünde, İstanbul’da Fernas’ın büyük ortakları Sabancı Holding ve Koç Holding önünde eylemler yapıldı.Fernas patronuyla ilişkili her kurumu eylem alanına çeviren ama talepleri için bir muhatap bulamayan madenciler direnişlerinin 30.gününde Soma’dan Ankara’ya yürüyüş başlattı.[2] Yürüyüş boyunca, şehir merkezlerinde açıklamalar yapıldı, birçok mücadeleci sendikaFernas işçileriyle birlikte yürüdü. Ölmemek için direndiklerini söyleyen işçiler, bir yerden sonra ayak tabanları patladığı için yalın ayak yürümeye başladılar. “Bu yürüyüş yalnızca Fernas madencilerinin değil, tüm Türkiye işçi sınıfının yürüyüşüdür” diyen Fernas işçileri 8 gün boyunca kilometrelerce yol yürüyerek 2 Ekim günü Ankara’ya vardılar. Ankara girişinde polis barikatlarıyla işçilerin şehre girişleri engellenmeye çalışıldı fakat işçilerin inadı ve direnişiyle yol açıldı. Yalın ayak Meclis’in önüne geçen madenciler burada açıklama yaparak seslerinin duyulmasını ve taleplerinin bir an önce karşılanmasını istedi. Günlerdir, tüm partilerin milletvekilleri ile görüşmeler yapan işçilere henüz gerçek bir çözüm teklifi sunulmadı. Bir de bunun üstüne patron Ferhat Nasıroğlu, mecliste yaptığı yalan yanlış açıklama ile işçilerin direnişini gölgelemeye çalıştı. Madenciler ise yazdıkları açık mektupla, patronun her iddiasına kanıtlarıyla cevap verdi.[3] Fernas işçilerinin, tüm Türkiye işçi sınıfının gündemine oturan direnişi 43.gününde devam ediyor. İşçilerin en temel talepleri şunlar: Ücretler Soma ortalamasına çekilsin, İSİG önlemleri alınsın, banka promosyonları verilsin, işten atılan işçiler işe geri alınsın. Madenciler, yer altında ölmemek için, yer üstünde haysiyetli bir yaşamiçin direniyor. Bu mücadele hepimizin, hep birlikte seslerine ses olalım.

 

Eker İşçileri Direnişte!

 

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde bulunan Eker Süt Ürünleri fabrikasında, Tek Gıda-İş sendikasına üye olan3 işçi işten çıkarıldı.[4]İşçiler, sendikaları ile birlikte 23 Eylül’de fabrika önünde işe iade ve sendikal hakların tanınması talebiyle direnişe geçti. Talepleri karşılanmandığı için işçiler 4 Ekim’de fabrika önünden Bursa Merkez’e yürüyüş başlattı. Polis ve jandarma müdahalesine rağmen işçiler yürüyüşe devam etti. 6 Ekim’de işçileryürüyüşü tamamlayarak Eker Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Bir grup Polonez işçisi de, Eker işçilerine destek olmak için alandaydı. Eker’den Polonez’e, Fernas’tan As Plastik’e devam eden birçok direnişte sorunlar ve talepler ortak. Sendikalaşmayı suç sayan, yasaları uygulamayan bu düzene karşı işçiler birlikte mücadele etmeye devam edecek.

 

Çankaya Belediyesi’ndeki “taşeron” öğretmenlerin eylemleri sürüyor!

 

Çankaya Belediyesi, “Çankaya Evleri” projesi ile yaklaşık 4 yıldır ekonomik imkânı olmayan öğrencilere yönelik ücretsiz kurs hizmeti sağlıyor. Bu ücretsiz kurslarda çalışan ve çoğunluğu kadın olan öğretmenler ise taşeron bir firmaya bağlı şekilde belirli süreli iş sözleşmeleri ile çalışıyor. Sosyal belediyecilik anlayışı ile hareket ettiğini iddia eden belediye, öğretmenlere oldukça güvencesiz koşullar dayatıyor. Çankaya Belediyesi, yaz ortasında bu projeyi devam ettirmeyeceğini duyurmuş, bazı öğretmenlerin işine son vermişti. Daha sonra halktan gelen tepkiler üzerine projeyi devam ettirme kararı aldı. Eylül ayında ise Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi olan öğretmenler kendilerine dayatılan sözleşme koşullarını kabul etmediler ve bir direniş süreci başlattılar. 27 Eylül’de öğretmenlerin sendikaları ile birliktebelediye önünde yaptığı eyleme ise belediyenin özel güvenliği müdahale etti. Öğretmenlerin belediye önündeki direnişi devam ediyor. Basın açıklamaları ve nöbet eylemleri ile belediye yönetimine seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Öğretmenlerin en temel talepleri: İşten atılan öğretmenlerin işe iade edilmesi; 10-11 aylık sözleşmelerin kaldırılması; öğretmenlerin belediye bünyesinde istihdam edilerek güvenceli çalışma koşullarının oluşması. Arkadaşımız Betül’ün Kadınİşçi haber sitesi için öğretmenlerle yaptığı röportajı da ilginize sunuyoruz.[5]

Çankaya Belediyesi’nden taleplerin karşılanmasını istiyoruz, öğretmenlerin taşeron zulmüne karşı mücadelesinde yanlarındayız.

 

Elba Bant grevi devam ediyor!


Çerkezköy Veliköy Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Elba Bant fabrikasında, Petrol-İş’te örgütlenmiş işçiler 4 aydır süren TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 25 Eylül’de greve çıkmıştı. Grev fabrika önünde 12 gündür devam ediyor. Geçinmenin giderek zorlaştığı bu ekonomik koşullarda işçiler yüzde 110 zam isterken, patron yüzde 43 zam teklif etmişti. Bizi sefalet koşullarına mahkûm etmek isteyen sermaye zulmüne karşı, direne direne kazanacağız.

 

Polonez direnişi 81.gününde devam ediyor!

 

Çatalca’da bulunan Polonez fabrikasında Tek Gıda İş sendikasına üye oldukları için ilk önce bir grup öncü işçi işten atılmış, daha sonra tüm işçiler fiili greve çıkarak direniş ateşini yakmışlardı. Patronun kitlesel işten atma saldırısından sonra, işçiler yaklaşık 3 aydır fabrika önünde direnmeye devam ediyor. Polonez patronu, fabrikaya fason işçi sokarak hem işçilerin direnişini kırmaya çalıştı hem de hijyen eğitimi almamış işçilere üretim yaptırarak halk sağlığını tehdit etti. Bunu engellemek için işçiler defalarca kez polis şiddetine maruz kaldılar, defalarca kez gözaltına alındılar ama mücadeleden vazgeçmediler. Çoğunluğu kadın işçilerden oluşan bu direniş, son dönemin en önemli işçi direnişlerinden biri. Biz de Emek ve Adalet Platformu olarak Polonez direnişini ziyaret etmiş ve işçilerle röportajlar yapmıştık. Arkadaşımız Gazali’nin hazırladığı haber metnini yeniden ilginize sunuyoruz.[6] 81 gündür yılmadan direnen Polonez işçilerinin iradesini selamlıyoruz, bizi sömürerek zenginleşen patronlar yenilene kadar mücadeleye devam!

“Bir yola çıktık, kaybetsek de bizim yolumuz, kazansak da bizim yolumuz. En iyisi düzgün bir şekilde yürüyelim. Geri duracağımız bir şeyimiz yok, yanlışımız yok.”

 

 


[1]https://www.evrensel.net/haber/528755/as-plastik-iscileri-5-ay-dayanamazsiniz-diyen-patrona-meydan-okuyor

[2]https://www.evrensel.net/haber/529124/fernas-madencilik-iscileri-somadan-ankaraya-yuruyus-baslatti

[3]https://bagimsizmaden.org/2024/10/04/ferhat-nasirogluna-acik-mektup/

[4]https://www.evrensel.net/haber/529259/ekerde-sendikalastiklari-icin-isten-atilan-iscilerin-mucadelesi-suruyor

[5]https://www.kadinisci.org/taseron-ogretmen-mi-olur/

[6]https://www.emekveadalet.org/haberyorum/polonez-direnisi-isciler-acken-patronlara-huzur-yok/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir