Çapa’da İşçiler Kazandı! – Videolu (yenilendi)

 

İstanbul Tıp Fakültesi’nde taşeron firma bünyesinde çalışırken geçtiğimiz cuma günü işten çıkarılan dostlarımızın direnişine destek olmak için bugün Çapa’daydık.

Kadrosuzluk, ücret kesintileri, sosyal haklardaki eksiklik ve çalışma koşulları gibi temel taşeron işçi problemlerine karşı mücadele eden dostlarımız, bu mücadeleleri yüzünden provokatörlük ile suçlanmış ve trajikomik tutanaklar ile bu durum tespit edilmeye çalışılmıştı.

Saat 12’de işten atılan işçilerle dayanışmak için Monoblok önüne toplanan yüzlerce kişi sloganlar ile hastane bahçesinde yürüyüşe başladı. Tekrardan Monoblok önüne gelinmesiyle sona eren yürüyüşün ardından, işten çıkarılan işçilerce basın açıklaması okundu. Onlardan biri olan Cemal Bilgin, İstanbul Tıp Fakültesi’nde taşeron işçilerin çalışma koşullarından bahsederek mücadelelerinin sebebini anlattı. Konuşmasında geçtiğimiz yıl kendisine zorla kanalizasyon temizletildiği için hastalanıp vefat eden hastane çalışanı Zafer Açıkgözoğlu’nu da anan Bilgin, insanca çalışma isteklerini tekrarladı.

çapa7

Basın açıklamasının ardından direniş çadırı kuruldu. Bu esnada kitle ile Özel Güvenlik personelleri arasında ufak çaplı bir sürtüşme yaşandı. Ancak olay büyümedi ve direniş çadırı kurulabildi. Çadırın kurulmasından sonra insanlar direnişlerin vazgeçilmezi olan halaya durdu ve sloganlar ile işçi arkadaşlarımızın haklı taleplerini tekrarladı.

Direnişe destek olmak için gelenler arasında devam eden başka bir direnişin kahramanları olan Ülker işçileri de vardı. Milletvekilleri, sendika görevlileri ve öğrenciler de direnişe destek için gelenler arasındaydı.

Eylem devam ederken, Başhekimlik ile görüşmeye giden heyetin dönüşü ile birlikte söz onlara verildi. İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Raşit Tükel’in Başhekimlik ile yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlandığını ve işten çıkarılan işçilerin işe iade edileceklerini duyurmasıyla büyük bir coşku yaşandı. Söz alan Cemal Bilgin mücadelenin devam edeceğini söyledi ve hastane işçileri örgütlenmeye çağırdı.

çapa8

Yarım günlük bir direnişin eseri gibi görünen bu kazanım, aslında uzun yıllardır örgütlenmeye çalışan taşeron işçilerin mücadelesinin sonucudur. İstanbul Tıp Fakültesi’nde taşeron şirketler bünyesinde çalışan işçi dostlarımız senelerdir hakları için mücadele ediyorlar. Bu hastanenin taşeron işçilerinin örgütlü mücadelesi Taş-İş-Der’in kuruluş tarihi olan 2010’a kadar uzanıyor. Taş-İş-Der Türkiye’de kurulan ilk taşeron işçi derneklerinden biriydi ve şüphesiz ki en çok ses getireni oldu, olmaya da devam ediyor. İşte bu mücadeleleri sebebiyle bu kez işten atılma gibi bir diyetle karşı karşıya kaldılar, fakat çok şükür ki bugünkü direniş Başhekimliği geri adım atmaya zorlayabildi.

İstanbul Tıp Fakültesi’nde çalışan işçi dostlarımız hakları için mücadele etmeye devam edecekler. Biz de gücümüz yettiğince onların yükünü kolaylaştırmaya çabalayacağız.

Allah, ekmeği için mücadele eden emekçilerin yardımcısı olsun.

çapa (6)

çapa5

çapa (1)

çapa (2)

çapa (3)

çapa4

3 Responses

  1. 14 Eylül 2015

    […] Çapa’ya yüzlerce kişi olarak doluşunca arkadaşlarımızı işe geri aldırmıştık.* Zalime o zaman geri adım attırdık. Yine […]

  2. 6 Kasım 2015

    […] Açıkgözoğlu’nun ailesini, üyesi olduğu Taş-İş Der yetkililerini, işçi sağlığı ve iş güvenliğine dair gösterdiği duyarlılık nedeniyle […]

  3. 7 Eylül 2016

    […] arkadaşıyla birlikte Ocak 2015’te de işten atılmıştı, son yılların en güzel protestolarından biriyle geri […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir