Camiler sığınmacı ve evsizlerin kullanımına açılmalıdır

MAZLUMDER Ankara Şubesi’nin çağrısıyla camilerin; sığınmacılara ve evsizlere açılması talebiyle bir araya gelen Sivil Toplum Kurumları’nın imzasının bulunduğu metin aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

cami2

Kış bütün yurtta etkisini hissettirirken Ankara’da sıcaklıklar -10 derecenin altına kadar inmiş durumda. Sıcaklıklardaki bu keskin düşüşten ise en çok sokaklarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan evsizler etkileniyor. Özellikle Suriye, Irak ve Afganistan başta olmak üzere İslam coğrafyasındaki savaşlardan dolayı yurtlarını terk etmek zorunda kalan ve yaşamlarını Ankara’da idame ettirmeye çalışan sığınmacıların bir kısmının da barınma imkânı bulamamasıyla beraber bu sorun dikkat çekici boyutlara ulaşmaktadır.

Sağlıklı ve normal derecede beslenebilen bir insanın -4 derecenin altında bir sıcaklıkta uyuması durumunda hayatını kaybedeceği biliniyor. Hastalıklar veya yetersiz beslenme devreye girdiğinde bu sıcaklık derecesi daha da aşağıya inmektedir. İçinde bulunduğumuz günlerde hava sıcaklığının -10 derecenin altında olması ve bu soğuk havaların günlerce devam edecek olması sokakta yaşamak zorunda olan evsizler açısından endişelerimizi arttırmaktadır.

Bu zor şartlar altında Ankara’nın sokaklarında yaşamaya çalışan sığınmacı olan ya da olmayan evsizler adeta yaşam mücadelesi vermektedir. Sahada yaptığımız çalışmalar özellikle Hacı Bayram Mahallesi çevresinde ve Ostim bölgesinde Suriyeli sığınmacıların bu zor şartlar altında çadırlarda hayatlarını idame ettirmeye çalıştığını göstermektedir. Yaptığımız görüşmelerden aldığımız duyumlara göre, Ankara’da evsizler için tek gerçek sığınak olan Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde de (AŞTİ) güvenlik görevlileri evsizleri en erken gece 00:00’den sonra gelmeleri ve sabah 07:00’de terminalden ayrılmaları yönünde zorlamaktadır. Öte yandan sokaklarda ve köprü altlarında yaşamaya çalışan pek çok evsiz insan da mevcuttur.

Türkiye’nin en büyük ikinci şehri olan Ankara’da evsizler için alınan herhangi gerçekçi bir tedbir mevcut değil. İlgili kurumlardan aldığımız bilgilere göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yanlızca 43 nüfuslu bir barınma evi bulunmaktadır. Ankara Valiliği’nin misafirhanesi ise şehirde yaşayan evsizleri barındırabilecek kapasitede değil. Üstelik bu iki barınma evi de yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve 18 yaşından büyük erkekleri kabul ediyor. Toplumda daha dezavantajlı durumda olan kadınlar, çocuklar ve sığınmacılar bu eksik korumalardan dahi faydalanamamaktadır.

Bizler MAZLUMDER Ankara Şubesi’nin çağrısıyla bir araya gelen ve aşağıda imzası bulunan Sivil Toplum Kuruluşları olarak, Ankara’da yaşayan evsizlerin yalnızca barınma hakkının değil, yaşam haklarının da ihlal edildiği bir seviyeye gelinmiş olunduğunu kamuoyuna duyuruyoruz. Devlet Türkiye’de yaşayan bütün evsizlerin başta yaşam hakkı ve barınma hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklerini koruma, sosyal devlet ilkesi gereğince bu kişilere insan onuruna yaraşır bir yaşam standartı sunma zorundadır. Özellikle içinde bulunduğumuz günlerde yaşanabilecek olası ölümlere engel olunması için yetkili makamlar tarafından acilen önlem alınması gerekmektedir.

Bilindiği gibi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın uygulaması doğrultusunda namaz vakitlerinin ardından camilerin kapılarına kilit vurulmakta ve günün herhangi bir saatinde camilerde uyuyanlar görevliler tarafından zorla kaldırılarak cami dışına gönderilmektedir. Oysa İslami açıdan camilerin yalnızca namaz kılınan mekânlar olmadığı; aksine yolda kalmışların, düşkünlerin, gariplerin de rahatça sığınabildiği çok boyutlu toplumsal merkezler olduğu açıktır. Bu bağlamda, aşağıda imzası  bulunan sivil toplum kuruluşları olarak, başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere ilgili kurumlardan; camilerin, bütün evsizlerin ve yolda kalmışların kullanımına açılması çağrısında bulunuyoruz. En azından başka ve kalıcı bir çözüm uygulamasına geçilene kadar sığınmacı ve evsizlerin yaşam hakları başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin korunması için bu tip bir önlem mecbur gözükmektedir.

Bizler aşağıda imzası bulunan sivil toplum kuruluşları olarak, Ankara’da yaşayan bütün evsizlerin yaşam koşullarının ve sığınmacı olan ya da olmayan evsizlere karşı işlenen bütün hak ihlallerinin takipçisi olacağımızı bu vesileyle kamuoyuna tekrar duyuruyoruz.

12.01.2015 Tarihi İtibariyle İmzası Bulunan Sivil Toplum Kurumları;

Mazlumder Ankara Şubesi

Başkent Kadın Platformu Derneği,

Emek ve Adalet Platformu,

İlkder,

Kardelen Derneği,

Özgür Eğitim-Sen,

Şefkat-Der,

Şehir ve Medeniyet Derneği

1 Response

  1. mfadiyaman dedi ki:

    Evsizliğe iten sebepleri ortadan kaldırmak lazım diye düşünüyorum. Camide evsizler, yolda kalmışlar, öğrenciler vb. kişiler için yerler yapılabilir, yapılmalıdır. Ancak ibadet bölümünden bağımsız olmalıdır. Ayrıca insanlarımızın bunu suiistimal edeceğinden de en ufak şüphem yok. Gerçek ihtiyacı olan kişilerin dışarıda kalıp, tatilde konaklama yerlerine çevirileceğine, kiradan tasarruf etmek için bu mekanların doldurulacağına, vb şekillerde kullanılacağına kalıbımı basarım. Tabi tohumuna paramı saydım mantığı da cabası.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir