Erbay Yücak ile Söyleşi – 06.03.2014 Perşembe, Kıztaşı
Türkiye solu, 80’lere uzanan gecekondu direnişlerinden sonra özellikle “apartmanlaşma” ve “gecekondu affı” dolayısıyla kent meselesine uzun bir ara verdi. TMMOB tarzı alternatifsiz muhalefete ve estetik kaygılarına indirgenen kent meselesi, odaların çabalarıyla ve ısrarlarıyla açtıkları davalar ile sınırlı kalıyordu. Özellikle “Gezi direnişi” ile ön plana çıkan “Kent hakkı” tartışması, son bir kaç yıldır Türkiye solunun gündemine tekrar girmiş görünüyor.
Şehre baktığımızda, kağıt üzerindeki istatistiklerde, renkli haritalarda, boy boy konut reklamlarında, sürekli açılan avmlerde, kapalı sitelerde, residanslarda, TOKİ hücrelerinde çoğumuzun içini bir umutsuzluk kaplıyor. Aklın, teorinin karamsarlığı bu.
Müminler içinse, pratikteki irade dolayısıyla hep bir umut var.
Erbay Yucak ile arkadaşları, solun şehirle imtihanı mevzubahis olduğunda bu konuda bir istisna ve birer öncü. Serüvenleri elbette daha eskilere dayanmakla beraber, 1999 yılından beri halkımızın şehir ile kurduğu ilişkiyi bir mücadele alanı, temel bir dayanışma ve insanlık faaliyeti olarak benimsemişler. Depremzedelerle başlayan “1 Umut” serüveni, iş cinayetlerinde hayatlarını kaybedenlerin yakınlarının düzenlediği “Vicdan ve Adalet Nöbetleri” ile, kentsel dönüşüm süreçlerinde madur değil, söz sahibi olmak isteyen mahallelerde desteklenen dernekler ve kooperatiflerle devam ediyor. Aslında bu bir halkçılık pratiği hikayesi.
Bu Perşembe yapılacak söyleşiden önce aşağıdaki bağlantıları kontrol etmekte fayda var:
Erbay Yucak ile Bir Umut Derneği Üzerine Söyleşi
http://emegingundemi.blogspot.de/2013/11/6-kasm-2013-konugumuz-erbay-yucak.html
***
***